söndag 3 juli 2016

Visma Chess, Växjö – dag 5

Erik Hedman, Internationell Mästare. Foto: Lars O A Hedlund

Ett av de främsta syftena med Visma Chess är att ge spelare chansen att ta inteckningar i de internationella titlarna. Den här gången blev det tre av det slaget. För Tobias Hirneises del var GM-inteckningen nog mer glädjande än den med Sergej Ovsejevic delade förstaplatsen i GM-gruppen.

I IM-turneringarna blev det andraplatser för Tom Rydström (grupp A) och Erik Hedman (grupp B) med framför allt var sin IM-inteckning. För Eriks del var det den slutgiltiga inteckningen i IM-titeln. Växjö börjar framstå som vår tids Gausdal.

Philip Lindgren saknade det flyt som behövdes för att klara GM-normen. Han behövde alltså 1,5 poäng på dagens två ronder och det såg väldigt bra ut i partiet mot Johan-Sebastian Christiansen. Det öppnades vinstvägar i mittspelet.

Johan-Sebastian Christiansen – Philip Lindgren 
Svart drarHär finns 20...Sb2! med idén Ld3+, till exempel 21.Db3 Ld3+ 22.Dxd3 (22.Ke1 Dxf3 med matt) 22...Sxd3 och vit har naturligtvis inte kompensation för damen. I partiet följde i stället:
20...e4(?) 21.Lxe421...Lxe4?
Här hade 21...Sxf2! suttit fint.

Det fanns vinstvägar även i slutspelet men i ett läge med svår ömsesidig tidsnöd – det blev en spelform som mer liknade bullet än klassiskt schack – kunde det ha gått hur som helst. Christiansen missade till exempel en forcerad matt. Dramatiken slutade med dragupprepning och remi. Här är hela partiet.

I slutronden fanns aldrig chansen för Philip att kliva över remibarriären. Remi med Sergej Ovsejevic, delad tredjeplats och en halv poäng från succé.

Partierna genomspelbara

Slutställningar
GM-gruppen
IM-turnering A
IM-turnering B

Nästa år vid den här tiden väntar det ett ännu större schackevenemang för Växjö: Nordiska Mästerskapet.

* * * * *

Harika Dronavalli leder GP-turneringen i Chengdu. Foto: Harika Dronavallis Twitterkonto

Efter två ronder i damernas GP-turnering i Chengdu leder Harika Dronavalli på 2 poäng. Hou Yifan brukar ha med sin mor på schackresorna. Dronavalli har å sin sida tagit med sin mormor till Chengdu.

Pia Cramling har inlett med två remier. Idag hade hon en öppningsfördel mot kinesiskan Tan Zhongyi, men det gavs inte någon möjlighet att förstora den.

Partierna genomspelbara
Poängställningen efter rond 2

* * * * *

Belgaren Jan Rooze har 7 av 8 på förstabordet i Radebeul. Foto: Schachfestival.de

Näst sista rondens toppmatch i veteranernas lag-VM 50+ mellan Tyskland och Emanuel Lasker-Gesellschaft slutade 2–2. Då ska man veta att Laskersällskapet hade lite högre snittrankning än det som väl ska betraktas som tyska landslaget. Armenien vann mot Englands andralag med 3–1. Sverige besegrade Englands tredjelag med 2,5–1,5.

Inför sista ronden leder Armenien en halv partipoäng före Tyskland.

Gruppen 50+
Resultat rond 8
Lottning rond 9

I 65+ fortsätter Ryssland segertåget mot guldet. Idag blev det 3–1 mot Schachfreunde Leipzig. Sankt Petersburg fick nöja sig med 2–2 mot Belgien sedan Jan Rooze haft flyt på förstabordet:

Jan Rooze, Belgien – Vadim Faibisovitj, Sankt Petersburg
Svart drarEfter 35...Tf7! har svart de bättre chanserna. Vit kan inte ge sig in på 36.Dxa8? d2! 37.Txd2 Dxe4+. Men i partiet följde:
35...Kg8? 36.Sxg5!
Det hotar ju matt på h7 och det blir matt även efter 36...fxg5 37.Txg5+.
36...Tf7 1–0
Svart förlorade på tid eller gav upp utan att invänta 37.Dxa8.

Efter förlusten i första ronden mot andralaget har Sveriges förstalag verkligen kvicknat till och efter dagens vinst mot Stiftung BSW/DBAG med 2,5–1,5 har laget seglat upp till tredje plats. I sista ronden är det England, med lägre snittrankning än Sverige, som svarar för motståndet. Medaljer på gång?

Gruppen 65+
Resultat rond 8
Lottning rond 9

* * * * *

I Montcada Open vann Emilio Cordova i sista ronden mot Fernando Peralta och tog med det över förstaplatsen. Svensktrions poängskörd: Ralf Åkesson 4,5; Felix Tuomainen 4; Anton Darnell 3,5 poäng. Slutställningen.