onsdag 27 juli 2016

Xtracon Chess Open i Helsingör

Simen Agdestein lämnade återbud till sommarens Norgemästerskap men finns med i Helsingör bland många andra norrmän. Foto: Sigfred Haubro

Jan Timman – Julian Kramer 
Vit drarEn kombinationsövning från femte ronden i Helsingör. Lösningen finns sist i inlägget.

Det är mycket möjligt vi får en sammandrabbning mellan Jonny Hector och Boris Gelfand i kväll. Japp, det kan bli tufft.

Det blev en tisdagsutflykt till Helsingör. Allting var trevligt förutom en helvetisk väntan på att borda Hamlet i Helsingborg. Hundratals människor, köer, trängsel, en buffelhjord. Så äntligen ombord på färjan och iväg till andra sidan Sundet. Väl framme på Konventum kändes det som om jag var på turneringens sekretariat häromdan, men det var alltså för ett år sen. Kan någon vara vänlig att slänga lite grus i tidsmaskineriet? Och där inne satt som vanligt Lars Bech Hansen och Tom Skovgaard och höll ställningarna. De hade också blivit ett år äldre och har förmodligen varit hemma om.

Vi analyserade varför det bara var 20 svenska spelare den här gången. Överlappningen med SM är naturligtvis det främsta skälet. Det finns ett par intressanta siffror vad gäller deltagarantalet. Det är 156 danska spelare och 122 från Norge. Skillnaden är alltså blott 34 spelare. Håller Norge på att ta över Xtracon Chess Open? I det sammanhanget inställer sig frågan: hur många internationella turneringar i Norge samlar fler än 122 norska spelare? Det är nog inte många.

Efter fem ronder är det en överraskande ledare i Xtracon Chess Open: Erik Zude, en tysk IM, på 5 poäng. Poängställningen.

Just det, ett möjligt parti mellan Gelfand och Hector. Ingen av dem är med i själva huvudturneringen men båda ska vara med i onsdagskvällens parblixt; Gelfand tillsammans med Jacob Aagaard (Quality Chess) och Hector tillsammans med Kåre Kristensen (Swe-Danes). Dessa båda lag är topprankade, men det är fortfarande öppet för fler lag att anmäla sig. För yngre bloggläsare: Jonny och Kåre har i namnvalet möjligen låtit sig inspireras av musikaliska förlagan Swe-Danes. Om laget triumferar ser jag fram emot att Kirsten eller Sofia ansluter sig och att det blir en vinnartrudelutt i den här stilen vid prisutdelningen. Det måste väl ändå vara poängen med namnvalet? Jag kan tänka mig att laget Blues Brothers inte gör någon besviken om de tar hem förstapriset. Deltagarlistan.

* * * * *

Jan Timman – Julian Kramer 
25.Dd3! Txd3 26.Ta8+ Dd8 27.Txd8+ Txd8 28.Txd8 matt