lördag 23 juli 2016

SM i Uppsala – rond 8

Sverigemästaren Erik Blomqvist. Foto: Lars O A Hedlund

Inför dagens möte mellan Erik Blomqvist och Daniel Semcesen plockade jag fram TfS nummer 3/2014 och friskade upp mitt minne. De möttes i sista ronden i SM i Borlänge med samma färger och då handlade det i praktiken om ett finalparti. Semcesen ledde med en halv poäng och kunde säkra SM-titeln med remi. Och så blev det, Erik fick nöja sig med andraplatsen. Den här gången var partiet också betydelsefullt i titelkampen, och då talar vi om Eriks chanser att vinna SM-gruppen för första gången.

I Borlänge: 1.d4 f5 2.Lg5 h6 3.Ld2!?. I Uppsala: 1.e4 d6 2.d4 Sf6 3.Sc3 e5 4.dxe5 dxe5 5.Dxd8+ Kxd8 6.Sf3 Ld6 7.Le3 a6 8.0-0-0 Ke8 9.Sd2 Le6 10.Lc4 Sbd7 11.Lxe6 fxe6Då är det läge att tala om ”Wahlboms regel” och påminna om att det finns undantag. När e5-bonden föll i 46:e draget var Daniel på fallrepet. Och visst vann Erik partiet. Hela partiet.

I kommentatorstudion fick Erik frågan vilken inställning han hade inför partiet. Strategin var ”Spela säkert, sätta press.” Det lyckades för honom liksom så mycket annat i detta mästerskap.

Inför ronden fanns det tre förföljare en poäng efter Erik: Jonny Hector, Jonathan Westerberg och Nils Grandelius. De föll ifrån en efter en. Jonny förlorade en pangpangduell mot Axel Smith. Hans Tikkanen fick initiativet mot Jonathan och kunde på slingrande vägar nå ett vunnet slutspel och vinna det. Nils hade en fjäderpress mot Pia Cramling, som dock lyckades hålla remi. Pia: ”Jag är bara glad att hålla mig vid liv.”

Därigenom är Erik Blomqvist Sverigemästare med en rond kvar att spela. Det är bara att instämma i Nils lovord: ”Mycket välförtjänt.” Erik var för övrigt mycket glad att han slapp försöka avgöra det hela i en rond som börjar redan klockan elva, starttiden för sista ronden. Jag har stor förståelse för den synpunkten. Nu blir sista ronden en defilering i mål, ungefär som i sista etappen i Tour de France fast utan champagne. Erik avslöjade att han är finns med i det svenska lag som ska iväg till OS i Baku. Närmast efter SM väntar en GM-turnering i Manhems schackvecka.

Tiger Hillarp Persson har tränat Tom Rydström och de spelade mot varandra i rond 8. Läraren slog eleven.

SM-gruppen rond 8
Erik Blomqvist – Daniel Semcesen 1-0 
Tiger Hillarp Persson – Tom Rydström 1-0 
Jonny Hector – Axel Smith 0-1 
Hans Tikkanen – Jonathan Westerberg 1-0 
Nils Grandelius – Pia Cramling remi

Partierna genomspelbara

Ställningen efter rond 8:
Erik Blomqvist 6,5; Nils Grandelius 5; Jonny Hector, Jonathan Westerberg Hans Tikkanen och Axel Smith 4,5; Tiger Hillarp Persson 4; Daniel Semcesen 3,5; Pia Cramling 2; Tom Rydström 1 poäng.

Mästarelitgruppen: Deniz Arman, Ralf Åkesson och Rauan Sagit 5,5 poäng.
Junior-SM: Martin Jogstad 6,5 poäng (klar svensk juniormästare).
Veteran-SM: Ingemar Schütz 6,5 poäng.

Resultatservice alla grupper

SM-gruppen rond 9 (söndag kl 11)
Tom Rydström – Erik Blomqvist 
Daniel Semcesen – Jonny Hector 
Jonathan Westerberg – Tiger Hillarp Persson 
Axel Smith – Nils Grandelius 
Pia Cramling – Hans Tikkanen

* * * * *

Bilbao Masters – rond 10

Världsmästare Carlsen intresserar sig för utmanare Karjakins ställning. Foto: bilbaochess2016.com

Magnus Carlsen har varit lite krasslig de sista ronderna i Bilbao vilket kan förklara den korta remin mot Wesley So i ett läge när världsmästaren redan hade säkrat förstaplatsen. Han var nöjd på det hela taget: ”Min bästa turnering på länge när det gäller partiernas innehåll och kvalité.” Hans enda seriösa framträdande inför VM-matchen blir OS i Baku. VM-utmanare Sergej Karjakin å sin sida gjorde ett ganska blekt intryck och lyckades inte vinna något parti. Även han ställer upp i Baku.

För tredje gången slutade rondens alla partier remi. Carlsen har vunnit fler partier än de övriga fem tillsammans: 4–3. Att 23 av 30 partier slutade remi antyder möjligen att 3 poäng för vinst inte påverkar stridsviljan i någon högre grad.

Rond 10
Wesley So – Magnus Carlsen remi 
Anish Giri – Hikaru Nakamura remi 
Sergej Karjakin – Wei Yi remi

Partierna genomspelbara
Rondreferat på TWIC, Chessbase, Chess.com och Chess24.

Slutställningen:
Magnus Carlsen 17; Hikaru Nakamura 12; Wei Yi och Wesley So 11; Sergej Karjakin 9; Anish Giri 7 poäng.

* * * * *

Xtracon Chess Open i Helsingör har startat med 398 deltagare varav 20 från Sverige. I och med att turneringen överlappar SM saknas svenska elitspelare i startfältet. Där saknas till exempel Helsingörs starkaste spelare, Jonny Hector. Mer om Xtracon Chess Cup imorgon och kommande dagar.