torsdag 14 juli 2016

Bilbao Masters – rond 2

Magnus Carlsen besegrade Wei Yi. Foto: bilbaochess2016.com

I boxningsvärlden kan en pugilist stängas av en tid efter en knock out. Den regeln gäller som bekant inte inom schacksporten. Schackspelare är väl av ett tuffare virke. Magnus Carlsen knockades igår av Hikaru Nakamura men idag var världsmästaren tillbaka och kämpade för fulla muggar. Carlsens prepp med svart mot Wei Yi fick beröm av kommentatorn Jan Gustafsson som också lovordade Wei Yis defensiva spel. En avgörande ställning:

Wei Yi – Magnus Carlsen 
Vit drarWei Yi förklarade efter partiet att han hade sett att det finns goda remichanser efter 48.b4, men han ville ha mer! Han spelade 48.Kc7? och hade missat 48...Sc5!. Efter det verkade Carlsen ha allt under kontroll. Här är hela partiet.

Sergej Karjakin försökte få Anish Giri ur balans med tufft spel krönt med ett tornoffer, men Giris defensiva talang slog igenom. Att de drog ut partiet till patt med kung och bonde mot kung kan väl ses som stillsam schackhumor. Till skillnad från USA-mötet mellan Wesley So och Hikaru Nakamura blev det i alla fall ett kul remiparti.

Rond 2
Wesley So – Hikaru Nakamura remi 
Wei Yi – Magnus Carlsen 0-1 
Sergej Karjakin – Anish Giri remi

Partierna genomspelbara
Rondreferat på TWIC, Chessbase, Chess.com och Chess24.

Ställningen efter två ronder (vinst 3 poäng, remi 1 poäng):
Hikaru Nakamura 4; Magnus Carlsen 3; Anish Giri, Sergej Karjakin och Wesley So 2; Wei Yi 1 poäng.

Rond 3 (fredag kl 16)
Anish Giri – Wesley So 
Magnus Carlsen – Sergej Karjakin 
Hikaru Nakamura – Wei Yi

Det är alltså dags för det länge emotsedda mötet mellan världsmästaren och VM-utmanaren, det som inte blev av i Norway Chess. Jan Gustafsson tippar remi. Det låter som ett bra tips.

* * * * *

En av fridagarna i Chengdu, Harika Dronavalli och Pia Cramling. Foto: chengdu2016.fide.com

Humpy Koneru kom ifatt Harika Dronavalli i slutronden i damernas GP-turnering i Chengdu, men Dronavalli hade den bästa särskiljningen och det mycket beroende på vinsten i det inbördes mötet. Marginalen kunde ha blivit större om Dronavalli hade utnyttjat sina chanser i sista rondens parti mot Olga Girya bättre.

Harika Dronavalli – Olga Girya 
Vit drarI partiet följde 20.Tfd1 f5 och dambyte. Dronavalli hade en liten fördel men fick till slut nöja sig med remi.

I diagramställningen bör 20.Ld5! vinna, till exempel 20...exd5 (20...f5 21.Dh6! Kh8 22.Th3 f6 23.Lxe6) 21.Tg3+ Kh8 22.Th3 De4 23.Dxf6+ Kg8 24.Tg3+ Dg6 25.Txg6+ och vit kommer kvalitet över.

Pia Cramling förlorade åter och med sju remier och fyra förluster kom hon på sista plats. Nu bär det i väg till Uppsala och SM-gruppen. Ett mycket hektiskt program: när hon har gjort sitt sista drag i Uppsala har hon spelat 20 partier på 23 dagar i två olika världsdelar.

Partierna genomspelbara
Slutställningen

* * * * *

Linus Johansson mot Theodor Kenneskog i sjunde ronden i Warszawa och remi – efter hård kamp. Philip Lindgren missade vinsten i tidsnöd och tillät Olivier de Marcha att rädda sig med remischackar. Martin Lokander lyckades däremot vinna sitt parti mot Rafal Kowalczyk och ligger bäst till i svenskkvartetten med 4 poäng, Hrant Melkumyan och Ilia Smirin delar ledningen på 6 poäng och möts i rond 8. Poängställningen.

Ukrainarna Andrej Barysjpolets och Jurij Kuzubov delade ledningen inför rond 8 i Benasque Open och skulle spela mot varandra. En snabb remi? Nope. Hård kamp och Barysjpolets segrade. Nu är han i ensam ledning med två ronder kvar. Ulf Andersson har 5 poäng och är inlottad i rond 9. Poängställningen.

Mladen Gajic var inte inlottad i sista ronden i Paracin. Det blev 4,5 poäng och en placering i mittfältet. Denis Kadric och topprankade Ferenc Berkes delade förstaplatsen på 7 poäng och Kadric hade den bättre särskiljningen. Slutställningen.

Det är fem svenska spelare i Sant Marti Open och idag var en av dem med i direktsändningen: Torbjörn Glimbrant som spelade remi med IM Hipolito Asis (elo 2504). Imorgon väntar ännu en stark IM på Torbjörn. Länkarna är på plats i den oumbärliga högerspalten. Poängställningen.