Nils Grandelius, en av dagens vinnare i SM-gruppen. Foto: Lars O A Hedlund
JESPER HAMARK:
Den stora vinnaren i SM-gruppens rond 1 blev Stellan Brynell, landslagskapten och – vilket ingen av Inte bara schacks läsare kan ha missat – granne med bloggchefen Grahn. Stellans stalltips gick in allihop: fem av fem.
Daniel Semcesen offrade bonde mot Nils Grandelius och ett tag såg det riktigt lovande ut, men initiativet minskade som luften vid pyspunka och Grandelius vann till slut ganska bekvämt.
Axel Smith rörde till det med en ovanlig spanjor och trots att Hans Tikkanen hade fördelen av att börja tvingades han snart spela för remi. En halvpoäng med mersmak för Smith som efter den starten inte blir sämre än turneringstrea.
Pia Cramling kom direkt från Sichuan och hade nog behövt vila: Tiger Hillarp Perssons seger kändes aldrig hotad. Medan partiet mellan Jonny Hector och Erik Blomqvist oväntat förflackades och slutade i tidig remi, spelade turneringens yngsta ett intressant slutspel:
Tom Rydström – Jonathan Westerberg
Svart drar
Springaren är bättre än löparen och svarts fördel växer med ...
46...Dc4!
Vit tvingas ge en bonde då svart vinner efter 47.Dxc4 dxc4.
47.Db2 Sxc5 48.dxc5 Dxc5 49.a4 d4
Rydström gav ett antal schackar men svarts kung gled undan och Westerbergs fribonde gick inte att stoppa: 0-1.
Programledaren Jasmine Rosell och experten Jesper Hall bjuder på en mindre elitbetonad studiosändning. Tillsammans funderar de över klurigheter som en passant och bindning, och Rosell pratar med unga SM-deltagare och med mammor och pappor. Det är trevligt, det är brett, och jag tror att det är rätt. Dessutom fick jag lära mig en ny term för när damen avslutar partiet kloss an motståndarkungen: pussmatt. Även den är rätt.
SM-gruppen rond 1
Jonny Hector – Erik Blomqvist remi
Tom Rydström – Jonathan Westerberg 0-1
Nils Grandelius – Daniel Semcesen 1-0
Tiger Hillarp Persson – Pia Cramling 1-0
Hans Tikkanen – Axel Smith remi
Partierna genomspelbara
Resultatservice alla grupper
SM-gruppen rond 2 (söndag kl 16)
Erik Blomqvist – Jonathan Westerberg
Jonny Hector – Nils Grandelius
Pia Cramling – Tom Rydström
Daniel Semcesen – Hans Tikkanen
Axel Smith – Tiger Hillarp Persson
* * * * *
Dortmund – rond 6
Partiet mellan Vladimir Kramnik och Liviu-Dieter Nisipeanu slutade remi efter nästan åtta timmars spel. Foto: 2016.chess-meeting.de
GÖSTA SVENN:
På väg hem i Kent Jägerflods röda Volvo Amazon efter någon av våra Europaturnéer stannade Kent, Ingvar Andreasson och jag till i Dortmund. Det var sent 70-tal och jag minns att vi såg en avspänd Tony Miles sitta med frun Jana i en restaurang och äta Bratwurst strax före sitt parti i turneringen. Under partiet drack Miles mjölk. Det här var halvåret innan eller möjligen efter (minnet är ingen pålitlig bundsförvant) att han öppnat med a7-a6 mot dåvarande världsmästaren Anatolij Karpovs 1.e4 vid Lag-EM i Skara. Redaktör Grahn har i sitt eminenta bildarkiv i Twitterflödet förevigat den begivenheten.
Men visst finns det förresten även ett fantastiskt snapshot från när den av och an gravallvarligt vankande Karpov just har passerat brädet, och därvid missat att en pillemariskt leende Miles utfört det oansenliga bondedraget? Världsmästaren hade nog väntat sig en osedvanlig kamp, men inte ett så udda öppningsdrag.
Den där gången då vår lilla Göteborgstrio kom förbi var det Tamaz Georgadze som vann Dortmundturneringen. Bland andra John Nunn och Harry Schüssler fanns också med i startfältet, har jag nu inhämtat från turneringssajten. Året var 1979; Skara-EM spelades alltså senare. För den historiskt intresserade är förresten Dortmundsajtens ”Rückblick bis 1973” (i vänstermarginalen) en liten guldgruva. Betrakta bara året 1974 och exempelvis den solglasögonprydde Krzysztof Pytels avspända pose med korslagda ben. Motståndarens kaffekanna på den lilla brickan till vänster. Askfaten. Den minst av allt elektroniska klockan.
I slutet av 70-talet var Vladimir Kramnik blott i koltåldern. Numera är lille Volodja både omskriven Kasparovbesegrare och exvärldsmästare, samt flitig deltagare i Dortmundturneringen som han har vunnit hela tio gånger, om jag har räknat rätt. I år blir det dock ingen seger – sex remier på raken räcker inte till det. Den omutlige fransosen Maxime Vachier-Lagrave är redan inför sista ronden klar vinnare. Idag satte MVL forne Fide-världsmästaren Ruslan Ponomariovs kung matt mitt på brädet.
Precis som Ulf Andersson, som för övrigt vann i Dortmund 1978, är Kramnik från början egentligen en fantastisk angreppsspelare, men har ju med åren blivit mer och mer positionell i sin stil. Utvecklingen är nästan som hos en god skönlitterär författare: alltmer sparsmakad i åtbörderna, stundom exponerande extrema insikter. Idag försökte Kramnik med synnerligen minimala medel pressa fram vinsten med löpare och springare mot Liviu-Dieter Nisipeanus torn; plus ett par f- och g-bönder vardera. Just när femtiodragsregeln rycker allt närmare flyttar Nisipeanu f-bonden, möjligen i något slags flagellantiskt nit, och tvingas därmed fortsätta försvara sig i ytterligare nästan femtio drag.
Nåja, efter 146 drag och drygt åtta timmars spel hade också detta tomt manövrerande slutspel en ände. Eller måhända en inre mening: remi.
Rond 6
Maxime Vachier-Lagrave – Ruslan Ponomariov 1-0
Fabiano Caruana – Rainer Buhmann 1-0
Liviu-Dieter Nisipeanu – Vladimir Kramnik remi
Jevgenij Najer – Leinier Dominguez remi
Partierna genomspelbara
Ställningen efter sex ronder:
Maxime Vachier-Lagrave 5; Fabiano Caruana och Leinier Dominguez 3,5; Ruslan Ponomariov, Liviu-Dieter Nisipeanu och Vladimir Kramnik 3; Jevgenij Najer 2; Rainer Buhmann 1 poäng.
Rond 7 (söndag kl 15)
Leinier Dominguez – Maxime Vachier-Lagrave
Vladimir Kramnik – Jevgenij Najer
Rainer Buhmann – Liviu-Dieter Nisipeanu
Ruslan Ponomariov – Fabiano Caruana
* * * * *
Bilbao Masters – rond 4
Magnus Carlsen gör sig klar att gå till angrepp. Foto: twitter/bilbaochess
LG: Någon som minns Magnus Carlsens start vid GCT-turneringen (snabbschack) i Paris? Efter förlusten i första ronden vann han tre partier i följd. Mönstret går igen i Bilbao. Nu var det Wesley So som stod på tur. Medan Hikaru Nakamura och Sergej Karjakin försvarade sig med Sicilianskt mot Carlsen valde So i stället Berlinförsvaret i Spanskt. Det fungerar ju ofta som ett solitt försvar i de högre kretsarna, men den här gången gick det raskt utför för svart.
Magnus Carlsen – Wesley So
Vit drar
17.De1
Med hotet mot tornet på a5 upphävs bindningen av springaren och det förbereder manövern Sf3-d2-c4.
17...b6?
Det hade varit bättre att backa med tornet.
18.Sd2!
I efteranalysen tyckte Carlsen och So att resten inte krävde några kommentarer.
18...Txa4 19.Sc4
Det hotar som synes en gaffel på d6.
19...Lf8 20.Le3 Kd7 21.Dc3 Sxe4?
Det påskyndar slutet.
22.Sxb6+ cxb6 23.dxe4 Dc4 24.Dd2+ Kc7 25.g4 Lg6 26.Tfd1
26...uppg.
Rond 4
Magnus Carlsen – Wesley So 1-0
Hikaru Nakamura – Anish Giri remi
Wei Yi – Sergej Karjakin remi
Partierna genomspelbara
Rondreferat på TWIC, Chessbase, Chess.com och Chess24.
Ställningen efter fyra ronder (vinst 3 poäng, remi 1 poäng):
Magnus Carlsen 9; Hikaru Nakamura 6; Anish Giri 4; Sergej Karjakin, Wesley So och Wei Yi 3 poäng.
Rond 5 (söndag kl 16)
Wesley So – Wei Yi
Sergej Karjakin – Hikaru Nakamura
Anish Giri – Magnus Carlsen
* * * * *
Vishy Anands sekundant Grzegorz Gajewski tog hem Najdorfturneringen i Warszawa på 7,5 poäng. Svenskkvartettens poängskörd: Theodor Kenneskog 5; Martin Lokander och Linus Johansson 4,5; Philip Lindgren 3,5 poäng. Slutställningen.
Krishnan Sasikiran inkasserade förstapriset i Benasque Open. Slutställningen.
I Sant Marti Open spelade Adam Brzezinski minsann remi med GM Das Debashis i rond 4. Även Anders Larsson och Torbjörn Glimbrant har arbetat sig upp till 2,5 poäng och alla tre möter betitlade spelare i nästa rond. Poängställningen.