tisdag 5 juli 2016

Svenska spelare i topp 100

Thomas Ernst ska också vara med. Foto: Calle Erlandsson (1990)

Chesmetric-systemet med historisk rankning, introducerat av Jeff Sonas, är tänkt att vara en komplettering och förbättring av Fides elotal och tidiga rankningslistor, som publicerades första gången den 1 juli 1971. De första sju åren publicerades de officiella Fide-listorna en gång om året för att sedan komma halvårsvis fram till år 2000 då de började komma kvartalsvis. Numera publiceras Fides rankningslistor som bekant månadsvis.

Under de första decennierna föll spelarnas rankningsmässiga höjdpunkter oftast mellan de glesa publiceringarna och det var bland annat den bristen som Jeff Sonas ville råda bot på.

När vi jämför dagens prestationer med tidigare förfaller det ändå på något vis konsekvent att hålla sig till Fides listor, men då inkludera Nils Grandelius elotopp på Korsika även om den noteringen inte kommer med i Fides månadsbaserade lista. Det blir lite fel hur man än gör.

Mot denna bakgrund har jag korrigerat den lista på svenska spelare i topp 100 som jag publicerade på bloggen den 29 juni. Det innebär exempelvis att Ulf Andersson tar klivet ner från tredje (Chessmetric) till fjärde plats (Fide) på världsrankningen 1983 och att Thomas Ernst ansluter sig till sällskapet. Ernsts elotopp inföll 1992 och vid Manila-OS det året satt han på bord 2 efter Ulf Andersson.

4) Ulf Andersson (januari och juli 1983)
34) Lars Karlsson (januari 1985)
47) Ferdinand Hellers (januari 1989)
78) Thomas Ernst (juli 1992)
82) Evgenij Agrest (januari 2000)
91) Nils Grandelius (28 juni 2016)

* * * * *

Humpy Koneru leder i Chengdu. Foto: chengdu2016.fide.com

Efter en inledande remi har Humpy Koneru vunnit tre partier i följd vilket för henne upp i ensam ledning i damernas GP-turnering i Chengdu. Pia Cramling förlorade i rond 4 mot Ju Wenjun. Onsdagen är vilodag.

Partierna genomspelbara
Ställningen efter rond 4

* * * * *

I näst sista ronden i Nis Open förlorade Mladen Gajic mot Suat Atalik och ligger på femte plats inför sista rondens möte med Branimir Maksimovic. Poägställningen.