fredag 8 juli 2016

Inte bara schack för Tiger Hillarp Persson

Alexander Morozevitj med stenar på brädet. Foto: mfgo.ru

Efter SM i Uppsala väntar en match mot Alexander Morozevitj för Tiger Hillarp Perssons del. Den spelas i Sankt Petersburg den 27 juli över fyra partier. Och nej, som rubriken anger handlar det inte om schack i det senare fallet.

För fem år sen lärde sig Tiger grunderna i brädspelet go och han har avancerat stadigt i graderna. I go finns ett rankningssystem som liknar det som förekommer i många asiatiska kampsporter. Efter kyu (30 kyu, nybörjare, till 1 kyu) är dan nästa steg (1 – 7 dan amatörmästare och vidare 1 – 9 dan mästare pro, där vi har världseliten). Både Tiger och Moro knackar på dörren till dan och nu ska de alltså drabba samman i en match.

Matchen i Sankt Petersburg ingår i en större gofestival, Europeiska gokongressen. Om matchen slutar oavgjord blir det ett särspel, där lotten avgör om det i blixttempo ska spelas go eller schack. Efter matchen ställer båda upp i simultanföreställningar på vardera tio bord – och då handlar det om schack.

Tiger är medlem i Malmö Goklubb.

* * * * *

Antoaneta Stefanova, en av dagens två vinnare i Chengdu. Foto: chengdu2016.fide.com

Humpy Koneru spelade remi mot Ju Wenjun i sjätte ronden i damernas GP-turnering i Chengdu. I och med att de närmsta konkurrenterna också delade poängen är Koneru kvar ensam i topp. Pia Cramling är rankad på tionde plats i sällskapet och det är ungefär där hon ligger efter dagens förlust mot Maria Muzytjuk.

Partierna genomspelbara
Ställningen efter rond 6

* * * * *

Från Växjö till Warszawa: Linus Johansson, Philip Lindgren och Theodor Kenneskog. I festivalturneringen till Miguel Najdorfs minne finns också Martin Lokander och 36 stormästare bland de 136 deltagarna. I direktsändningen kunde vi bland annat se Martin förlora mot sjunderankade GM Zahar Efimenko. Här är partiet.

I följande ställning från dagens rond ska Miroslaw Lewicki inte förväxlas med Malmö FF:s Oscar Lewicki.

Miroslaw Lewicki – Michal Krasenkow 
Vit drarHur ska e4-bonden lämpligen garderas?
14.f4?
Inte så. Bortdribblad. Han borde ha spelat 14.Ld3.
14...Te8 15.Ld3
För sent.


15...Lxh3! 16.gxh3 Dg3+ 17.Kh1 Dxh3+ 18.Kg1 Dg3+ 19.Kh1 Sg4Med löparen på d3 kan vits dam inte backa till d2. Det var poängen med att spela Te8 och med det få fram Ld3 före slaget på h3.
20.uppg.

Partierna genomspelbara
Deltagarlistan
Resultat rond 1
Lottning rond 2

Linus, Philip och Theodor vann sina partier i första ronden och kan se fram emot att få möta stormästare i andra:
Linus - Salem Saleh (elo 2608)
Grzegorz Gajewski (2605) - Philip
Eduardas Rozentalis (2552) - Theodor

* * * * *

I Paracin öppnade Mladen Gajic med vinst mot en lägre rankad spelare varefter han förlorade mot högre rankade Milan Zajic i dagens rond.

I Benasque vann Ulf Andersson i första ronden mot en lågrankad spanjor. Ulf lämnade w.o. i rond 2 och är inte inlottad i rond 3.