tisdag 26 oktober 2010

Carlsen fick slita

En bild från förra veckan då världsmästaren Anand spelade remi med världsettan Carlsen i rond 2. Imorgon möts de igen och då är det Carlsen som har vit. Foto: www.chess-pearlspring.com

I dagens rond 6 i Nanjing fick Magnus Carlsen och Veselin Topalov slita för sina remier mot respektive Etienne Bacrot och Vugar Gasjimov, medan Viswanathan Anand vann övertygande mot Wang Yue.

Rond 6
Bacrot-Carlsen remi
Wang-Anand 0-1
Gasjimov-Topalov remi


Ställningen efter sex ronder:
Carlsen 4,5; Bacrot 4; Anand 3,5; Gasjimov 2,5; Topalov 2; Wang 1,5 poäng.

Morgondagens rond
Carlsen-Anand
Topalov-Bacrot
Gasjimov-Wang


De bästa rondreferaten från superturneringen i Nanjing får du från Chess Vibes (med videoklipp) och Daily Dirt, och de bästa kommentarerna av Magnus partier bjuder Sjakkfantomet på. Magnus blogg är självklar läsning.

* * * * *

Det är dessvärre ganska osannolikt att det blir någon svensk i de tre GM-turneringarna i Wijk aan Zee i januari. Som framgår av den nya turneringshemsidan (det finns en länk även under Kommande schackevenemang i den oumbärliga högerspalten) är startfälten i grupp A och B redan klara, och i grupp C saknas bara två spelare. Dessa båda kommer att kvalificera sig från Cultural Village Schaaktoernooi i Wijk aan Zee som spelas nästa månad. Från den turneringen kvalificerar sig ettan och bäste holländare. Nu är nio av de tio platserna i Cultural Village Schaaktoernooi redan besatta, så chansen att få en svensk spelare i C-gruppen i januari är att han eller hon får den sista platsen i förturneringen och sedan vinner den. Som sagt, ett ganska osannolikt scenario.

1 kommentar:

Lars Grahn sa...

Veteran-VM drog i gång idag i Arco. Av den utlovade direktsändningen av trettio partier blev just ingenting. Världsmästerskapets hemsida är för övrigt inte heller mycket att hurra åt.