lördag 9 oktober 2010

Elitserien, rond 2

Lunds ASK i serieledning efter första ronden och Nils Grandelius lämnade sitt bidrag. Foto: Calle Erlandsson

Det här inlägget kommer att uppdateras under ronden.

I bilen hem från Lund den gångna natten – domaren Dragutin Dolenec vid ratten – satt grannen Stellan och Reynir Helgason i baksätet och efteranalyserade Limhamns match mot Västerås. De verkade rätt överens om att Västerås mycket väl kunde ha vunnit med ungefär 6-2. De verkade nöjda. Reynir är för övrigt en av dem som kommit långväga ifrån för helgens matcher. Han flyttade från Malmö till Holland för många år sedan. Där är han numera inte särskilt aktiv vid brädet. Det blir seriespel med Soester Schaakclub i holländska division 2 men inga turneringar. Men spelstyrkan verkar hyfsat konserverad.

Stellan hade en teori om varför så få hör av sig i kommentarfältet. Han trodde att mina bloggläsare i andra bloggar/hemsidor har sett hur man kan bli påhoppad om man yttrar sig. Men det gäller ju inte i mitt kommentarfält! Jag kollar alla kommentarer innan de publiceras och släpper inte dummerjönsar över tröskeln. Jag vill att det ska vara som att kliva in i ett kafé, slå sig ner och få en pratstund med vänligt sinnade mänskor. Och om du aldrig har försökt förut – följ min bruksanvisning nedan. Efter ett första klick på Publicera din kommentar får jag av någon outgrundlig anledning inte beskedet Din kommentar har sparats och kommer att visas efter bloggägarens godkännande. Efter några sekunder gör jag en ny klickning och då fungerar det. Jag vet inte varför jag måste vänta lite och upprepa klickningen. Sedan har jag för vana att alltid släppa in mig själv i kafévärmen. Du är också välkommen.

Här klickar du fram dagens laguppställningar med fortlöpande resultatredovisning.

*** GÖTEBORG ***

SK Rockaden - Örgryte SK 7-1
Team Viking - SK Kamraterna 5,5-2,5
Upsala ASS - SS Manhem 3-5


Några intryck från Anders Pettersson: Team Viking imponerar, förstås. Det är inte det att vi får se några magiska partier, bländade offer eller dramatiska tidsnöder. Istället vinner de partierna lugnt och säkert. Rockaden går också fram utan problem. Varken Manhem eller Örgryte hade något att sätta emot. Idag vann dock Anton Frisk Kockum ett fint parti mot Emil Hermansson. Det var offer och pjäser som hängde högt och lågt. Väl värt att vänta på den PGN-filen. Manhem vann det viktiga mötet mot Uppsala efter en rad remier och segrar på toppborden. Örgryte har förstärkt med en ukrainsk stormästare. Han har säkert inte fått ut det han ville. Förlust mot både Evgenij Agrest och Erik Blomqvist. Imorgon blir det tre spännande matcher.

Från dagens rond: Lars Karlsson, SK Rockaden mot Ari Ziegler, Örgryte SK. Foto: Frans Dahlstedt

*** LUND ***

Västerås SK - Eksjö-Aneby-Alliansen 2,5-5,5
Farsta SK - Lunds ASK 2-6
Solna SS - Limhamns SK 5-3


Solna SS krossades av Lunds ASK i första ronden men reste sig ur spillrorna. Idag blev det matchseger mot Limhamns SK. Vid brädet sidan om det parti som jag har uppdaterat under ronden (Brynell-Lindberg) utspelades stor tidsnödsdramatik. Mikael Jonsson och Christian Jepson hyvlade iväg ett tiotal drag inom loppet av ett halvdussin sekunder, och när Jepsons tid gick ut rekonstruerades slutfasen. Det visade sig att Jepson hade gjort ett drag för lite, han förlorade på tid med pjäs över och vunnen ställning.

Stellan Brynell, Limhamns SK - Bengt Lindberg, Solna SS
Damindiskt (E 15)
1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sf3 b6 4.g3 La6 5.b3 Lb7 6.Lg2 Lb4+ 7.Ld2 a5 8.0-0 0-0 9.Sc3 d6 10.Dc2 Sbd7 11.Tfe1 Lxc3 12.Lxc3 Le4 13.Dc1 a4
Med svart, det vill säga med omvända färger, spelade Brynell 13...c6 14.Lf1 d5 mot Ralf Åkesson i Gausdal 2005. Här har Stellan för övrigt tagit en ordentlig lutare. Det finns inte något parti i min partibas med 13...a4. En nyhet?
14.b4 b5 15.cxb5 Db8 16.Lf1 Dxb5 17.Sd2 Lg6 18.e4 Db8 19.f3 Tc8 20.Db2 Da7 21.Kg2 Tab8 22.Da3 Sb6 23.Tac1 Da8 24.Lb2 d5 25.e5 Sfd7 26.De3 Db7 27.a3 Tf8 28.Dc3 Tbc8 29.Dc6 Da7 30.Te3 Sb8 31.Dc5


31...f5 32.f4 Le8 33.Le2 Db7 34.Kf2 Sa6 35.Dc2 Ld7 36.Tc3 c6 37.Sf3 Sc7 38.Dd1 Sb5 39.T3c2 Da7 40.Kg2 Da8 41.Tc5 Tcd8 42.T1c2 h6 43.Sd2 Le8 44.Dc1 Tb8 45.Sf1 Ld7 46.Se3 Sc8 47.Dd1 Se7 48.Ld3 Tb7 49.Kh1 Tf7 50.Tg2 g6


51.g4 Kh7 52.gxf5 exf5 53.Df3 Sc7 54.Tc1 Se6 55.Tcg1 c5 56.h4 c4 57.Lc2 Sg7 58.Lc3 Dd8 59.Th2 Tb6 60.Kg2 Le6 61.Kf2 Sh5 62.Ke1 Tg7 63.Kd2 Tb8 64.Thg2 Tg8 65.Kc1 Sc6 66.Sxf5 Df8


67.Dxh5 gxh5 68.Se7+ Kh8 69.Txg8+ Lxg8 70.Sg6+ Kg7 71.Sxf8+ Kxf8 72.Lxa4 Se7 73.Lc2 uppg.
Dagens sist avslutade parti på Katedralskolan.

Anil Surender var domare i Chanty-Mansijsk och nu är han en av de tre i Lund. Lika lugnt här som där, meddelar han. Foto: Calle Erlandsson

Alla partier från första ronden i Lund genomspelbara.
Alla partier från andra ronden i Lund genomspelbara.
Åtta partier från första ronden i Göteborg genomspelbara.
Åtta partier från andra ronden i Göteborg genomspelbara.

15 kommentarer:

Lars Grahn sa...

Gomorron, idag är det matchen Farsta SK-Lunds ASK som direktsänds från Lund.

Andreas R sa...

Är Jan Smeets och Kaido Külaots i Lunds bara ett sparkapital som ev. kommer att användas i slutronderna?

Anders Hansen sa...

Först på plats vid spellokalen. Ska jag vara helt ärlig så var jag 2:a, en ensam liten vit hund sitter kopplad precis utanför ingången. En LASK värvning?

Lars Grahn sa...

Smeets, Kulaots, hunden - jag tror att det är en djupt förborgad hemlighet om och när de ska bidra i guldstriden.

Anonym sa...

Hej Lasse!
Personligen tror jag att det snarare än en fråga om att kommentarfältet är lite meckigt utformat här eftersom man hamnar på en annan sida och hela tiden måste gå fram och tillbaka.

Mvh Ola

Lars Grahn sa...

@ Ola
Tillbaka i Lund. Jo, det är inte nån särskilt smart lösning. Jag ska kolla inställningarna senare.

Håkan Åkvist, nervös lagledare sa...

Ofta är det enklare att själv spela än att agera lagledare i oliiidligt spännande matcher.

I går blev det 4-4, trots att det länge såg ut att bli seger för EAA mot Farsta.

I dag, efter några timmars spel mot Västerås ser det också ut att gå vägen. Eftersom jag inte spelar måste jag nervöst hoppas på mina spelare klarar uppgiften bättre den här gången...

Johan Sigeman sa...

Kul och bra idé med denna liveblogg! Kör hårt!

Lars Grahn sa...

Och för dem som inte nöjer sig med sexton elitseriepartier live, så pågår partierna Piotr Murdzia-Jonny Hector och Pia Cramling-Miroslaw Grabarczyk i Bundesliga. Direktsändningslänk i den oumbärliga högerspalten.

Anders Hansen sa...

Skönt att Conny Holst är djupt försjunken i sitt parti. 1 - 0 till MIF efter 9 minuters spel. Drömmen är att siffrorna är typ 1 - 5 när Connys parti är klart. :)

Axel Ornstein sa...

Starkt jobbat i första ronden Limhamns gubbar. Lite tufft bara att tabellen efter första ronden ser ut ungefär som den brukar när säsongen är slut.
Axel Ornstein

Å. Olsson sa...

1.F(4)arligt spel av Karlsson idag men rutinerat o visste att styrkan sitter i smaken dvs f2 rutan

Lars Grahn sa...

Språket är något levande och att ords betydelse förändras är inte ovanligt. Det gäller till exempel ordet ”dummerjöns” som jag använde i dagens inlägg. Det har kommit en kommentar från en helt anonym person om detta. Den information han lämnar kommer ordagrant från Wikipedia – gör en sökning på dummerjöns+saga och du har länken överst på listan.

Med sin lånade text vill ”anonym” höja vår bildningsnivå, vilket väl är ett vällovligt syfte, men med tanke på att han har tagit en text från sin dator nästan rakt upp och ner blir jag förundrad över den moralistiska slutklämmen: ”Stäng datorn lite oftare och läs en bok!” Underförstått för att vi ska bli mer bildade.

En påminnelse om att jag önskar namn, gärna fullständigt, på dem som skriver kommentarer.

Ingemar Johansson sa...

Alltid kul med språkfrågor. Att personer får ge namn åt företeelser är ju inte ovanligt. Vem minns längre att greve Duchâtel var fransk minister i Köpenhamn och samtida med H.C. Andersen? Idag är han bara känd som soffa. Att ord och uttryck förändras med tiden är ju heller ingen nyhet. Vi har ju t.ex. ordet "strunt", där den ursprungliga betydelsen är årstillväxten på barrträd, alltså de små ljusgröna skotten som sitter längst ut på grenarna. Sedan har det kommit att betyda en småsak i största allmänhet. När Bellman förresten i en epistel låter Ulla Winblad "slå tallstruntet ut på kjoln", så häller hon ju inte tallbarr i knät utan tallbarrskryddat brännvin. Sådant kunde man i äldre tider ha i "kyp", ett gammalt ord för kärl eller tunna. En "kyper" var således antingen tunnbindare eller någon som var ansvarig för vinförrådet. Ur den senare betydelsen uppstod vad vi idag menar med kypare. Så kan det gå till i språkets underbara värld.

Lars Grahn sa...

Och här ser vi skillnaden mellan genuin bildning och internetbaserad
låtsasbildning. Jag anar vem den anonyme "bokmalen" som jag nämnde i
min förra kommentar är ...