onsdag 27 oktober 2010

Veteran-VM i Arco

Gunnar Finnlaugsson och Dusan Rajkovic har slagit sig ner för första rondens möte. Foto: Calle Erlandsson

Första ronden i veteran-VM kan betecknas som bra ut svensk synvinkel. De som mötte stormästare förlorade, övriga vann. Calle Erlandsson finns på plats i Arco och berättar:
Det 20:e Senior-VM spelas i Arco, en halv mil norr om Gardasjöns nordspets. Vädret är behagligt, men snön ligger kvar på alptopparna som ramar in den idylliska lilla staden på ca 15 000 invånare. Jag hängde med Gunnar Finnlaugsson, som med kort varsel efteranmälde sig. För min del blir det några dagar i trevlig miljö, men utan spel.

Gunnar och jag tog en natt i Milano och kl 14 på måndagen tog vi en taxi till Linate-flygplatsen där arrangörernas buss skulle ansluta en halvtimme senare. Huvuddelen av svensktruppen (exklusive Magnus Wahlbom) hade kommit redan kl 12 och väntat fem timmar då bussen äntligen dök upp. Efter 25 mil på vägar av varierande kvalitet och ett betydande antal tunnlar var vi framme i Arco ca kl 20.30 - en och en halv timme efter annonserad sluttid för incheckningen.

Nu skulle ju spelet inte starta förrän kl 15 på tisdagen, så det var ju ingen ko på isen. För övrigt väntade turneringsledaren Christian Kaiser och proffsorganisatören Christina Rigo med lottningen till kl 14.30. Svenskarna fick det tufft. Peter Carlsten fick svart på bord 1 mot förstaseedade GM Vitalij Tjesjkovskij och bord 3 hade Kaj Andersson svart mot GM Anatoly Vaisser. Gunnar Finnlaugsson hade också svart (på bord 9) mot GM Dusan Rajkovic. Gunnar höll ut längst med sin Volgagambit och hade kanske till och med en bondevinst i drag 40. I övrigt vann Nils-Åke Malmdin, Magnus Wahlbom, Bengt Hammar och Felix Nordström. Borislava Borisova (damklassen) krossade sin motståndare på damflygeln.

Turneringen inleddes med en tyst minut då seniorexvärldsmästaren Janis Klovans nyligen avlidit. Totalt deltar 224 gubbar 60+ och 21 gummor 50+. 15 GM + GM Nona Gaprindasjvili deltar. Nona räddade mirakulöst en remi i rond 1. Malmöbekantingen GM Jan Plachetka, Slovakien, har tappat många elopoäng, men inte sitt glada humör.

I rond 2 kommer Felix Nordström i livesändning. (Under förutsättning att den fungerar. LG)

Calle Erlandsson

* * * * *

I kommentarfältet till ”Kajsa på matmässan” bjöd Bo Sjögren på en underbar historia på temat bortförklaringar. Där spelade Olle Appelqvist en huvudroll. Jag kommer ihåg OA från SM 1966 på Kronborgsskolan i Malmö. Jag har ett svagt minne av att han satt lite avskiljt från övriga på grund av att han lätt blev störd av andra och hade ett hetsigt temperament. Det blev lite uppståndelse när den gamle mannen började vifta med knytnävarna i samband med ett parti. Då berättade någon att OA i sin ungdom försörjt sig i USA inte som boxare utan som sparringpartner. Är det en rövarhistoria som någon av de äldre försökte slå i mig, en då godtrogen junior?

1 kommentar:

kenneth josefsson sa...

Med Olle Appelqvist i min mästargrupp i Malmö-SM 66 råkade jag ut för en häftig rallarsving i rond 2 men reste mig till rond 3 och vann gruppen före bl a E Åhman, L Laurine och H Wennerström. Andra som vann sin M-grupp det året var M Berglund, R Litzberger, Å Stenborg K Santesson, R Martens. Kunde dock inte spela i Stockholm året därpå och en glad Hans Ek fick hoppa in i SM-gruppen. Så för min del är det inte bara schack som gäller.