lördag 23 oktober 2010

Höstpremiär i allsvenskan

En bild från säsongspremiären där Team Malmö spelar hemma mot Burgsvik Alva SK; Malmös Anders Nilsson (till höger) mot Niels Jörgen Fries Nielsen på bord 2. Foto: LG

Burgsvik Alva SK får klara sig utan Emanuel Berg i dagens match i superettan mot Team Malmö. Bortalaget toppas i stället av bröderna Jens Ove och Niels Jörgen Fries Nielsen. I laguppställningen upptäckte jag också Ingvar Gannholm. Jag mötte en av Gannholmbröderna i mitt första SM och har för mig att det var just Ingvar den gången i Karlskrona. Det finns en god anledning till att min minnesbild är lite diffus, för det är fyrtiosju år sedan jag gjorde min SM-debut ... Jag vill minnas att han spelade Gannholm special och att det blev remi.

Här finns resultatservice från allsvenskan. Det skulle vara skoj om det idag och imorgon dyker upp små referat i kommentarfältet från matcher ända ner i division 3.

* * * * *

Nanjing, rond 4
Gasjimov-Carlsen remi
Bacrot-Anand 1-0
Topalov-Wang remi


Carlsen var pressad idag men kom undan med en halva. Det gick inte lika lyckligt för Anand. Missa för all del inte Magnus ena betraktelser på sin blogg (under GM-bloggar i högerspalten).

Ställningen efter fyra ronder:
Carlsen 3; Bacrot 2,5; Anand 2; Gasjimov, Topalov och Wang 1,5 poäng.

12 kommentarer:

Lars Grahn sa...

Om jag har förstått det hela rätt - och det finns det inga garantier för - så var det inga svenska spelare som hade normchans idag.

Lägg märke till att det numera finns en direktsändningslänk till snabbschackturneringen i Cap d'Agde. Och glöm inte att lämna korta referat från de allsvenska matcherna här i kommentarfältet.

Håkan Winfridsson sa...

Jo, om Hans kommentar igår var riktig så tar Bo Lindberg en IM-inteckning om han med dagens resultat håller sin prestation över 2400(2486 inför rond 7).

Håkan Winfridsson sa...

Lägg märke till att from denna säsong kan alla allsvenska resultat förmedlas live via medlemssystemet och följas via länken allsvenskan i övre högra hörnet på www.schack.se

Sten Bernhardsson sa...

Hej Lasse!
Premiären i superettan i dag. Vi i Rödeby SK brukar förlora första matchen i serien, men i dag gick det alldeles utmärkt. Vinst med 5½-2½ mot SA Mark. Magnus Wahlbom har åkt till veteran-VM och var inte med. Vi andra spelade bra och segern var klar.

Jan Persson debuterade för Rödeby och spelade sin vana trogen 9.h4! Komplicerat spel förstås och vinst efter 43 drag. Jan är en välkommen förstärkning!

Kaj Engström sa...

Hej!

Det blev en lyckad premiär för SS Luleå i superettan hemma mot Örebro SK. Matchen började emellertid inte bra för oss då Arno Marcussen på sista bordet försov sig och kom till spellokalen efter sisåsär 40 minuter... Inte heller efter tre timmars spel kunde en opartisk bedömare tro att det slutligen skulle bli en relativt stor hemmaseger. Men "luletimmen" slog till och endast ett parti till förlorades. 6-2 alltså. På första bordet vann Robert Åström mot Curt Gruveus. Ett steg närmare elitserien!

Mvh Kaj

Lars Grahn sa...

Ingvar Gannholm spelade visserligen med i junior-SM 1963, men vi kom fram till att det nog var hans bror Sören jag mötte den gången. I samma juniorgrupp spelade också den tidigare i år avlidne Knut Carlqvist. Honom minns jag mycket väl från Karlskrona eftersom det är första och enda gången jag spelat mot en junior som rökt cigarr. Senare kunde jag glädjas åt att ha Knut som medarbetare i Schacknytt. Även han representerade Burgsviks SK.

Lars Grahn sa...

Anil Surender om en eventuell IM-inteckning i Europacupen: ”Är inte säker på om 7 ronder tillåts för normer eller inte, på FIDE:s hemsida tillåts mindre än 9 ronder enbart för 'Continental and World Team Championships'. Continental tolkar jag som enbart Lag-EM, men kanske räknas Europacupen också in.”

Om Europacupen räknas in så har Bo Lindberg ordnat en IM-inteckning i Plovdiv. Som framgår av resultatlistan – länk under Aktuella turneringar – slutade Team Viking på 14:e plats efter en storseger i sista ronden. Pia Cramling tog guld med Monte Carlo i damklassen.

Andreas R sa...

Snart är det äntligen dags för premiär!
Snart dags att ge sig till schacklokalen!

Men något saknas?
Ingen klocka att ställa om?!

Robert Ericsson sa...

Följande står att läsa om tävlingsreglerna för Europacupen:
"11.9 Attention is drawn to the fact that this competition is offering the possibility to achieve GM- or IM-norms based on 7 games."

Axel Smith sa...

Jodå, det går att ta normer i Europacupen. Emil Hermansson har en t.ex.

Det är dock inte särskilt användbara. Man ska ha normer på totalt 27 partier, vilket normalt innebär 9 + 9 + 9. Om en 7-rondersnorm ska räknas måste man alltså ha en annan norm på 11 partier. Det finns få sådana turneringar, speciellt nu när SM är 9 ronder. Alternativt kan man naturligtvis ta två 7-rondersnormer och två 9-ronders.

Du ville ha rapporter om helgens serieschack: Oberliga Nord-Ost, LASK:s vänklubb Greifswald möter en lite högre rankad motståndare. I tidsnöden går allting vår väg, bl.a. med en tidsvinst, och ger en ointaglig 5-0-ledning. Lagschack är något extra!
Det refererades förresten till INTE BARA SCHACK på en av deras bloggar. Jag har ingen länk ,men dom tyckte att din inställning till doping i schack var klok.

Till sist, Lasse, en bättre bortförklaring får du allt komma på! Helst ska det ju vara en extern faktor, som att motståndaren hostade, bussen var försenad, luften lite väl torr, grannen spelade hög musik på natten, mackorna i spellokalen var för gamla...

Stefan sa...

Hej Lars! Här kommer länken:

http://schachblaetter.de/4265/15-10-2010/

Stefan

Vi hade en stor diskussion om det inom schackförbundet. Klar att IOC-vänner vann!

Lars Grahn sa...

Tack Stefan (Kalhorn?), jag uppskattar förnuftiga mänskor och blir förstås glad när andra tycker att jag är förnuftig. (Dessutom blir jag smickrad när mina åsikter översätts till ett annat språk.)