torsdag 7 oktober 2010

Sokolovs dåliga prepp

Ivan Sokolov (till vänster) berättar om katastrofen. Foto: Elmira Mirzoeva

Xiangzhi Bu – Semetey Tologontegin
Vit drarEn partiställning från OS. Lösningen finns i kommentarfältet – länk under inlägget.

Ivan Sokolovs sista turnering före OS blev en tiomanna GM-turnering i Antwerpen. Han var säkert inte nöjd med sin fjärdeplats. Ivan avslutade i alla fall med en vinst mot belgaren Tom Piceu. Det partiet fick en intressant fortsättning i Chanty-Mansijsk.

Ivan Sokolov – Tom Piceu: 1.d4 Sf6 2.c4 c5 3.d5 b5 4.Dc2 bxc4 5.e4 d6 6.Lxc4 g6 7.b3


7...Lg7 8.Lb2 0-0 9.Sf3 La6 10.0-0 och Sokolov omsatte sin öppningsfördel i vinst.

Vi kan nog vara övertygade om att Vasilij Ivantjuk hade studerat det partiet inför sitt OS-möte med Sokolov. Diagramställningen uppstod och det är möjligt att Sokolov var rätt nöjd med det. Men det som då följde antyder att han hade slarvat med efteranalysen i Antwerpen. Ivantjuk spelade helt enkelt 7...Sxe4! med den uppenbara idén 8.Dxe4 Lg7 och tornet ryker.

Här skulle jag vilja se Sokolovs ansiktsuttryck, det brukar vara rätt avslöjande. Partiet fortsatte 8.Lb2 Da5+ 9.Kf1 Sf6 varefter Ivantjuk slog vakt om bonderovet och vann. Här är hela partiet. Dålig prepp.

* * * * *

Och nu tänker jag börja förbereda morgondagens Helgguide. Jo, Anders, den är på gång.

3 kommentarer:

Lars Grahn sa...

Bu-Tologontegin: 38.Txe6! (Det hotar ju schack på e8 och efter 38...fxe6 39.Dg6 faller 39...Tc7 på 40.Dxh6+) 38...Tg5 39.De4 uppg.
Snygg kombination, eller hur? Heja Bu!

Anders Hansen sa...

Härligt att det blir en Helg guide!

Ingemar Johansson sa...

Kan det finnas någon av bloggens läsare som sitter på ett parti av Olof Kinnmark? Jag har samlat under några år och förbereder en liten skrift om honom. Dock är det mycket som saknas. Bidrag mottas tacksamt. Kontakta mig via den här bloggen!