måndag 18 oktober 2010

Miton leder i Skanderborg

I Skanderborg leder Kamil Miton en halv poäng före Sabino Brunello. Här en bild från deras möte i första ronden där Miton (till vänster) segrade. Foto: www.photoshoppen.dk

Efter fyra ronder i Skanderborg leder Kamil Miton på 3,5 poäng. I morgon möter han Axel Smith i direktsändning. Efter den inledande vinsten har Axel radat upp tre remier. GM-normen är 6/9. Tiger Hillarp Persson vann även idag i Guernsey Open, medan Ulf Andersson inte dök upp till spel i Arco. Återstår att se om han är inlottad till morgondagens rond.

I Europacupen förlorade Team Viking mot Oslo Schakselskap. Fem remier och förlust för Evgenij Agrest mot Jon Ludvig Hammer. Hammer har twittrat om segern: ”Beat a solid 2580-GM with black to insure the team a match victory. Now that's what I call a great day! :)” men har ännu inte nämnt det i sin blogg (högerspalten, GM-bloggar). Monte Carlo var högre rankade på alla bord i damgruppen mot Samaia Tbilisi med exvärldsmästarinnan Maja Tjiburdanidze på förstabordet. Pia Cramling kammade noll och hennes Monte Carlo förlorade överraskande med 1,5-2,5.

Vasilij Ivantjuk är van vid rollen som matchhjälte från OS. Idag var det dags för nytt jubel:

Vasilij Ivantjuk, Sankt Petersburg – Dmitrij Jakovenko, Yugra
Vit drar


54.Sxh5+! Kh6
Eller 54...Kxg6 55.Txf6+ Kh7 (55...Kxh5 56.Th6+ Kg4 57.f3+ Kf5 58.Th5 matt) 56.Th6+ Kg8 57.Sf6+ och vit vinner.
55.Txd7 Dxd7 56.Txf6 Dg4+ 57.Sg3 Kg7 58.Td6 Kf8 59.h5 Ke7 60.Lf5 uppg.

Övriga partier i matchen slutade remi.

9 kommentarer:

Carl-Axel Nilsson sa...

Tjatar vidare! Imorgon tisdag (snart idag) startar Malmö AS-Kirsebergs SK Öppna KM i långschack. Garanterat förstapris på 1500:- med spel över 7 tisdagar. Schweizerlottning. Tävlingen är öppen så alla hälsas välkomna! Ahlmansgatan 20 B i Malmö.
Mer info på http://kirseberg.webs.com
Carl-Axel Nilsson, tävlingsledare

Matti Svenn sa...

God morgon Lars och alla andra!

Tipsar om kungsmarsch av det ovanligare slaget, mellan Petkov-Pedersen från rond 4 i Skandeborg, http://www.d2d4.dk/partier.aspx.
Möjligen kan Fritzen döma ut korrektheten i den, (har inte kollat) men den hissnande känslan som svartspelaren måste ha känt när han gav sig in i fiendeland i mittspelet med sin kung, kan i alla fall ingen maskin i världen väl känna...
Resan börjar runt drag 30.

Anders Hansen sa...

Fanns doften av guld kvar när du öppnade fönstret imorse Lasse? ;)

Lars Grahn sa...

Inte samma starka gulddoft som i förra veckan, men det kan bero på att regnet faller och tar med sig dofterna. (Med tre omgångar kvar ligger MFF trots allt fortfarande på guldplats …)

Och apropå höstrusket: i morse drog grannen Stellan iväg till soliga Grekland och Ungdoms-VM. Nytt coachuppdrag. Efter Nils Grandelius fantastiska OS-resultat får vi hoppas att han nu också lyckas i ett internationellt juniormästerskap.

Matti Svenn sa...

Länken till partiet Petkov-Pedersen från rond 4 i Skanderborg är:

http://www.d2d4.dk/partier.aspx

Ingemar Johansson sa...

Fascinerande kungsutflykt i Petkov-Pedersen, Matti! Tack för tipset! Hur var det? La du inte ut en sida med kungsvandringar på Kamraternas hemsida en gång i tiden?

Matti Svenn sa...

Hallå Ingemar!

Jo, på Kamraternas sida:

http://www.skkamraterna.se/
och i vänsterspalten under
Partier/studier/problem mm

eller direktlänken tilll kungsvandringar:
http://www.skkamraterna.se/skpartier/kungsv.htm

Själv skulle jag aldrig springa med en ensam naken kung i mittspelet... om jag inte var tvingad därtill förstås... är alldeles för feg av naturen...

Sture Olsson sa...

Hej Lars!

För drygt en vecka sedan frågade du mig om "biblioteksschack" i Uppsala; mitt svar försvann i cyberrymden. Jag gör ett nytt försök:
Jo, även denna säsong spelas det nya årets första rond inför allmänhetens förvånade men intresserade ögon på Uppsala Stadsbibliotek i värsta lördagsrusningen. Datum är 15 jan och UASS:s motståndare denna säsong är Solna SS. Evenemanget brukar röna positivt gensvar och kan verkligen rekommenderas till efterföljd runt om i landet! Lycka till!
Lasse, jag beklagar att guldvittringen allvarligt tunnats ut! Jag vet hur det känns - sedan en till synes given uppflyttning från Superettan nu reducerats till vanskligt kvalspel!?
/Sture O

Björn Fagerström sa...

Gällande K Miton så kan jag lämna en intressant anekdot...Han var 2002/3 spelklar för Helsingborgs ASK!
Tyvärr så fick vi aldrig se honom i spel. Med facit i hand så borde mer ha gjorts för att få honom i spel. Jag tillsammans med Stefan Håkansson lyckades att få A Dreev, P Davo, E Mortenson, K Miton och R Antoniewski (okänd..med idag 2600+), spelklara via ICC och ytterligare internet baserad övertalning.
Med ytterst lite mer kapital så hade Helsborgs HASK kombo av mediokra klubbspelare och upcoming stars kunna utgöra hinder för alla lag i denna serie!