fredag 15 oktober 2010

Helgguiden

Vladimir Kramnik leder i Bilbao inför dagens slutrond. Foto: Elmira Mirzoeva

Igår fick Magnus Carlsen äntligen smaka segerns sötma igen efter att ha spelat sex partier i följd i Chanty-Mansijsk och Bilbao utan vinst. Idag fredag är det dags för sista ronden i den dubbelrondiga spanska turneringen. Sedan drar tre av de fyra direkt vidare till andra stora evenemang. På söndag börjar Europacupen i Plovdiv, Bulgarien och dit åker Alexei Shirov, och på måndag inleds turneringen i Nanjing, Kina med bland andra Viswanathan Anand och Magnus Carlsen. Förmodligen åker Vladimir Kramnik hem till Paris, han är i varje fall inte med på deltagarlistorna i Bulgarien eller Kina.

Europacupen är en av världens starkaste lagtävlingar. Topprankat är Socar Azerbajdzjan sponsrat av ett stort oljebolag. Här finns fyra spelare från det azerbajdzjanska OS-laget: Sjachrijar Mamedjarov, Tejmur Radjabov, Rauf Mamedov och Eltaj Safarli. Lägg därtill Alexei Shirov, Maxime Vachier-Lagrave och Rustam Kasimdzjanov.

De två därnäst rankade lagen är ShSM-64 Moskva med Boris Gelfand och Sergej Karjakin i spetsen och Sankt Petersburg med Vasilij Ivantjuk och Peter Svidler som toppmän. De tre topplagen har genomsnittsranking som mäter sig bra med de tre topplagen i OS.

Sverige representeras av Team Viking med Evgenij Agrest, Alexander Volodin, Rauan Sagit, Dan Cramling, Bosse Lindberg, Peter Bergström och Inna Agrest. Laget är rankat på 23:e plats. Emanuel Berg spelar för Oslo Schakselskap. Det finns inte något svenskt lag i damgruppen som toppas av AVS med Antoaneta Stefanova på förstabordet.

Tiger Hillarp Persson är stamgäst på Guernsey. Där inleds Guernsey Open på söndag och Tiger är med för nionde gången. Bland de drygt hundra anmälda finns tre stormästare, Nick Pert, Tiger och Jevgenij Svesjnikov, och de är topprankade. Vi ska nog inte räkna med direktsändning från de sju ronderna.

Ulf Andersson och dansken Jakob Aagaard är topprankade i en turnering i Arco, Italien som börjar i morgon lördag. Det finns ett halvdussin stormästare i startlistan. Därifrån ska vi räkna med direktsändning.

Axel Smith har hamnat i tufft sällskap i en tiomanna GM-turnering i danska Skanderborg. Det drar i gång i morgon klockan 14 med direktsändning.

På hemmaplan handlar det framför allt om Skol-SM i Svedala. Det lär dröja ett par år innan vi ser resultat av Schackfyran-satsningen i detta mästerskap.

8 kommentarer:

Lars Grahn sa...

Om du vill veta hur man ordnar en länk i kommentarfältet: skicka ett mejl så förklarar jag. Det går tyvärr inte att visa de olika delarna här för då visas länken i färdigt skick.

Matti Svenn sa...

God morgon Lars och alla andra!
Påminner om Kamraternas 90-årsturnering som startar i morgon:

Schackklubben Kamraterna firar 90 år med Snabbschacksturnering i Fischer-random på lördag och söndag.

Anmälan i spellokalen (På Pärlan, Danska vägen 103, Göteborg)
senast 10:00

De 36 först anmälda är garanterad plats.

Mer info på kamraternas hemsida
http://www.skkamraterna.se/

Matti Svenn sa...

Hej Lars!
Kan man på nåt sätt bifoga en schackställning (eller bild) till kommentarfältet?
Matti

Lars Grahn sa...

Gomorron Matti
Jo, det ska gå, men jag har inte kommit så långt i min utbildning ännu.

Eric Nordin sa...

Axel Smith är med i Skanderborg GM 2010. Live från och med lördag kl 1400.
http://www.d2d4.dk/partier.aspx

Matti Svenn sa...

Ok, Lars!
Väntar tills du gått färdigt kursen...

Lars Grahn sa...

Eric, tack för komplettering.

Inga DM eller lokala blixtturneringar den här helgen?

Anders Hansen sa...

@Lars,Matti. Jag tror faktiskt inte det går att bifoga en bild direkt i kommentaren i och med att HTML taggen IMG är spärrad. Jag testade nyss. En lösning är då att länka till bilden på samma sätt som man länkar till en vanlig HTML-sida.