lördag 16 oktober 2010

Och vad hände här då?

Kortchnoi mot Hort – och …?

En del matcher genom schackhistorien har slutat utan känt resultat. Numera kan det väl betraktas som anmärkningsvärt om man inte vet slutresultatet dagen efter sista partiet. Men så är det i varje fall för min del när det gäller matchen mellan Viktor Kortchnoi och Vlastimil Hort som avslutades igår. De fyra inledande långpartierna slutade alla remi – så mycket vet jag. Liksom att sista partiet också slutade med delad poäng sedan Hort missat vinsten:

Vlastimil Hort – Viktor Kortchnoi
Vit drar
Här gäller det att låta kungen jobba på e-linjen med tornet som en sköld på d-linjen. Men det krävs en del förberedelser för att alla bitar ska falla på plats. Hort hade för bråttom, men så handlade det om snabbschack och tidsnöd:
90.Td7? Ta8+ 91.Ke7 Kg7 remi

Först efter till exempel 90.Te1 Ta8+ 91.Ke7 Ta7+ 92.Kf6 Ta6+ 93.Te6 Ta8 är det läge att växla in tornet på sin rätta linje: 94.Td6 Kh6 95.Td1 Ta6+ 96.Ke7 Ta7+ 97.Ke8 Ta8+ 98.Td8 och så vidare.

* * * * *

Magnus Carlsen lyckades stoppa blodflödet i Bilbao med en helt okej avslutning. Han tappade förstaplatsen på världsrankingen till Viswanathan Anand, som ligger 1,5 elopoäng före norrmannen. Den skadan kan repareras i Nanjing, dit båda nu är på väg. Bergensjakk har alla de intressanta länkarna till Bilbao och när det gäller kommenterade partier därifrån rekommenderas Sjakkfantomet och Chess in Translation (Shipov). Dessa länkar finns för övrigt dagligdags i den oumbärliga högerspalten.

* * * * *

Jag är glad över det avspända tonen i kommentarfältet. Jag har bara haft anledning att avvisa en ”anonym” person. Nu är ju var och en inte mer anonym än att det finns ett IP-nummer. I det här speciella fallet hade jag en misstänkt avsändare och det klarnade när jag skräpmarkerade hans kommentarer. Den spärr som tydligen då upprättas fick en oväntad och avslöjande effekt. Även hans signerade mejl i min inkorg försvann. Jag vill alltså att kommentarfältet ska vara öppet för förnuftiga människor som kan stå för sin text med sitt namn. Att komma in där anonymt är som att försöka lägga en spång över ett berg. I mitt kommentarfält kan du vara förvissad om att aldrig bli utsatt för förolämpningar.

5 kommentarer:

Lars Grahn sa...

Observationer från dagens direktsändningar: I Skanderborg vann Axel Smith mot Nikolaj V Pedersen. Partierna Oleg Korenevski-Ulf Andersson, Arco (tornslutspel) och David Spence-Jörgen Karlsson, Calvia pågår i skrivande stund.

Ola Winfridsson sa...

Se där ja, så Jörgen möter min klubbkompis, David Spence.

Matti Svenn sa...

Hej Lars!
Victor Nithander vann Kamraternas Fischer-randomturnering. Endast 6 spelare kom till start, hela västra schacksveriges var väl ute och promenerade i det fina höstvädret ute... Det var första gången som jag spelade FRC. Rekommenderar fler att prova spelet, för det är nytänkt från första draget. Märkligt var dock hur man omedvetet sökte sig till "schackliga" ställningar.
Resultat från FRC på Kamraternas hemsida. www.skkamraterna.se

Lars Grahn sa...

Ulf Andersson vann alltså och Jörgen Karlsson spelade remi, vilket innebär att han får sällskap på förstaplatsen inför morgondagens slutrond i Calvia.

Milan-Chievo slutade 3-1. Två målpass av Zlatan som dessvärre också vidarebefordrade en boll i eget mål.

Matti, säkert har det fina höstvädret spelat in – satt själv och njöt tillsammans med ett par vänner på Slottsparkens kafé. Men kanske är det också själva spelet, Fischer-random. Jag tycker att schack är jättekrångligt och känner mig inte lockad att försöka mig på nåt som är ännu mer komplicerat. När schackläroböckerna säger att jag ska försöka ta hand om centrum i öppningen så är jag tacksam för det handfasta rådet.

Matti Svenn sa...

Jo, egentligen är schack tillräckligt svårt, så varför ge sig på Fischer-Random... men ombyte förnöjer ju som det sägs. Dock är det ett (o)märkligt schackklimat i Kamraterna nu. Vi blir fler och fler som spelar mindre och mindre, själv är jag ju undantagen... (tog ledigt med ränta hela förra året ju!). Hur ser det ut i övriga landet, tro? Minskar antalet aktiva spelare där också?