lördag 30 oktober 2010

VM-brons för Grandelius

Nyblivne världsmästaren Steven Zierk. Foto: wycc2010.chessdom.com

Nils Grandelius enda förlust i ungdoms-VM kom i tredje ronden mot en amerikansk FM rankad 26:a i U18. Efter hand kunde man förstå att denne amerikan, Steven Zierk, inte hade gjort sitt i turneringen med den stormästarskalpen. Han körde på i god stil och efter nio ronder hade han ordnat en IM-inteckning, efter tio ronder en GM-inteckning och efter elva ronder en VM-titel! En riktig framgångssaga. Här en intervju med Zierk inför dagens rond. Han gjorde ingen hemlighet av vad han var ute efter: ”I'm going for gold”. I det videoklippet ser vi för övrigt också Nils i vinröd t-shirt.

Det visade sig att Nils avslutande niodragremi gav honom bronsmedaljen, ett nytt strålande resultat efter OS-succén. Länk till kompletta resultatlistor för alla grupperna under Aktuella turneringar i den oumbärliga högerspalten.

* * * * *

Magnus Carlsen signerar efter sista partiet i Nanjing. Foto: chess-pearlspring.com

Magnus Carlsen ansträngde sig för att få till en snygg avslutning i Nanjing, men efter avvecklingen till slutspel med olikfärgade löpare stod det snart klart att Vugar Gasjimov skulle lyckas rädda en halva. Slutställningen vittnar om hård kamp:

Magnus Carlsen – Vugar Gasjimov


Rond 10
Carlsen-Gasjimov remi
Anand-Bacrot 1-0
Wang-Topalov 0-1


Slutställningen:
Carlsen 7; Anand 6; Bacrot 5; Gasjimov och Topalov 4,5; Wang 3 poäng.

5 kommentarer:

Bertil Pålsson sa...

Lite lurigt kring Nils.
Ser ut som att Shimanov har 8 poäng och att det är fel i resultatabellen.

Lars Grahn sa...

På den officiella hemsidan står att läsa att "GM Nils Grandelius grabbed the bronze medal on superior tiebreaks". Den medaljen verkar vara i hamn.

Lars H Andersson sa...

Grattis Magnus och Nils!

Håkan Winfridsson sa...

Grattis Nils!

Man kan förutsätta att Nils visste vad han gjorde när han tog remi i sitt parti efter 9 drag som vit och därmed säkrade bronsmedaljen.

Axel Smith sa...

Snabbremin säkrade bronsmedaljen, eftersom särskiljningen gick att räkna ut på förhand. Nils hade naturligtvis inte tagit remi annars.

Missa inte Mragel Open nästa helg! Inbjudan (pdf