onsdag 6 oktober 2010

Olympisk efterskörd

Ukraina överst på prispallen. Foto: Elmira Mirzoeva

Michail Mtjedlisjvili – Jevgenij Podoltjenko
Vit drarLösningen finns i kommentarfältet – länk under inlägget.

Igår klockan 8.20 tipsade Andreas Rånby i kommentarfältet om ett fantastiskt OS-parti Ivantjuk-Jobava. Det var säkert första gången i svenska bloggvärlden som det partiet omnämndes, och om jag hade tänkt på hur Bleka ekot arbetar så kunde jag genast ha lagt ut en länk till partiet från Chess Games i profylaktiskt syfte. Nåväl, hej och hå, här kommer godbiten kommenterad. Som sagt, det är knappt man tror sina ögon när Ivantjuk och Jobava leker med sina trollerilådor.

Vasilij Ivantjuk – Baadur Jobava
Caro-Kann (B 12)
1.e4 c6 2.d4 d5 3.f3
Bland dem som har denna mindre vanliga variant på sin repertoar finns de ryska essen Artjom Timofejev, Vadim Zvjaginsev och Jan Nepomniachtchi.
3...Db6 4.a3
Möjligen en nyhet. Det finns flera partiexempel där den bonden har tagit två steg i stället.
4...e5!?
Ivantjuk har ännu inte utvecklat någon pjäs och Jobava försöker bestraffa det i gambitstil.
5.exd5 Sf6 6.dxe5


6...Lc5!?
Det är naturligtvis väldigt frestande att genast angripa vits kung. Efter det lugna 6...Sxd5 hade det varit mycket intressant att se hur Ivantjuk hade tänkt genomföra sin utveckling.
7.exf6 Lf2+ 8.Ke2 0-0
Efter 8...Lxg1 9.Txg1 Dxg1 10.fxg7 Tg8 11.De1 är svarts kung mer utsatt än vits.


9.Dd2
Damen erbjuder sin plats till kungen, en form av centrumrockad. Det här är alltså ett mycket originellt parti.
9...Te8+
Nu däremot med kungen hyfsat säker på g8 är slaget på g1 absolut ett intressant alternativ. Jobava siktar i stället på att eliminera Ivantjuks dam, men priset är för högt.
10.Kd1 Te1+ 11.Dxe1 Lxe1 12.Kxe1


Vit har alltså torn, löpare, springare och två bönder för damen. Det är minst sagt rikligt. Jämför förresten vits ställning med utgångsställningen. Damen är borta och några bönder är ute på vift. Och vit har klar fördel! Häpnadsväckande.
12...Lf5 13.Le2 Sd7 14.dxc6 bxc6 15.Ld1
Alla vita pjäser tillbaka på första raden!
15...Te8+ 16.Se2 Sxf6 17.Sbc3 Lc8 18.a4 a5 19.Tf1 La6 20.Tf2 h5 21.Ta3 h4 22.g3 h3 23.g4 Td8


24.Sf4
Ett historiskt ögonblick: första vita pjäsen som går längre fram än tredje raden. Svart har förbluffande svårt att komma åt den exponerade vita kungen.
24...Sd7 25.Tb3 Dd4 26.Sfe2 Te8 27.Se4 Dxa4 28.Ld2 Da1
Jobava försöker angripa kungen från alla vinklar.
29.Lc3 Se5 30.Ta3
Damen spärras in i fiendeland.
30...Db1 31.Sd2 Dc1 32.Txa5 Sg6 33.Txa6 Sf4 34.Ta8! uppg.
Hotet mot damen aktiveras och 34...Sg2+ 35.Txg2 förändrar i grunden ingenting.


På sin blogg berättar David Smerdon om alla dem som drabbades av den sibiriska influensan. Coachen Stellan berättar att ingen i svenska truppen drabbades men att han själv kände en släng av åkomman vid hemkomsten. Och i morgon ska vi ut på lunch med den smittorisk det innebär. Det är risker jag måste ta i det här jobbet.

* * * * *

Jag tänker hänga i Lund hela helgen och bjuda dig på godbitarna från elitserieupptakten. Här är programmet. Inför de senaste säsongerna har jag tippat Lunds ASK som vinnare av elitserien med tanke på att det är ett ungt starkt lag med potential. Men så har det slutat med att Sollentuna/Team Viking klivit fram och tagit guldet. Jag upprepar mitt tips, Lunds ASK, med känslan att det bara är en tidsfråga innan det tipset slår in.

8 kommentarer:

Lars Grahn sa...

Mtjedlisjvili-Podoltjenko: 47.Df8+!! uppg. På 47...Txf8 följer ju 48.e8D+!.

Håkan Åkvist sa...

Lars, LASK har ett ungt och skickligt lag, så ditt tips är spännande. Det gäller dock att de skyndar på, ty om en av deras toppspelare varje år lämnar klubben för att förstärka redan starka Team Viking, så kommer du sannolikt få ändra ditt tips redan nästa år. Vi ses i Lund!

Håkan Åkvist

Håkan Åkvist sa...

Lars, Det är oerhört bra, att Leif Svensson ställer upp internationellt och att han fortfarande spelar kreativa partier. Däremot är synd att Leif numera verkar hoppa över Veteran-SM, ty han är ju en ovanligt trevlig motståndare.

Håkan Åkvist

Lars Grahn sa...

Men Håkan, nu har du ju redan avslöjat att du kommer till Lund. Dina motståndare har redan vittrat blod, du kommer att vara sönderpreppad när du anländer.

Håkan Winfridsson sa...

Lars! Var har Håkan skrivit att han ska spela? Han har bara lovat att komma till Lund.

Lars Grahn sa...

@ Håkan W
Jo, så kan det ju vara och jag tänker inte pressa Håkan Å på besked. Väljer du Lund eller Göteborg den här helgen?

Lunds ASK:s lag har förresten startat en egen hemsida: www.lask.se/elitserielaget. Av den inledande historiken framgår att LASK inte har vunnit allsvenskan sedan 1978. Hm, intressant laguppställning den gången.

Mitt tips att LASK nu åter vinner guld verkar vara den allmänna uppfattningen; det har åtminstone inte talats om andra guldaspiranter i det här kommentarfältet.

Leif Svensson sa...

Jag undrar just vem som kommit på att förbundets c:a 1200 spelare 60+ skall benämnas "veteraner". Att jag som tävlat i snart 60 år kan utmålas som sådan kan väl ses som rimligt. Men en nybliven pensionär, som just tagit upp schack som hobby, svarar väl knappast mot detta epitet. Det är min bestämda uppfattning att det internationellt använda "senior" skall införas. När det gäller damer i denna kategori gäller åldersgränsen 50+. Jag tror inte att titeln "veteran" utgör någon lockelse för dessa kvinnor.

Vi utlyser tävlingar för juniorer, flickor och damer. Men vi utlyser inga specifika seniorturneringar. Alltså är begreppet "senior" helt tillgängligt inom denna svenska tävlingsverksamheten. Vad hoppare, löpare och bollsparkare väljer att kategorisera sina utövare berör inte oss!

Leif Svensson

Håkan Winfridsson sa...

Jag kommer att vara domare i Lund.