onsdag 13 oktober 2010

Missade räddningar i Bundesliga

Lindex skyltfönster. Men är det inte … ?

Den mest omdiskuterade slutställningen i Bundesligaupptakten i helgen var följande:

Etienne Bacrot, OSG Baden-Baden – Jean-Marc Degraeve, SC Remagen
Svart vid draget gav upp


Tornet på a2 verkar vara inspärrat och båda parter såg att dess öde skulle vara beseglat efter Td1-d3-b3. Med tanke på det gav Degraeve upp. Det gjorde han i ett läge med 45 minuter kvar av betänketiden.

Men det finns ett hål i den analysen, vilket kombattanterna uppmärksammades på genast efter partiet. Där satt de med häpen uppsyn och såg: på 31...Kh7 32.Td3? följer den gudomliga räddningen 32...Ta5!!. Efter 33.Dxb4 Te5 ligger remi nära till hands. Vit ska undvika 33.Dxa5? De1+ 34.Td1 (34.Ka2?? b3+ med damvinst) 34...Dxd1+ 35.Ka2 Dxf3 36.Dxb4 Df4 och svart har goda vinstchanser.

Vem vet, kanske hade Bacrot besvarat ett 31...Kh7 med 32.Dd3+ följt av slag på d6 och då har vit fortfarande en liten fördel.

Pia Cramling fick en tuff start i fredags. Det är möjligt att hon missade remin i slutskedet:

Pia Cramling, SK Turm Emsdetten – Alexander Rustemov, SV Wattenscheid
Vit drar


Det är lustigt vilka minnen man kan ha av olika schackspelare. Jag minns hur Jesper Hall hjälpte Rustemov med att knyta hans slips inför ett Bundesligamöte för många år sedan. Då fanns jag bland åskådarna. Jag vill minnas att det var en schackslips. Jesper får gärna bekräfta eller dementera motivet på slipsen. Kommentarfältet är öppet.
97.Dd4+??
97.De1+! tycks säkra remin, till exempel 97...Kxh3 98.b6 Kh2 99.Dh4+ eller 97...Dg3 98.Dg1 Kxh3 99.b6.
97...Kg3!
Jättesmart. Kungen tar hjälp av den vita bonden och gömmer sig bakom den.
98.b6 Kh2 99.Dd6+ Kh1 100.uppg.

* * * * *

Magnus Carlsen skriver på sin blogg (länk i högerspalten under GM-bloggar) att han inte tycker att det är särskilt skoj att blogga efter förluster, men inser att den inställningen inte håller när förlusterna avlöser varandra. Skoj att se att han har en avspänd inställning till det här och nu förklarar vad det är som händer.

Alexei Shirov – Magnus Carlsen
Vit drarMagnus berättar bland annat att Shirov lät tornet vila på d8 ett tag innan han drog det vidare till a8. 40.Td8? hade ju varit ett misstag på grund av 40...De7 och det kan komma en löpare eller dam till e5. Där satt Magnus och hoppades förgäves. Varje schackspelare kan säkert leva sig in i den situationen. Förhoppningar som väcks och släcks, när ett torn ser ut att slå sig ner på ett fält men efter några sekunders tvekan drar vidare till ett bättre. Här är hela partiet. (Alla partier från Bilbao genomspelbara – se länk under Aktuella partier)

* * * * *

Och apropå bilden ovan: jo, det är estniska schackförbundets ordförande Carmen Kass som är höstens Lindexmodell.

3 kommentarer:

Lars Grahn sa...

Om några minuter börjar fjärde ronden i Bilbao: Carlsen-Kramnik och Anand-Shirov. Totalisatorn är väl stängd?

Lars H Andersson sa...

Världsmästaren spelar mot han som brukar sätta fyr på brädet och ändå är nog dom flesta mer intresserade av partiet som spelas på bordet bredvid...

mvh LHA

Lars Grahn sa...

Fast nu är det väl ändå Anand som har lagt beslag på huvudrollen? För tillfället har vi i alla fall en situation där världsmästaren också är världsetta. Förmodligen även efter dagens rond.