söndag 17 oktober 2010

Söndagen i ett nötskal

Axel Smith i Skanderborg. Foto: www.photoshoppen.dk

Det har varit många svenska spelare i elden idag på olika arenor Europa runt. Axel Smith spelade två kampremier i Skanderborg. I båda partierna hade motståndarna damer som kunde utdela schackar i eviga varv. Ulf Andersson har också hållit sig till ett tema i Arco. Liksom igår körde han hem ett tornslutspel. Och Tiger Hillarp Persson vann programenligt i första ronden i Guernsey Open. Vad gäller resultat från dessa och andra turneringar så kan väl bloggbesökarna rutinerna vid det här laget: snabbast och bästa rapporteringen får du direkt från turneringshemsidorna under Aktuella turneringar. Det känns inte särskilt meningsfullt för mig att kopiera resultalistor därifrån.

I Europacupen är det under första speldagen samma mönster som i första OS-ronden: starka lag slår lägre rankade lag. Team Viking släppte bara en halv poäng mot Expik Kosovo, Dan Cramlings remi. Evgenij Agrest stod över. Emanuel Berg, som här representerar Oslo Schakselskap, stod också över.

I damgruppen representerar Pia Cramling topprankade Cercle d'Echecs de Monte Carlo. Det blev en förkrossande seger i första ronden och jag har svårt att se att något av de andra lagen ska kunna rå på detta stjärnspäckade gäng: Humpy Koneru, Hou Yifan, Anna Muzychuk, Pia Cramling med Almira Skripchenko som reserv. Genomsnittsrankingen är 2554. Rysslands förstalag i OS, som var topprankat i Chanty-Mansijsk och tog hem guldmedaljerna med bred marginal, hade en genomsnittsranking på 2536. Ni förstår.

Julia Almer spelar för Oslo Schackselskap, som fick 0-4 i baken idag. Där kan det bli en tuff resa. Av alla spelare i damklassen är det bara tre som har lägre ranking än Julia. För henne handlar det nog främst om att se och lära.

I Calvia förlorade Jörgen Karlsson dessvärre i sista ronden och föll ner till sjätte plats i prislistan. Jag beundrar hans mod vad gäller öppningsval. Ibland är det en nästan provocerande originalitet. Han hade vit mot Pedro Barcelo i onsdags: 1.a3!? d5 2.g3 Sf6 3.Lg2 c6 4.f4 g6 5.Sf3 Lg7 6.e3 0-0 7.Sc3 (1-0, 68 drag). Okej, det är väl Leningradvarianten i Holländskt i förhand och kanske inte superoriginellt. Kan tänka mig att en annan Karlsson, med mitt förnamn, också skulle kunna spela något sådant.

I fredags var det dags igen och då blev det något orangutangliknande kryddat med gambit när han spelade vit mot Alberto Chueca: 1.a3!? d5 2.g3 c5 3.b4!? e5 4.Lb2 f6 5.Lg2 cxb4 6.axb4 Lxb4 7.c4 (remi, 48 drag)


Det hör till historien att dessa båda spanjorer var de två högst rankade spelarna i turneringen, så dessa öppningar är inte något som Jörgen sparar till lägre rankade.

Visst, det finns mer kända namn som också ägnat sig åt 1.a3!?. Så spelade exempelvis Magnus Carlsen mot Vasilij Ivantjuk i Amberturneringen tidigare i år. I Sverige är det främst Erik Lundin och Gösta Stoltz som gjort sig kända för det draget. Hm, om man skulle ...

6 kommentarer:

Lars Grahn sa...

Direksänt imorgon bland annat: Jackie Andersen-Axel Smith, Skanderborg och Laszlo Eperjesi-Ulf Andersson, Arco. Team Viking möter Oslo Schackselskap i Europacupen - och Agrest möter Berg?

Håkan Winfridsson sa...

1.a3 är ju ett känt sätt att alltid spela svart. Du behöver ju bara lära dig dina öppningar som svart.

Håkan Winfridsson sa...

Agrest(bord 1) kan bara möta Berg(bord 2) om Hammer står över vilket förefaller föga troligt.

Thomas Johansson sa...

Ingen rapport från Ole Jakobsens minnesturnering i Köge igår?

Lars Grahn sa...

Hej Thomas, jag har fullt upp. Du får gärna skriva något om turneringen.

Lars Grahn sa...

Jag var tvungen att stilla min nyfikenhet. Här finns slutresultatet i Ole Jakobsens Mindeturnering. Jonny Hector kom alltså tvåa i denna gårdagens snabbschackturnering.

Har någon sett slutresultatet från matchen Kortchnoi-Hort?