lördag 2 oktober 2010

OS: Lämna ditt tips!

Tiger koncentrerar sig och vinner i gårdagens match. Foto: Elimra Mirzoeva

Senast världsmästaren Viswanathan Anand var med i OS var i Turin 2006. Hans sista parti då blev en svidande förlust mot kanadensaren Pascal Charbonneau i näst sista ronden. Indien slutade på 30:e plats och besvikelsen var stor. Anand har därefter stått över i Dresden och Chanty-Mansijsk. Förmodligen kom han för fyra år sen fram till att OS är en folkfest där fokus och koncentration vid brädet kan bli lidande. Det lär dröja innan vi får se honom spela ett OS igen.

Möjligen blir det samma historia för Magnus Carlsen. Han förlorade en hemsk miniatyr i näst sista ronden och det blev hans avskedsparti Chanty-Mansijsk. Han spelar inte i morgon. Magnus har varit engagerad i flera projekt på sistone. Förutom att agera fotomodell har han varit kampanjarbetare för Karpov i presidentvalet och för Tromsö i valet av spelplats för OS 2014. Dessutom är han en sympatiskt social person som inte missat Bermudafesten och andra trevliga sammankomster. Det ser ut att ha blivit för mycket. Han har tappat en bunt elopoäng men finns kvar som världsetta, medan exempelvis Veselin Topalov har förlorat ännu mer och dalat ett par placeringar.

Jag tror inte att Magnus kommer att spela med i OS i Istanbul 2012. Men jag tror ändå att han vill vara med i OS-festen och umgås med sina vänner. Min profetia: Magnus kommer att vara coach för norska herr- eller damlaget i Istanbul. Det finns andra närliggande exempel på spelare som skulle vara självskrivna i landslag som valt den varianten, till exempel Peter Heine Nielsen (coach för Norges herrlag) och Jan Gustafsson (coach för Danmarks herrlag). Det är ett sätt att ha kakan och äta den. Vad som händer för Magnus del i Tromsö 2014 är en annan historia. En sak tror jag ändå man kan vara säker på: han kommer inte att vara engagerad i stödmiddagar för en eller annan presidentkandidat.

Inför morgondagen utlyser jag en tippningstävling där första pris är en inteckning i titeln Superexpert. Välj 1 eller X eller 2 för följande matcher och skicka över din rad i kommentarfältet - länk under inlägget.

Israel – Ukraina
Ryssland I – Spanien
Vitryssland – Sverige
Ryssland II – Ryssland I
Kina – Ukraina
Sverige – Bolivia


De tre första matcherna är från öppen klass, de tre nedre från damklassen.

Här är mitt tips: X12X11

Jag tror att ryska schackförbundet vill att matchen mellan deras första- och andralag i damklassen slutar med fyra odramatiska remier. Ryssarna har fått mycket beröm för OS och vill säkert inte att det blir en plump i protokollet genom att andralaget slår förstalaget och även de tar medalj – hur schyst det hela än försiggår. Jag tror inte för ett ögonblick att förstalaget lägger sig, men om någon i kvartetten skulle göra en olycklig bortsättning som förlorar matchen så skulle det bli ett ramaskri i schackvärlden. Det är en alltför hög risk.

* * * * *

Grannen Stellan har ibland undrat vad ordet ”Inte” har i mitt bloggnamn att göra. Han har förespråkat ”Bara schack”.

Okej, det har varit uteslutande schack ett tag men det är väl inte så konstigt. Ett schack-OS för en schackälskare är som ett sommar- eller vinter-OS för normalt folk. Men snart tar den schackliga vardagen över igen med tillfälliga avbrott, som nästa helg då elitserien drar i gång i Göteborg och Lund.

För egen del har det trots allt blivit mer än schack på sistone. Utanför bloggen. Jag kom i väg till Statens Museum for kunst i Köpenhamn. Det har varit tal om att Bob Dylan skulle komma dit och kolla sin utställning, men det var i varje fall inte den dagen jag valde att vara där tillsammans med ett par vänner. En del danska konstkritiker har varit ljumma i sina omdömen om Dylans akrylmålningar. Det kan nog vara svårt för dem att acceptera att en artist som Dylan faktiskt också kan prestera intressanta saker bortom musiken. För egen del skulle jag hemskt gärna vilja ha Dylan på väggarna hemma hos mig. Det får gälla som mitt betyg. Jag delar kontor med tre andra och en av dem är galleristen Göran Green (Galleri 21). Han delar min uppskattning. Och recensionen i Sydsvenskan var positiv.

Aldrig trodde jag väl att jag skulle hamna på en förlovningsmiddag. Men nu har det hänt. Det var på restaurang Brogatan, som den här gången levde upp till mina höga förväntningar. I min ungdom skulle jag ha fnyst åt nåt sånt men nu kändes det bara fint. Ett ålderstecken? Det som gjorde det till en underbar tillställning var förstås att det var en av mina kära döttrar som är den kommande bruden. Bröllopet står nästa sommar i Mölle med omkring hundra gäster. Det ska bli skitkul. Och brudens far förväntas förstås hålla ett tal. Nu är tal inte min favoritgren, jag ägnar mig tusen gånger hellre åt att skriva. Men just därför, för att det är lite ångestladdat, känns det som en härlig utmaning. När jag googlade på bröllopstal fick jag 13 600 träffar. Jag tänker absolut inte sno formuleringar – det är inte mitt sätt att arbeta – men vill gärna ha lite idéer. Jag förmodar att jag ska berätta anekdoter från Moas uppväxt och sådär. Och när jag har hållit mitt tal tänker jag njuta av maten och dansa natten lång.

* * * * *

Stellan, verkar inte bloggrubriken mer berättigad efter dessa utläggningar? Du kan gärna svara i kommentarfältet. Du klickar på ”Kommentarer” nedan. Efter att ha skrivit din kommentar i fältet klickar du förslagsvis på tredje alternativet där du skriver ditt fullständiga namn. Du behöver inte fylla i någon URL. Sedan är det bara att klicka på ”Publicera din kommentar” och vänta på att jag godkänner texten. Och lycka till i morgon! Andra är förstås lika välkomna att kommentera OS och annat. Om jag inte modererar direkt så beror det på att Fredrik i rummet bredvid just har utmanat mig på en blixtmatch. Uppdatering: matchen är avklarad på ett framgångsrikt sätt.

15 kommentarer:

Lars Grahn sa...

Det ser ut att bli en fin lördag. Grahn-Ekelund 6-2.

Anonym sa...

Vi ska nog inte göra för mycket av Anands frånvaro i de två senaste olympiaderna. Han spelade inte en enda av de fem turneringarna mellan Manila -92 och Calvia -04. Sen han tog klivet in i världseliten har han med andra ord inte varit någon flitig OS-deltagare.

Vad beträffar Carlsens deltagande i Istanbul gissar jag att det nog har minst lika stor betydelse vilka andra spelare Norge får med sig. Ett lag med Carlsen, Hammer, Agdestein (om han ser till att spela lite mer så att han inte är ringrostig), Lie och Urkedal (som också är ung) skulle ju kunna bli riktigt farliga för rätt många lag.

Mvh
Ola W

Stellan Brynell sa...

Äntligen lite annat än schack. Hur länge skall man behöva vänta till nästa gång?
Glöm inte att det är tidig rondstart imorgon. 7.00 svensk tid är det dags att börja följa livesändningen.

Ingemar Johansson sa...

Här ett litet bidrag till tipstävlingen. En möjlig rad är väl
1X21X1.
Annars måste jag säga att jag är positivt överraskad av Evgenij Agrests tuffa spel. Han spelar Caro-Kann i salig Bents anda!

Lars Grahn sa...

Stellan, jag hade förväntat mig att en storspelare som du skulle lämna en tipsrad. Du kan ju tippa svenska segrar för att hålla moralen uppe.

Om du inte redan visste det: GAIS slog HIF med 1-0!

Stellan Brynell sa...

Vill inte tippa då jag sitter på "inside information".
Att MFF tar guldet har jag vetat länge (sen säsongstarten).

Lars Grahn sa...

@ Stellan

Och apropå tidig rondstart: jag tänker ställa väckarklockan - och det handlar alltså om en söndagsmorgon Ibland är mina uppoffringar för bloggbesökarna nästan omänskliga.

Anonym sa...

Glömde visst att tippa!
2 (U. avslutar på rätt sätt den här gången), 1, 1 (tyvärr), 2 (förstalaget vill ta 100 %), 2, 1 (go, girls!)

Mvh
Ola

Anonym sa...

Lite långt till Köpenhamn för en GAIS-are (tack för de ljuvliga nyheterna från Hälsingborg), men visst vore det roligt att se Dylans målningar. Förmågan att uttrycka sig har han ju. Vem vet? Kanske spelar han schack också? En man som diktar så här kan väl det mesta:

Where Ma Rainey and Beethoven once unwrapped their bedroll
Tuba players now rehearse around the flagpole
And the National Bank at a profit sells road maps for the soul
To the old folks home and the college

Now I wish I could write you a melody so plain
That could hold you dear lady from going insane
That could ease you and cool you and cease the pain
Of your useless and pointless knowledge

(Tombstone Blues)

Höll på att glömma tipsraden: 21XX11.

Mvh / Manne Sandström

Lars H Andersson sa...

Min tipsrad: 2XX211

Intressant resonemang kring match Ryssland II-Ryssland I men jag tror att det blir full satsning och att förstalaget vinner den matchen också.

mvh LHA

Lars Grahn sa...

Ser nu att Leif Svensson förlorade i sista ronden i Eckernförde och fick nöja sig med elfte plats. Länken dit finns under "Aktuella turneringar".

Håkan W sa...

Mitt tips:212X21

Anders Hansen sa...

Mitt tips:
1.HIF
2.MFF

Lars Grahn sa...

@ Anders

Djärvt tips. Det ger nog hundra gånger pengarna. Åtminstone i Malmö.

Axel Smith sa...

212211