fredag 29 oktober 2010

Helgguiden

Veckans svenska schackguld: Pia Cramling ingick i Monte Carlos segrande lag i Europacupen, damklassen – från vänster: Hou Yifan, okänd, Anna Muzychuk, Humpy Koneru, Almira Skripchenko och Pia. Foto: Boyko Hristov, www.nlg.bg

På tyska schackförbundets hemsida läser jag rapporter från ungdoms-VM i Porto Carras. Det är tydligen varmt i spellokalen på det femstjärniga hotellet. Jaha, jaha. Det var det även i den källarlokal där jag spelade allsvenskt schack i söndags. Skillnaden är att borta i Grekland är det lika varmt utomhus, det finns gott om syre och sandstranden och poolerna ligger alldeles i närheten. Där är det naturskönt, vackrare än på Ahlmansgatan i grådis. Restaurangen i lyxhotellet har tydligen ett rikt utbud från det grekiska köket. Men det är alltså varmt i spellokalen ...

Omvänt är det bättre internetförbindelse till klubblokalen på Ahlmansgatan och mindre köer till toaletterna, så vem är jag att klaga? I Porto Carras är det säkert svettigt, trångt (drygt 1400 spelare och 1000 ledare och föräldrar) – och alldeles underbart.

Två ronder återstår i ungdoms-VM och Nils Grandelius har medaljchans. Igår pressade han turneringsledaren Samvel Ter-Sahakyan som dock lyckades hålla remi. Där försvann nog möjligheten för Nils att bli världsmästare den här gången. En etta där och det kunde ha blivit riktigt spännande inför de sista ronderna. Nu får Nils nog nöja sig med ännu ett kanonresultat.

Jag har roat mig lite med att studera statistik i ungdoms-VM. Av de 110 spelare som ingår i ryska truppen finns bara en som ligger bland de tre främsta i sin grupp efter nio ronder. Polen har 39 spelare i Porto Carras och ligger på plats 1-3 i U16 öppen klass, och har ytterligare en spelare i den toppkategorin. Anmärkningsvärt. Om Sveriges SF ska studera hur man får fram elitjuniorer så är en kort resa söderut kanske en bra idé.

Jag saknar en uppgift i rapporteringen. På fridagen spelades en fotbollslandskamp mellan Sverige och Danmark i Porto Carras. Att Sverige vann framgår av en lapidarisk rapport på Dansk Skak Unions hemsida, men siffrorna? Min gissning: Nils gjorde ett mål.

Bland videoklippen på turneringshemsidan finns en intervju med Giovanni Vescovi. En period i mitten på 1990-talet bodde han i Malmö tillsammans med sin mamma och lillebror. Han var med i några av de blixtturneringar jag arrangerade hemma i mitt vardagsrum och var medlem i Limhamns SK. En ödmjuk grabb, i sitt sätt mycket lik Yasser Seirawan. Nu ser jag honom i denna intervju, gråhårig och världsvan. Han är i Porto Carras för att stötta sin dotter Katherine som är med i U12. Kul att återse Giovanni, även om det bara är i ett videoklipp.

När ungdomarna har åkt hem från Grekland och världsstjärnorna från Kina så är fältet nästan fritt för de erfarna i Italien. Veteran-VM kommer ännu mer i blickpunkten. Tyvärr hackar direktsändningen från Arco och partifiler lyser än så länge med sin frånvaro. Det är möjligt att det är svårt för Fide att få arrangör till detta världsmästerskap och att kraven ställs därefter. Det är säkert trevligt att vara på plats, men svårt att följa turerna på brädena när man sitter hemmavid.


Ett glatt återseende i Arco: Ulf Andersson och Bengt Hammar. Foto: Calle Erlandsson


Ulf Andersson följde ett par ronder i veteran-VM från åskådarplats – själv har han åldern inne för veterantävlingar nästa år – och åkte sedan tillbaka till Tyskland där han tillbringar lika mycket tid som i Arboga. Ulf har talat sig varm för den öppna turneringen i Bad Wiessee och den drar i gång i morgon lördag. Det är uppenbarligen en mycket populär turnering. Deltagarantalet är maximerat till 470 och kvoten är fylld med råge. Däribland finns runt trettio stormästare. Ulf finns bland de anmälda och är rankad på femtonde plats. Måtte han ha krafter att fullfölja turneringen.

Och nu hoppas jag att lokala arrangörer landet runt hör av sig och gör reklam för sina turneringar i kommentarfältet. Mitt intryck från tidigare är att svenska schackarrangörer inte är världens bästa marknadsförare ...

* * * * *

Uppdatering: Magnus Carlsen säkrade förstaplatsen i Nanjing genom att besegra Veselin Topalov i näst sista ronden idag. Topalov gjorde en rejäl tavla:

Veselin Topalov - Magnus Carlsen
Vit drar32.Tc3?
Tornet borde ha stoppat på c4.
32...Sxf2!
Den går ju inte att slå för gaffeln på e4. Vits ställning rasar.
33.Tc7 S2e4 34.uppg.

Magnus Carlsen på dagens presskonferens i Nanjing. Foto: www.chess-pearlspring.com

Rond 9
Topalov-Carlsen 0-1
Gasjimov-Anand remi
Bacrot-Wang remi


Ställningen efter nio ronder:
Carlsen 6,5; Bacrot och Anand 5; Gasjimov 4; Topalov 3,5; Wang 3 poäng.

Morgondagens slutrond:
Carlsen-Gasjimov
Anand-Bacrot
Wang-Topalov

3 kommentarer:

Lars Grahn sa...

Om direktsändningen från Arco fungerar som den ska finns chansen att vi kan följa partierna Bengt Hammar-IM Mircea Pavlov, Nils-Åke Malmdin-Lincoln Lucena, Tadeusz Zoltek-Magnus Wahlbom, IM Georg Danner-Felix Nordström.

I näst sista ronden i ungdoms-VM får vi förhoppningvis chansen att följa partiet K Priyadharshan-Nils Grandelius.

Lennart Jönsson sa...

Lördagsblixten spelas varje lördag med anmälningsstopp 12.00, Malmö AS/Kirsebergs SK, Ahlmansgatan 20 B, Malmö. Varje lördag utom när jul- och nyårsafton infaller på lördag. (Nu frågar sig väl vän av ordning varför man inte kan spela på jul- och nyårsafton! Tomten kommer väl inte förrän efter Kalle Anka!) Anmälningsavgifter: under 1600 15:- 1600-1799 20:- 1800-1999 25:- 200- 2199 30:- 2200 och uppåt 35:- Minst ett ratingpris (oftast två). Alla välkomna! Även icke klubbspelare.

Lars H Andersson sa...

Slutspel med olikfärgade löpare är ju ofta remi. Finns det ett bättre exempel på det än slutställningen i Carlsen-Gashimov? Den unge norrmannen kämpade hela vägen och nu är han världsetta igen.

mvh LHA