torsdag 14 oktober 2010

Nya anti-dopningsbestämmelser

Jon Speelman bad vackert om ett urinprov och då var det inte något problem. Foto: Elmira Mirzoeva

När jag i fjol skrev en spalt om schack och dopning i Sydsvenskan så hörde Sveriges Radio av sig och ville göra en intervju. Det var uppenbarligen ett ämne som intresserade även icke-schackspelare. Utgångspunkten i den spalten var ett absurt fall från Österrike där lågrankade Monika Galambfalvy fick besök hemmavid av en anti-dopningpatrull. Hon vägrade lämna urinprov och dömdes till två års avstängning. Det handlade också om att Vasilij Ivantjuk, fruktansvärt arg på sig själv efter ett nederlag i sista ronden vid OS i Dresden för två år sedan, nonchalerade en funktionär som pockade på ett urinprov. Ivantjuk slapp avstängning. Jag har beskrivit det hela i det här blogginlägget.

Vid OS i Chanty-Mansijsk var det dags igen. Ivantjuk ombads åter att lämna ett urinprov, men vid det tillfället var han glad som en speleman efter att just ha vunnit sitt parti. Dessutom kände han den representant från Fides medicinska råd som bad honom att följa med till toaletten. Det var den genomsympatiske stormästarkollegan Jon Speelman. Nema problema.

Vad gäller Fides anti-dopningsbestämmelser så har det skett en viktig ändring. Det finns inte längre något intresse för lågrankade spelare. I stället koncentrerar man sig nu på en utvald grupp: tio spelare med minimi-elo 2650 och fem kvinnor med minimi-elo 2450. Det är öppet för dopningsprov på andra än dem, men enligt en initierad källa är det inte särskilt troligt. Jag står fast vid min åsikt om detta: strunta i dopningstester så länge det inte finns något känt medel som förhöjer spelstyrkan. Sluta flirta med IOC.

* * * * *


En underbar höstdag i Malmö och eftermiddagsfika med dottern Lisa i Slottsparkens kafé. Lisa vann den hårda backgammonmatchen med 2-1. Förmodar att siffrorna hade blivit ungefär desamma om vi gått upp i en boxningsring. Och apropå det: det var länge sedan Lisa var uppe i ringen senast. Den karriären är kanske slut. Det blev tolv matcher och tolv vinster. Nu är det Bollywood-dans som gäller. Pappa Lasse har inga invändningar mot nya preferenser. Undrar om jag är välkommen på den där danskursen – dom verkar ha så roligt ...

För egen del hade jag ett tag planer på att utmana Kirsan Iljumsjinov på en match i schackboxning. Med insatser. Om han satsade sin tredje bästa Rolls Royce kunde jag satsa min näst bästa cykel.

7 kommentarer:

Lars Grahn sa...

Det tycks numera vara okej att ta ännu en påtår efter fem koppar kaffe.

Ola Winfridsson sa...

På tal om nya tokerier, har du sett bestämmelserna för Dam-VM i Turkiet i december? Det verkar som om spelarna kan tvingas bära specifika klädesplagg från sponsorerna och dessutom ska de gratis (resa och uppehälle betalt) ställa upp och marknadsföra schacket i totalt 14 dagar under de efterföljande två åren (förvisso vid datum då det inte krockar med andra evenemang, men ändå).

Lars Grahn sa...

Ola, nu har jag laddat hem spelarkontraktet. Det finns inget datum nånstans. Jag måste förvissa mig om att det inte är skrivet den 1 april innan jag kommenterar det. Här finns dokument, dam-VM.

Vet någon vilka svenska spelare som har råkat ut för dopningstest? Förmodligen inte fler än de kan räknas på ena handens fingrar väl?

Per Ahlström sa...

Ja, hur fungerar det eg. med dopning. Efter ett glas vin bli man onekligen modigare. Jag minns hur det var när man som gymnasist sökte kvinnligt sällskap på Erikslust (där för övrigt även en viss herr Grahn ibland också dök upp).

Ett glas kan också vara det som gör att positionsspelaren vågar gå till angrepp. Efter två glas är det lätt att han blir övermodig. Då håller alla löparoffer på f7 och h7. Efter tre glas så finns det springargafflar - överallt. Det är så himla jobbigt. Jag tror jag håller mig till kaffe.

Ingemar Johansson sa...

Som tidigare nämnts håller jag på och sammanställer en liten skrift om Olof Kinnmark. I partimaterialet finns en del spelare från 20- & 30-talet som jag inte vet ett skvatt om. Kan någon av bloggens läsare kanske bistå med upplysningar om
Gustaf Ström, Claes (Klas?) Henriksson eller Algot Ahlberg?

Robert Ericsson sa...

Här är ett länktips: Schackpinglorna

En blogg som värmer att läsa. Glädje och entusiasm rakt igenom. Hoppas fler upptäcker denna sajt. Schackpinglorna är värda uppmärksamheten :-)

/Robert
P.S. Tack Lasse för att datum nu syns i inläggen!

Patrik Öhagen sa...

Hur har det gått för den stackars spelaren som blev avstängd för doping??