tisdag 12 oktober 2010

Viktor Kortchnoi åter vid brädet

Viktor Kortchnoi och Vlastimil Hort i tjeckisk slottsmiljö.

Viktor Kortchnoi fördes på tal och grannen Stellan berättade att han i varje fall inte var synlig i Chanty-Mansijsk. Kortchnoi är annars en gammal OS-räv. Det blev sex OS för Sovjetunionen och sedan elva för Schweiz. Sedan 2000 blev det fem i följd, men det gick inte så bra förra gången i Dresden för två år sen. Börjar Viktor den förskräcklige verkligen visa ålderstecken? Okej, han fyller trots allt åttio nästa år.

Kortchnoi har varit mån om sin hälsa. Holländske stormästaren/skribenten Hans Ree, som var Kortchnois sekundant ett par gånger, berättade vid något tillfälle att den förre VM-utmanaren åt havregröt varje morgon. Ree förklarade att han själv gärna skulle vilja bli en bättre schackspelare men ett så högt pris, gröt varje morgon, var han för sin del inte beredd att betala.

Kortchnoi tycks ha dragit ner på sin turneringsaktivitet, men för tillfället är han invecklad i en veteranmatch med den fjorton år yngre Vlastimil Hort. Det spelar på ett hotell i Vraz, Tjeckien. Hotellet liknar ett slott. Efter tre remier är det dags för det fjärde långpartiet idag klockan 15. Direktsändningslänk i den oumbärliga högerspalten. När du väl är inne på hemsidan klickar du på ”on-line sachovy prenos”. Imorgon är det fridag i Vraz och sedan blir det två snabbpartier om dan torsdag och fredag.

* * * * *

Idag är det fridag i Bilbao. Det kan åtminstone Alexei Shirov och Magnus Carlsen behöva efter deras holmgång igår. På VG Nett uttalar sig Simen Agdestein, Peter Heine Nielsen och pappa Henrik Carlsen om Magnus sviktande form.

4 kommentarer:

Lars Grahn sa...

Hetaste direktsändningen idag: Sverige-Holland på Amsterdam arena. TV4 klockan 20.30.

Var det Amsterdam som tog hänsyn till Bilbao eller tvärtom vid tidsplaneringen? Det är alltså fridag i Bilbao idag.

Lars Grahn sa...

Kompletterar med mitt tips:
Hort-Kortchnoi remi
Holland-Sverige 2-0 (ledsen, det är dessvärre sannolikt så det blir)

Jörgen Nilsson sa...

Jag trodde sluspelet S+L+L mot Dam var unikt, Men icke sa Nicke.
Ta gärna en titt på Chessgames.com
Där hittar ni partiet Viktor Kupreichik - Podgaets(Sverdlovsk 1984) Det partiet blev remi, men borde ha vunnits av svart. /JN

Lars Grahn sa...

Första delen av mitt tips slog in. Förhoppningsvis har jag fel i andra delen. Cirka tjugo minuter kvar till matchen i Amsterdam - och direktsändningen från Calvia där svenska spjutspetsarna Jan-Olof Lind och Jörgen Karlsson finns med bland de fyra partierna.