söndag 24 oktober 2010

Söndagsnöje?

Magnus Carlsen håller på att säkra sin position som världsetta. Foto: Elmira Mirzoeva

Planen var att somna in vid midnatt med tanke på att jag skulle upp väckarklockstidigt. Så gjorde jag en sista koll på text-TV följt av en helt överflödig zappning. Det är som att kasta iväg ett 41:a drag när man redan har nått tidskontrollen. Onödigt. Anledning till den planerade självdisciplinen var att jag idag skulle spela ett av årets fem sex tävlingspartier. Fler brukar det inte bli och då kan jag lika väl försöka ställa upp utvilad. Det var rondstart i Team Malmö II-Limhamns SK II klockan tio. Jag spelar i bortalaget.

Det uppstod ett problem vid zappningen. Danska TV2 visade Pulp Fiction och då ville jag så hemskt gärna se den där dansscenen innan jag slog av och intog sängläge. Om jag fick välja en scen i hela filmen där jag fick chansen att spela Vince så är det i twisttävlingen. Och jag tycker om låten, Chuck Berrys ”You never can tell”. De var alltså den låten som Torsson utgick ifrån när de gjorde sin ”Blodomloppet” - länk i Min jukebox. Frågan är om man kan kalla Torssons doktorsavhandling en cover.

Och vad är det då jag försöker komma fram till? Jo, som alla schackspelare vet måste man ha en ursäkt för en förlust. Här är min: jag var trött. Det faktiska omständigheterna var att min motståndare bjöd remi efter tidskontrollen i en remiställning. I det läget låg vi under med 0-4 så det var inget att be för: det fick bli ett vinstförsök mer dumt än dristigt. Det blev 1-7 i baken. Det sved. Jag har svårt att inordna det under kategorin ”söndagsnöje”. För tillfället känns det bara som om jag vill dra täcket över huvet. Du får gärna berätta om din match i kommentarfältet, och då talar vi superettan ner till division 3.

* * * * *

Magnus Carlsen har å sin sida säkert haft en underbar söndag i Nanjing. Dagens avslutning var sagolik:

Magnus Carlsen – Veselin Topalov
Vit drar31.d5! Sxe5 32.dxe6! uppg.
Efter 32...Sxd3 33.exf7+ Kf8 34.Lxh6+ Ke7 35.fxe8D+ Kxe8 36.Lxd3 har vit riklig kompensation för damen.

Rond 5
Carlsen-Topalov 1-0
Anand-Gasjimov remi
Wang-Bacrot 0-1


Ställningen efter fem ronder:
Carlsen 4; Bacrot 3,5; Anand 2,5; Gasjimov 2; Topalov och Wang 1,5 poäng. Imorgon måndag är det vilodag i Nanjing.

Här är hela partiet. De bästa rondreferaten från superturneringen i Nanjing får du från Chess Vibes (med videoklipp) och Daily Dirt, och de bästa kommentarerna av Magnus partier bjuder Sjakkfantomet på. Magnus blogg är självklar läsning.

8 kommentarer:

Kaj Engström sa...

Hej!

SS Luleå fick nöja sig med 4-4 mot Wasa SK trots flera goda ställningar i läget 2-2. På femte bordet tappade vår spelare damen helt onödigt i en fördelaktig ställning. Och i två slutspel med bonde mer, för oss, kunde tappert kämpande stockholmare rädda halvan. Robert Åström vann igen som svart, denna gång mot Göran Åström liksom undertecknad på tredje bord. Tom Wedberg, nedflyttad till andra bord, undrar varför?, vann mot Kurt Setterqvist. Ett och ett halvt steg närmare elitserien...

Mvh Kaj

Lars Grahn sa...

Axel Smith har kommenterat min ursäkt/bortförklaring – en fantasieggande konst – för söndagsförlusten och gjort det under inlägget ”Höstpremiär i allsvenskan”. (Det hade underlättat om Google sett till att de angivna fem senaste kommentarerna i högerspalten också var de fem senaste. Fördröjningen där är lite irriterande.)

Jag utnyttjar genast ett av hans tips: Bussen var faktiskt försenad! Jag fick cykla till spellokalen på Ahlmansgatan, men först var jag tvungen att rusa upp i lägenheten och hämta hushållspapper. Det hade regnat och sadeln var blöt. Efter att ha väntat förgäves på bussen, tvingats rusa upp och ner för trapporna, torkat och torkat och sedan gett mig i väg – hela tiden med risken att det skulle börja regna – anlände jag till spellokalen fem i tio med andan i halsen.

Det hör till saken att jag medvetet glömmer mobilen när jag ska spela schack eftersom jag annars är rädd att jag ska glömma att slå av den. Jag visste alltså inte hur mycket klockan var när jag trampade på genom Malmö, och har ingen aning om huruvida det är nolltolerans i allsvenskan. Är det det? Det hade ju varit pinsamt att förstöra för laget i ett av mina få framträdanden.

Okej Axel – väger inte den nya förklaringen rätt tungt? Och vad hände för din del i de sista ronderna i Skanderborg? Finns det någon bra – eh, ursäkt/bortförklaring?

(En iakttagelse. Folk verkar inte särskilt pigga på att berätta om sina matcher här i kommentarfältet. Lite tråkigt.)

Ola Winfridsson sa...

Känner att jag vill bryta en lans för din ursprungliga ursäkt för förlusten, Lasse!

Märker själv oerhört stor skillnad på hur utvilad jag känner mig beroende på om jag går och lägger mig före eller efter midnatt (på ett ungefär), även om jag sover lika länge. Dessutom är din andra utökade ursäkt nästan lika bra den också. Att komma stressad till brädet är helt fruktansvärt.

Kort och gott, du har ursäkter för två förluster!

Håkan Winfridsson sa...

Nolltolerans för mobilljud gäller i superettan och elitserien, i övriga serier gäller varning vid första gången tillsammans med 10 min tidsavdrag för dig och motståndaren får 10 min extra, vid andra gången är det förlust.

Lars Grahn sa...

Tack Ola, betyder det att jag har en innestående förlust på ursäktskontot?

Självsuggestion kommer nog alltid att vara på modet. MFF-spelarna har fått tipset att spela som om det är de som jagar HIF och inte tvärtom.

Håkan, vad hade hänt om jag hade kommit till spellokalen fem över tio, det vill säga fem minuter efter rondstart? Är det nolltolerans som i OS? Hade övriga i laget fått vänta på min ankomst innan de fått sätta i gång sina partier?

Ola Winfridsson sa...

Det är väl fortfarande 30 min. i Allsvenskan

Ola Winfridsson sa...

Glömde svara på din fråga, Lasse! Ja, du har nu en förlustursäkt till godo. Cykeltraumat kan mycket väl lämna spår ända tills nästa match.

Håkan Winfridsson sa...

Nej, efter att du är uppsatt på laguppställningen så kan de inte göra något åt det. Spelet startar på utsatt tid och då ska domaren starta alla klockorna.

Det är som Ola säger 30 min vid sen ankomst i allsvenskan.