måndag 27 januari 2020

”Battle of the Sexes” i Gibraltar

Foto: Johan Sigeman 

JOHAN SIGEMAN:
På lördagskvällen var det gemensam middag och därefter ”Battle of the Sexes”, en skojtävling under mycket glam och skrik. Lagledare för damerna var Antoaneta Stefanova och för herrarna (i Nigel Shorts frånvaro) MVL. Det första partiet blev kort. Damerna hade vit: 1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lc4 f5 4.d3 fxe4 5.dxe4 Sf6 6.Sg5 De7


7.Lf7+ Kd8 8.Se6+ uppg.

Stort jubel! Efter detta blev Ivan Cheparinov, som fick skulden för debaclet, utbytt mot David Howell! (Det var Ivan som spelade 3...f5 – och han är gift med motståndarlagets Antoaneta ... –LG)

Söndagen bjöd på sol. Jag använde förmiddagen till att ta kabinen upp till toppen av the Rock. Hänförande utsikt över Medelhavet, Afrika och Spanien.


Hänförande utsikt. Foto: Johan Sigeman 

På söndagen mötte jag WIM Teodora Injac (2284) med svart. Det blev ett lite underligt parti där hennes pjäser körde fast på damflygeln:

Teodora Injac – Johan Sigeman 
Svart drar

20...Dg5 21.Te3?
21.Dc2 är det bästa försöket.
21...Sf4
Med hotet Lg4-d1.
22.Kf1??


Ett kandidatdrag nu är förstås 22...Sxg2 som ser bra ut men så hittade jag ett bättre:
22...Le2+!
Poängen är damvinsten 23.Txe2 Dxg2+ 24.Ke1 Sd3+ 25.Kd1 Sxb2+. Hon försökte med 23.Ke1 men efter 23...Dxg2 var det bara att bita i det sura äpplet med 24.Txe2 Sd3+ etc.


I en inte orimlig förhoppning om att hennes grånade motståndare skulle sätta bort sig fortsatte hon till drag 47 innan hon kastade in handduken.

Med femtio procent efter sex ronder har jag en prestationsrankning på 2315, och har hittills lyckats klart bättre än jag hade förväntat mig. Nu väntar indiska WGM Soumya Swaminathan (2384) idag.

* * * * *

Gibraltar Masters – rond 7

Parham Maghsoodloo spelade i Barcelonatröja och turjacka. Foto: John Saunders 

Rond 7 var sista chansen att ta ut en bye och få en halv poäng utan spel. Bland andra tätmannen Andrej Esipenko utnyttjade den möjligheten. På hotellrummet kunde han räkna in de som tog chansen att komma ifatt och bilda tätgrupp med honom.

Andrej Esipenko tycks dela ett fotbollsintresse med Parham Maghsoodloo. Igår uppträdde Andrej i en Arsenaltröja och idag bar Parham en FC Barcelonatröja. Kanske var det också en hyllning till Barcelonas nye tränare, den passionerade schackspelaren Quique Setién. Vid Fide Grand Swiss på Isle of Man förbjöds Parham att bära sin turjacka, den ärmlösa dunjackan, under partierna. Det hänvisades till Fides klädkod. I Gibraltar tillåts han spela med jackan på. Det är knappast något som stör motståndarna – eller publiken för den delen.

Tre spelare kom ifatt den frånvarande Esipenko: Wang Hao, Parham Maghsoodloo och David Paravyan. De leder på 6 poäng. En halv poäng efter dem följer Daniil Juffa och Michail Kobalia. Juffa spelar det ena spektakulära partiet efter det andra. Idag avslutade han med schvung:

Daniil Juffa – Krishnan Sasikiran 
Vit drar

Om det hotade tornet går till e2 eller g2 kan svart lugnt fylla på med 40...d4. Juffa fann en bättre lösning.
40.Df5!!
Det hotar 41.De5+ med matt och det finns inte något hållbart försvar.
40...Dd6
Eller 40...Te8 41.Dxg5 Th7 42.Txh7+ Kxh7 43.Tf7+ Kh8 44.Dg7 matt.
41.Dxg5


41...uppg.

I intervjun som det länkades till i föregående inlägg talar Pia Cramling bland annat om vikten av att samla energi till turneringspartierna. Hon avstår till exempel från blixtturneringar i Gibraltar och liknande aktiviteter vid sidan om. Och idag fick hon sannerligen användning för den lagrade energin. Mot den 31 år yngre Maxime Lagarde hamnade hon i ett objektivt sett remiaktigt slutspel där hon hade löpare och tre bönder mot fransmannens springare och fyra bönder. Det övergick till ett slutspel med dam mot hans dam och bonde. Nalimovs slutspelsbas signalerade remi men det var ingen enkel remiväg. Pia snubblade till men det gjorde även Lagarde när de spelat nära sju timmar. Efter drygt sju timmars spel och 104 drag blev det i alla fall remi. Det hade varit ohyggligt grymt om Pia hade förlorat det partiet. Med ett sådant resultat hade nog mycket av energireserven försvunnit. Hela partiet.


Pia Cramling fick slita i över sju timmar för remin. Foto: John Saunders 

Erik Hedman vann medan Juan Bellon och Johan Sigeman förlorade.

Resultat
Resultat för svenskkvartetten
Partier

* * * * *

Studieresa till Slovenien

HIT Open i Nova Gorica, Slovenien. Rond 1: topprankade GM Robert Markus
mot Isak Storme. Foto: sah-zveza.si 

Eleverna på norska toppidrottsgymnasiets schacklinje är på studieresa. Milton Pantzar och Isak Storme är med. Resmålet är en öppen turnering i Nova Gorica, Slovenien. Läraren Simen Agdestein är tredjerankad och sex ronder in i turneringen har han sluppit att möta någon av sina elever. Isak har 4 poäng, Milton 3,5.

Resultat
Partier