söndag 19 januari 2020

Wijk aan Zee – rond 8

Magnus Carlsen besegrade Nikita Vitiugov. Foto: Alina L'Ami 

Efter sitt tredje vinstparti är Nils Grandelius i hög grad med i tätstriden i Challengers. Idag mötte han Dinara Saduakassova som offrade bonde i öppningen för spel. Nils neutraliserade Dinaras initiativ och det visade sig så småningom att en bonde är en bonde. Det blev sedan två merbönder och till slut gav Dinara upp inför en hotande mattsättning. Pavel Eljanov leder på 5,5 poäng, en halv före Nils, David Anton, Erwin L'Ami och Surya Ganguly.

Magnus Carlsen lyckades äntligen vinna ett parti. Han spelade mot Nikita Vitiugov, som fick chansen att vara med i Masters när Jan Nepomnjasjtjij lämnade återbud. Nepo ville inte starta förberedelserna inför kandidatturneringen med spel i Wijk aan Zee. Det finns uppenbarligen olika uppfattningar i den frågan. Fabiano Caruana och Anish Giri dubblerar.

Magnus Carlsen – Nikita Vitiugov 
Slutställningen med svart vid draget


Det är materiell jämvikt men vit står överlägset. Kommentatorn Peter Leko prisade löparen på d5 och springaren på f5 – och damen på h1. Världsmästaren var mycket lättad efter partiet. Han såg fram emot den kommande fridagen med glädje. Agadmator har kommenterat partiet. Det har även Daniel King gjort.

Ungtupparna Jorden van Foreest och Alireza Firouzja utkämpade ett mycket intressant parti. Efter 1.e4 c5 2.Sf3 d6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Sf6 5.Sc3 a6 spelade Jorden det ovanliga 6.Tg1 med fortsättningen 6...Sc6 7.g4 g6 8.g5 Sd7 9.h4 Sxd4 10.Dxd4 Se5


11.Kd1!? Tg8!? och efter vindlande förvecklingar mynnade det ut i remi. Här har vi två juniorer som är med och verkligen sätter färg på turneringen. Efter fridagen ska Firouzja i tur och ordning möta världsettan Carlsen och världstvåan Caruana. Upp till bevis.

Det svängde ännu vildare i mötet mellan Fabiano Caruana och Vishy Anand. De turades om att stå på vinst och till slut var det Caruana som drog det längsta strået. Peter Lekos huvudsakliga funktion i Wijk aan Zee är att vara Vincent Keymers sekundant och i kommentatorstudion försökte Sopiko Guramishvili trösta honom med att hans adept vann, men enligt Leko var det inte tillräcklig uppmuntran när hans vän Vishy hade förlorat. Agadmator har kommenterat partiet.

För Caruanas del innebar vinsten att han kom ikapp Alireza Firouzja på förstaplatsen. De delar ledningen på 5,5 poäng.

Masters, rond 8 
Daniil Dubov – Wesley So remi 
Anish Giri – Vladislav Artemijev remi 
Yu Yangyi – Jan-Krzysztof Duda 0–1 
Jeffery Xiong – Vladislav Kovaljev 0–1 
Jorden van Foreest – Alireza Firouzja remi 
Magnus Carlsen – Nikita Vitiugov 1–0 
Fabiano Caruana – Vishy Anand 1–0

Challengers, rond 8 
Rauf Mamedov – Max Warmerdam 1–0 
Lucas van Foreest – Anton Smirnov remi 
Nodirbek Abdusattorov – Pavel Eljanov remi 
Dinara Saduakassova – Nils Grandelius 0–1 
David Anton – Nihal Sarin 1–0 
Jan Smeets – Vincent Keymer 0–1 
Surya Ganguly – Erwin L'Ami remi

Partier
Masters
Challengers

Turneringstabeller
Masters
Challengers

Komplett spelprogram
Masters
Challengers

Masters, rond 9
tisdag kl 13.30
Vishy Anand – Daniil Dubov 
Nikita Vitiugov – Fabiano Caruana 
Alireza Firouzja – Magnus Carlsen 
Vladislav Kovaljev – Jorden van Foreest 
Jan-Krzysztof Duda – Jeffery Xiong 
Vladislav Artemijev – Yu Yangyi 
Wesley So – Anish Giri

Challengers, rond 9
tisdag kl. 13.30
Erwin L'Ami – Rauf Mamedov 
Vincent Keymer – Surya Ganguly 
Nihal Sarin – Jan Smeets 
Nils Grandelius – David Anton 
Pavel Eljanov – Dinara Saduakassova 
Anton Smirnov – Nodirbek Abdusattorov 
Max Warmerdam – Lucas van Foreest

* * * * *


Ju Wenjun i kommentatorstudion flankerad av kommentatorerna
Hou Yifan och Nigel Short. Foto: Michael Friedman 

Damernas VM-match. I första delen av VM-matchen kunde man få intrycket att utmanaren Alexandra Goryatjkina var öppningsteoretiskt bättre förberedd än Ju Wenjun. Det finns anledning att se kinesiskans öppningsval med vit i nionde VM-partiet mot den bakgrunden: 1.Sf3 d5 2.b3 c5 3.e3. Vi fick Larsens öppning.

När Goryatjkina accepterade ett dambyte i mittspelet fick Ju Wenjun ett något bättre slutspel där hennes fördel växte efter hand. Det slutade med att Ju Wenjun vann partiet och utjämnade ställningen till 4,5–4,5. Tre ordinarie partier återstår.

Partierna


Jonny Hector kom på delad fjärdeplats i Nordkalottens jubileumsturnering.
Foto: Thomas Vestergård 

Xtracon Invite Chess. I slutronden bjöd Ferenc Berkes remi efter tio drag och det fanns självfallet ingen anledning för Jesper Thybo att nobba det anbudet. Med det fick Danmark sin sextonde stormästare och Berkes inkasserade förstapriset.

Jonny Hector avslutade med svart mot en urlakad Jevgenij Svesjnikov och det blev en miniatyr med Jonny som segrare. Det innebar att Jonny kom på delad fjärdeplats.

Resultat
Partier