lördag 25 januari 2020

Wijk aan Zee – rond 12

Nils Grandelius har fått sällskap i Wijk aan Zee av flickvännen Ellen Kakulidis.
Foto: Alina L'Ami

GÖSTA SVENN:
Turneringssegraren Fabiano Caruana mådde inte så bra. Han hade dragits med ett elakt virus de senaste dagarna. ”Fast ibland kan man spela bra trots att man är sjuk.” Fabi må ha känt sig frusen, men hans fina spel värmde ett gammalt katalanskthjärta. Jag syftar då på hans spelöppning, som var katalanskt.

Fabiano Caruana – Jan-Krzysztof Duda 
Svart drar

18…Tb8 19.axb4 Txb4 20.Le3 Db7
Datorn är inte imponerad, men Caruana tyckte att den unge polackens Tb8 och Db7 var en fantasirik idé. Om nu 21.Lxc5 så 21...Tc4. Svarts lätta pjäser hänger och slänger emellertid på en skör tråd.
21.Sd2 Txb2 22.Dc3 Tb5 23.Ta3
Caruana övervägde 23.Da3 och att vinna pjäs direkt efter slag på c5 och a6, men svart spelar 23...Td8 och får så småningom igen pjäsen.

Svart drar

Först här insåg Caruana att han hade en ordentlig fördel. Lb7 är bunden och svart kan inte befria sig. ”Sedan rasade ställningen för honom.” Ja, efter en springaravdragare rök en bonde:
30…Td7 31.Sd6! Tb6 32.Dxc5

Svart drar

Och trots Dudas uppfinningsrika försvar i den här prekära situationen var amerikanen obeveklig.
42…Sf6 43.exf6 Txd4 44.Tc1!
Såklart inte 44.Kxd4 Lxf6+.
44…Lxf6 45.Tc7


45…Lh8
Efter 45…e5 46.fxe5 Lxe5 grusas svarts förhoppningar återigen av ännu en springarpiruett: 47.Tc8+ Kg7 (eller Ke7) 48.Sf5+. 46.Tc8+ och Caruana vann löparen, partiet och turneringen.

”Ett av mina bästa turneringsresultat”, sa han, ”även om spelet kanske inte har varit det bästa.” Apropå spelöppningar: Fordom spelade amerikanen nästan alltid 1.e4, men han har verkligen breddat sig. Något som lär vara nödvändigt om han ska slå sig fram till ännu en VM-match. Världsmästare Carlsen menade att Caruana har övertygat under de senaste 5-6 ronderna: ”He’s played wonderfully.” Själv sa sig Carlsen behöva ta en paus och ”regroup”. Han har efter egna mått mätt spelat dåligt i långpartier de senaste månaderna. Diverse intervjuer finns här.

Efteranalyser är alltid intressanta att hänga vid, helst IRL (dvs. i spellokalen), men via video funkar också. Här sitter världsmästaren och världstvåan med två kanske blivande utmanare om världsmästartiteln:
Caruana och Firouzja analyserar.
Magnus Carlsen och Jorden van Foreest analyserar.

En tredje tänkbar kommande VM-kandidat är den ryske talangen Daniil Dubov. Han är dessutom något av en citatmaskin à la Grisjtjuk. Efter dagens vinst menade Dubov att han säkert hade haft 2750 om han inte behövt möta kineser, som han ständigt sätter bort sig mot. ”Till och med en genomsnittlig 2500-kines kan slå mig.” Förklaringen, spekulerade han, kan vara att han mött dem i Kina och då lidit av jetlag. Men idag fick han revansch.

Daniil Dubov – Yu Yangyi 
Vit drar

30.Tc2
Om ingenting annat funnits så hade även 30.Lxb7 Tb8 31.Lxc8 Txb6 32.Lf5 vunnit, men då hade svart åtminstone kunnat kippa efter luft.
30…Tf7
Enda försvaret i den syrefattiga miljön.
31.Txa6! uppg.
31…Txa6 32.Txc8 är strax matt, och 31…Tb8 32.Tb6 jämte Txb5 är … ja, kvävande.

I Challengers gick ledande Anton på pumpen mot den i tabellen sladdande hemmaspelaren Max:

David Anton – Max Warmerdam 
Svart drar

25…Txe3!
Förr sa man att man offrade på känsla. Max sa (i översättning): ”Jag gick all-in och hoppades på det bästa.” Det gick utmärkt:

Svart drar

35…Dd2 36.uppg.
Vinsten har med vits bonde på e2 att göra: 36.Dxd2 cxd2 37.Ta1 Tc1+ 38.Tf1 Txa1 39.Txa1 Lb3. Utan den hade vit klarat sig med 40.Lf3. Men nu stod den där. Jag kommer att tänka på en gammal skidåkarhjälte som blivit slagen med minimal marginal efter ett 5-milslopp. Nå, hade han inte vunnit ifall loppet varit några hundra meter längre, frågades det. ”Loppet var fem mil långt och inget annat”, svarade skidåkaren. Sedan var det färdigpratat om den saken.

Masters, rond 12 
Daniil Dubov – Yu Yangyi 1–0 
Jeffery Xiong – Anish Giri remi 
Jorden van Foreest – Wesley So remi 
Magnus Carlsen – Vladislav Artemijev remi 
Fabiano Caruana – Jan-Krzysztof Duda 1–0 
Vishy Anand – Vladislav Kovaljev remi 
Nikita Vitiugov – Alireza Firouzja remi

Challengers, rond 12 
Rauf Mamedov – Nodirbek Abdusattorov remi 
Dinara Saduakassova – Lucas van Foreest 0–1 
David Anton – Max Warmerdam 0–1 
Jan Smeets – Anton Smirnov remi 
Surya Ganguly – Pavel Eljanov 0–1 
Erwin L'Ami – Nils Grandelius remi 
Vincent Keymer – Nihal Sarin remi

Partier
Masters
Challengers

Turneringstabeller
Masters
Challengers

Komplett spelprogram
Masters
Challengers

Masters, rond 13
söndag kl. 12
Alireza Firouzja – Daniil Dubov 
Vladislav Kovaljev – Nikita Vitiugov 
Jan-Krzysztof Duda – Vishy Anand 
Vladislav Artemijev – Fabiano Caruana 
Wesley So – Magnus Carlsen 
Anish Giri – Jorden van Foreest 
Yu Yangyi – Jeffery Xiong

Challengers, rond 13
söndag kl. 12
Nihal Sarin – Rauf Mamedov 
Nils Grandelius – Vincent Keymer '
Pavel Eljanov – Erwin L'Ami 
Anton Smirnov – Surya Ganguly 
Max Warmerdam – Jan Smeets 
Lucas van Foreest – David Anton 
Nodirbek Abdusattorov – Dinara Saduakassova

* * * * *

"Gibraltar – Home of women's chess"

Natalia Zjukova. Foto: John Saunders

JOHAN SIGEMAN:
Detta skrivs efter fyra ronder i Masters. Jag har kommit in i en lite olycklig rytm: förlust – remi – förlust – remi. Tävlingen är verkligen stark; efter en darrig inledning med en halva på tre ronder fick jag igår möta en ung slovenska på 2255, inte vad man normalt behöver stå ut med i öppna turneringar.

Gibraltar – Home of women's chess är för övrigt en slogan som syns lite varstans. I första ronden hade jag exempelvis Gunina till höger och Kosteniuk till vänster om mig. Av mina fyra motståndare hittills har tre varit kvinnor. Redaktören har uttryckt önskemål om någon rad om min remi mot GM Natalia Zjukova i rond två. Sanningen är att jag blev pressad ganska tidigt och fick vara glad för remin. Vi kommer in efter mitt 20...Ld7-c6.

Natalia Zjukova – Johan Sigeman 
Vit drar

21.e3 Se6 22.Td5
Detta hade jag inte alls sett men det är inte säkert att det var det bästa.
22...Lxd5 23.cxd5 Sd8


24.Sxf6?!
24.g5 är starkare.
24...Txf6 25.g5 Df5 26.f4 Sf7 27.gxf6+ Dxf6 28.Da5 Te8 29.Dxa7 Te7 30.Da5


30...g5!
Vi var nu båda i tidsnöd, hon mer än jag.
31.Dd2 gxf4
med remianbud som hon accepterade.

Vi hade sedan en ganska lång och trevlig efteranalys. Vi pratade också lite om situationen i Ukraina i allmänhet och att hon är aktiv i ett av de nybildade politiska partierna. Över huvud taget är i princip alla deltagare väldigt öppna och positiva, i vart fall de som jag haft att göra med. Det är lätt att göra nya bekantskaper. Arrangörerna bjuder också på olika sidoaktiviteter, som Master Class med Topalov och Mamedjarov, blixtturneringar för lag med mera. Ikväll är det för övrigt ”Battle of the Sexes” som lär vara kul.

Aporna och andra turistattraktioner har för min del fått vänta. Jag försöker jobba en del på förmiddagarna och med lite prepp därtill så har det inte funnits tid. Men i morgon har det utlovats sol och då ska jag ge mig upp på The Rock, har jag tänkt.

* * * * *

Gibraltar Masters – rond 5

Veselin Topalov mot Ivan Cheparinov i rond 5. Foto: John Saunders 

Toppmötet mellan bulgarerna Veselin Topalov och Ivan Cheparinov blev remi. Fyra spelare tog chansen att komma ifatt Cheparinov på 4,5 poäng: Wang Hao, Andrej Esipenko, Parham Maghsoodloo och Daniel Paravyan.

Esipenko gav mig en nyttig lektion i hur man beter sig i en vinstställning.

Andrej Esipenko – Pier Luigi Basso 
Vit drar

Det finns en uppsjö av vinstdrag men den sjuttonårige ryssen var omsorgsfull i sitt val. Ingenting med att kasta iväg ett drag à la Grahn på Irland. Efter att ha grunnat på saken i 4 minuter och 39 sekunder – jag var noga med att notera tidsförbrukningen och förhoppningsvis ta lärdom – innan han spelade 58.Kd6. Det var omsorgsfullt till partiets slut fem drag senare. Ingen trötthet eller leda – ren koncentration och tålamod hela vägen hem. Att ”sitta på händerna” och göra det i alla lägen.

Det finns fler goda exempel. I min ungdom såg jag Inge Johansson (Sverigemästare 1958) spela i Malmömästerskapet på Ungdomens hus på Skolgatan. Ibland stack det upp ett Jägersroprogram i kavajfickan, man anade att han hade annat än schackpartiet att bevaka. Ändå tog han sig tid. Jag frågade en av hans garvade klubbkamrater i Malmö AS varför Inge inte genast spelade ett givet drag i en vinstställning och fick svaret att Inge tyckte om att bara sitta och njuta av goda ställningar. Så kan det också hanteras. Man får bara inte tappa omdömet och tro att ettan i turneringstabellen redan är i hamn. Frågan är förstås om dessa lärdomar sitter fast när tröttheten obevekligt slår till.

Esipenko är nog mycket fotbollsintresserad och har sannolikt Arsenal som favoritlag. Han spelade i alla fall i en Arsenaltröja.

David Navara hade förmodligen en kluven inställning till sitt förlorade slutspel mot Daniil Juffa. Å ena sidan ville han testa motståndarens slutspelsteknik, å andra ville han förmodligen inte missa kvällens ”Battle of the Sexes”. Navara har prisat de sociala aktiviteterna i Gibraltarfestivalen. Kommentatorn David Howell trodde att om följande slutspel uppkom skulle Navara genast ge upp ”för han är en gentleman”:

Daniil Juffa – David Navara 
Svart drar

I mitt tycke gjorde Navara rätt i att fortsätta spela ett tag till, det finns trots allt stormästare som under tidspress inte klarat av att sätta matt med löpare plus springare. Navara spelade arton drag till och när han uppfattat att motståndaren var på rätt väg gav han upp.

Pia Cramling tog ut en bye och Johan Sigeman bröt serien av ömse remier och förluster på bästa sätt: han vann sitt parti mot Ludy Sousa från Norge. Johan: ”Min motståndare räknade fel i öppningen och sedan blev det rätt lätt.” Även Erik Hedman och Juan Bellon vann sina partier.

Resultat
Resultat för svenskkvartetten
Partier