tisdag 28 januari 2020

Gibraltar Masters – rond 8

Tan Zhongyi, utmanare i förra årets VM-match i damklassen, har vittring på
damernas förstapris i Gibraltar. Foto: John Saunders 

Topprankade Sjachrijar Mamedjarov spelade fyra remier i följd innan han vann mot Anna Muzytjuk igår. Det har gått sådär för honom och det finns kanske en speciell anledning till det. Idag sjukskrev han sig och lämnade walk over mot Rameshbabu Praggnanandhaa. Sjach är inte inlottad i morgondagens rond.

Det blev en mängd remier på de främsta borden. Det är fortfarande Andrej Esipenko, Wang Hao, Parham Maghsoodloo och David Paravyan i topp, nu på 6,5 poäng.

Pia Cramlings parti mot indiskan Nandhidhaa lämnade aldrig remiterrängen. Med den remin står Pia på 4,5 poäng. I kampen om det saftiga priset för bästa kvinna leder Tan Zhongyi och Zhansaya Abdumailk på 5,5 poäng med två ronder kvar. I dagens rond vann Tan mot en rysk stormästare.

Tan Zhongyi – Maksim Tjigajev 
Vit drar

53.Txg6+! Kxg6 54.Dxf5+ Kh6 55.Df6+ Kh7 56.De7+
Damen överlämnar f-linjen till tornet.
56...Kh6 57.Tf1 Tg8 58.Tf6+ Tg6 59.Df8+ Kh7 60.Tf7+


60...uppg.

För två år sedan vann Pia förstapriset i damklassen som då var på 15 000 pund. Det har höjts till 20 000 pund, motsvarande cirka en kvarts miljon kronor. Och det finns femton priser i damklassen.

Erik Hedman spelade också remi och det blev samma resultat i mötet mellan Juan Bellon och Johan Sigeman.

Resultat
Resultat för svenskkvartetten
Partier

* * * * *

Och tittar på stjärnorna

Torvald Larsson, gudabenådad taktiker. Foto: Simon Ivarsson 

PER AHLSTRÖM:
”Efter ett sådant parti går man hemåt i natten och tittar på stjärnorna”. Ungefär så skrev Torvald Larsson i Östgöta Correspondenten i mitten av 70-talet efter ett av hans glanspartier.

Torvald efterträdde Anton Fridh som Linköpings starkaste spelare när Anton flyttade till Malmö, och behöll den positionen från början av 60-talet till slutet av 70-talet. Torvald höll god mästarklass, men deltog aldrig i kongresstävlingarna. Han var en gudabenådad taktiker. Teori och positionslir var inte hans grej.

Torvald arbetade som polis och hade under 70-talet rollen som vakthavande befäl. Han hade ingen akademisk utbildning. Han hade gått den långa vägen, från patrullerande polis till kommissarie. Men litterärt bevandrad var han.

Att få med ett parti i hans schackspalt var stort. Torvald var mycket beläst och spalten hade alltid en litterär touch. Jag hade med ett par partier i spalten. Jag minns särskilt Kungsgambitar mot Bo Vikner och Ingemar Schütz.

Torvald gick bort för tio år sedan, hårt drabbad av sjukdomar. Jag tänker på honom ibland. En genomsympatisk man och en god schackspelare.

När jag nu återvänder för att bo i studentstaden en andra gång är det självklart att vara med i Linköpingsmästerskapet. En tävling som Torvald vann många gånger.

Nu finns det inte längre någon schackspalt i Corren. Tom Axelsson tog förtjänstfullt över efter Torvald, men spalten lades ner för ett tiotal år sedan. Hade den funnits kvar tror jag att både Torvald och Tom hade accepterat följande parti.

Linköpingsmästerskapet rond 2
Vit: Simon Olsson, Skara SS, 2157
Svart: Per Ahlström, Linköpings ASS, 1817
1.d4 Sf6 2.Lg5
De som spelar Trompovsky verkar alltid spela det. Det blir därmed rätt lätt för svart att preppa.
2....e6 3.e4 h6 4.Lxf6 Dxf6 5.Sc3
Vanligast. Efter 5.Sd2 kan svart länka in till en fransk avart, där vit så småningom kommer att börja sakna sin svartfältslöpare.


5...a6
Här kom preppen. De vanligaste dragen är 5...d6 och 5...Lb4.
6.e5?!
Det ger visserligen terrängfördelar, men förenklar också spelet för svart. Det ligger något i den gamla devisen att ”ett hot är starkare än dess utförande”.
6...Dd8 7.Dg4
Därmed avslöjar vit sina planer. Men det räcker inte med en dam för att rulla upp den svarta kungsflygeln. Därmed kan svart vända blicken mot andra sidan av brädet.
7...d5 8.Ld3 c5 9.dxc5 Sc6
Tärningen är kastad! 9...Dg5 för att fixa dambyte ger bekvämt spel. Nu blir det mera liv i luckan.
10.f4 Da5 11.0-0-0
Det hotade 11...d4.
11...b5?
En skönhetsfläck. Samma idé men 11...b6 hade framtvingat 11...cxb6. Nu står vit bra efter 12.Kb1, men bondevinsten var alltför lockande.
12.cxb6? Tb8


13.Sf3?
Det ser ut som ett utvecklingsdrag, men gör inget för att binda ihop de vita pjäserna. 13.Se2 är ett bra alternativ som gör att springarna håller ställningen.
13...Txb6 14.f5 Tb4
En onödig förberedelse för kalaset. Tanken är att den vita damen ska bort från fjärde raden. Men svart kan stänga den raden genom att i rätt läge spela d5-d4. Så festen hade kunnat starta redan nu.
15.Dh5


15...Txb2!!
Bordet är dukat. Fördrinken serverad. Efter 16.Kxb2 blir vit matt efter 16...La3+.
16.fxe6 Dxc3
Förrätten låter sig väl smaka. Nu hotar Txc2+ följt av La3+ och matt på b2.
17.Dxf7+ Kd8 18.e7+ Lxe7 19.Dxd5+
Vit har nu fått sina hämndschackar. Bäst är nu antagligen 19...Kc7, men jag hade redan sett en vinst och det fick räcka.
19...Ld7 20.Td2


20...Tb5!
Dags för huvudrätten. Simon unnade mig inte efterrätten utan gav upp.
21.uppg.

Efter ett sådant parti går man hemåt i natten och tittar på stjärnorna.

* * * * *

Leonard Barden sätter punkt

Leonard Barden mot Viktor Kortjnoj i Leipzig-OS 1960. Bild från Douglas Griffins Twitter

Leonard Barden, som fyllde nittio den 20 augusti i fjol, meddelar på Chess Notes att på fredag publiceras hans sista schackspalt i Evening Standard. Mellan hans första och sista schackspalt i den engelska tidningen har det då gått 63 år, 7 månader och 27 dagar. Det måste vara oslagbart. Han har aldrig missat manusstopp.

Jag skrev min första schackspalt i Sydsvenskan 1973, det vill säga för bara 47 år sedan. De första åren satt jag på bänken och kastades in då och då som reserv. Förhoppningsvis blir det anledning till ett jubileumsfirande om 3 år.

* * * * *

Nova Gorica. Simen Agdestein lekte med elden i rond 7 och var illa ute mot Jadrenko Pienca, en kroatisk IM. Men det ordnade sig till slut med en listig avveckling.

Simen Agdestein – Jadrenko Pienca 
Vit drar

62.Lh3+! Sxh3 63.Dg4+! Kxg4 patt

Milton Pantzar vann och Isak Storme spelade remi. Båda har nu 4,5 poäng. De slipper möta varandra i näst sista ronden.

Resultat
Partier