onsdag 22 januari 2020

Wijk aan Zee – rond 10

Fabiano Caruana leder Masters efter tio ronder.
Foto: Alina L'Ami

Fabiano Caruana fick Kungsindiskt emot sig mot Alireza Firouzja och Fabi var efteråt övertygad om att motståndaren visste mer om varianten 1.d4 Sf6 2.c4 g6 3.Sc3 Lg7 4.e4 d6 5.h3 0-0 6.Le3 Sc6 än han själv. Men trots den misstanken vek han inte undan för komplikationer. Visst kunde Firouzja ha analyserat de intrikata möjligheterna med sin dator, men Fabi spelade det som han uppfattade som det mest förnuftiga. Det blev en väldigt obalanserad ställning där Firouzja hade fyra bönder för löpare. De svarta bönderna hade svårt att ta sig framåt och det visade sig att världstvåan bäst behärskade den komplicerade ställningen. Caruana vann partiet kommenterat av Agadmator.

Magnus Carlsen hade en enklare resa till vinsten mot Vladislav Kovaljev kommenterad av Agadmator. Med tre ronder kvar leder Caruana på 7 poäng, en halv före Carlsen.

Det är inte lätt att välja vem man ska lyssna på. Å ena sidan finns Peter Svidler och Jan Gustafsson, å andra Peter Leko och Sopiko Guramishvili. Båda paren har sina fördelar så jag väljer att pendla mellan kanalerna. Jag snappade upp en ställning där Svidler talade om ”Dagens svindel” och det låter ju intressant. Det var den här ställningen han förevisade:

Jorden van Foreest – Jan-Krzysztof Duda 
Vit drar

31.Sd4! Txc5
Möjligen gör det skillnad om svart först lägger in 31...Lg5.
32.Txc5 Dxc5 33.Sxe6 Dd6 34.Dd3 Dxd3


35.Sf8+ Kh8 remi
Efter 36.Sg6+ är det evig schack.

Jan Smeets hade fjäderpress mot Nils Grandelius i Challengers men det slutade med delad poäng. David Anton ryckte åt sig ledningen genom vinst mot Pavel Eljanov. Erwin L'Ami ligger tvåa en halv poäng efter Anton. Peter Leko spekulerade om det möjligen är en nackdel för L'Ami att han är Anish Giris sekundant, att han kanske måste avstå från en del öppningsfinesser som är framplockade till Giri inför kandidatturneringen. Det är en fråga som ofta dyker upp: hur mycket av det som serveras ”arbetsgivaren” kan sekundanten använde sig av i den egna praktiken – och den frågan besvaras sällan. Idag hade frågan speciellt intresse för Leko, för L'Ami spelade mot hans adept Vincent Keymer.

Masters, rond 10 
Daniil Dubov – Anish Giri remi 
Yu Yangyi – Wesley So remi 
Jeffery Xiong – Vladislav Artemijev 1–0 
Jorden van Foreest – Jan-Krzysztof Duda remi 
Magnus Carlsen – Vladislav Kovaljev 1–0 
Fabiano Caruana – Alireza Firouzja 1–0 
Vishy Anand – Nikita Vitiugov remi

Challengers, rond 10 
Rauf Mamedov – Lucas van Foreest remi 
Nodirbek Abdusattorov – Max Warmerdam 1–0 
Dinara Saduakassova – Anton Smirnov 0–1 
David Anton – Pavel Eljanov 1–0 
Jan Smeets – Nils Grandelius remi 
Surya Ganguly – Nihal Sarin remi 
Erwin L'Ami – Vincent Keymer remi

Partier
Masters
Challengers

Turneringstabeller
Masters
Challengers

Komplett spelprogram
Masters
Challengers

Masters, rond 11
fredag kl. 13.30
Nikita Vitiugov – Daniil Dubov 
Alireza Firouzja – Vishy Anand 
Vladislav Kovaljev – Fabiano Caruana 
Jan-Krzysztof Duda – Magnus Carlsen 
Vladislav Artemijev – Jorden van Foreest 
Wesley So – Jeffery Xiong 
Anish Giri – Yu Yangyi

Challengers, rond 11
fredag kl. 13.30
Vincent Keymer – Rauf Mamedov 
Nihal Sarin – Erwin L'Ami 
Nils Grandelius – Surya Ganguly 
Pavel Eljanov – Jan Smeets 
Anton Smirnov – David Anton 
Max Warmerdam – Dinara Saduakassova 
Lucas van Foreest – Nodirbek Abdusattorov

* * * * *

Gibraltar Masters – rond 2

Johan Sigeman och Juan Bellon sida vid sida i rond 2. Foto: John Saunders 

Vad gäller Erik Hedmans remi mot Maxim Matlakov i rond 1 så bör påpekas att resultatet blev detsamma när de möttes i Gibraltar i fjol. Det var då Matlakov bjöd remi i en förlustställning. De har alltså en historia tillsammans. I rond 2 förlorade Erik mot Olga Dolzjikova. Det blev tre förluster och en remi för svenskkvartetten. Det var Johan Sigeman som spelade remi med GM Natalia Zjukova (elo 2338). Där skulle vi behöva en ögonvittnesskildring.

Världssjuan Maxime Vachier-Lagrave missade kandidatturneringen med pytteliten marginal och besvikelsen sitter säkert i ännu ett tag. I rond 2 mötte han Gabriel Flom, en betydligt lägre rankad landsman. Besvikelsen sätter spår, MVL fick till slut vara tacksam för remin.

Gabriel Flom – Maxime Vachier-Lagrave 
Vit drar

Det är en sådan ställning som Stockfish inte ”förstår”. Flom spelade 47.a6 och Stockfish påstår att vit har en fördel på +5.15 med 27.Kd3. Nalimovs slutspelsbas kan upplysa om att det är remi oberoende av vad vit spelar.

Resultat
Partier

* * * * *


Klart för elfte VM-partiet i Vladivostok. Foto: Michael Friedman 

Damernas VM-match. I näst sista ordinarie partiet var de båda VM-kombattanternas målsättning tidigt rätt klar. Ju Wenjun ledde med 5,5–4,5 men siktade inte på att avgöra matchen direkt, hon var ute efter en solid remi med de vita pjäserna. Alexandra Goryatjkina tänkte spara sina vinstförsök till tolfte VM-partiet då hon har vit. Det tog inte mycket mer än en timme för att ordna remin.

I tolfte VM-partiet, som spelas imorgon, är utmanare Goryatjkina tvungen att vinna för att få till ett särspel om VM-titeln.

Partierna