fredag 17 januari 2020

Wijk aan Zee – rond 5

Magnus Carlsen har större framgång på fotbollsplanen än vid brädet. Foto: Alina L'Ami 

På fridagen var det dags för den prestigeladdade fotbollsmatchen mellan Team Carlsen och Team van Wely. Magnus Carlsen gjorde 1–0 i fjortonde minuten och fortsatte sedan i samma stil. Hans lag vann med 8–5 och han svarade för fyra av målen. Det är svårare för honom att få till en fullträff i spellokalerna. I rond 5 gjorde man en utflykt till Philips Stadium, PSV Eindhovens hemmaplan. Där spelade Masters med utsikt över fotbollsplanen.

Carlsen mötte en av sina sekundanter från senaste VM-matchen, ryssen Daniil Dubov, som kan betraktas som expert på Rossolimovarianten i Sicilianskt. Och minsann om inte just den varianten blev dagens öppning där Carlsen hade de vita pjäserna. I intervjun efteråt förklarade Carlsen att han var nöjd med sin ställning efter öppningen, men det blev fel i den här ställningen:

Magnus Carlsen – Daniil Dubov 
Vit drar

Carlsen var mycket kritisk till sitt drag 17.Sc4 som besvarades starkt med 17...De6 och det var han som fick slita lite för remin. Världsmästaren menade att han borde ha spelat 17.Sf1 med bekvämt spel för vit. Dubov uttryckte det mera drastiskt: ”Vi var överens om att han hade spelat som en idiot.” Dubov menade att Carlsen är en mycket stark spelare men att många överskattar hans förmåga, ”Han är inte oslagbar.” Dubov berättade att han hade glömt att ta med sig den t-shirt han hade tänkt bära vid mötet med Carlsen. Han bar den vid invigningen och den har påtryckt text: ”My openings are better than yours”.

Dubov var en av dem som inte hade lust att sitta i en buss i två timmar mellan Wijk aan Zee och Eindhoven, så han åkte till Eindhoven på fridagen och övernattade på ett hotell. Spelarna verkar överens om att det kan vara en god idé ur publicitetssynpunkt att spela en rond på ”bortaplan”, men ingen verkar i grunden förtjust i att lämna Wijk aan Zee under turneringen. Det är en uppoffring. 

Alireza Firouzja och Wesley So delar ledningen efter fem ronder på 3,5 poäng. Firouzja hamnade där efter att ha vunnit ett svängigt parti mot Anish Giri, medan So var nöjd med en odramatisk remi mot Vladislav Kovaljev efter en natt med dålig sömn. Firouzja fick frågan om den lyckade starten hade stärkt hans självförtroende. Han svarade med ett leende att det inte hade förändrat något, hans självförtroende var starkt redan när turneringen startade. Den grabben kommer att gå långt.

Nils Grandelius hävde sig upp till femtio vinstprocent med vinst mot Max Warmerdam.

Nils Grandelius – Max Warmerdam 
Svart drar

Så hur farlig är d-bonden? Det finns bara ett drag som kan hantera det problemet för svart och det är 34...Tc5!. Max Warmerdam slog in på fel väg:
34...Td5? 35.Txd5 exd5 36.Dxd5 Dd7 37.Tc7 De6 38.Dxe6 fxe6 39.d7 Kf7 40.Txa7 Ke7 41.Tb7 Txd7 42.Txb6 Td4 43.b5 Tb4 44.Tb8 Kf6 45.Kg3 h5 46.gxh5 Kg5 47.b6 Kxh5 48.b7 Kg6 49.h4 Kh7 50.h5 e5 51.Kf3 Tb3+ 52.Ke4 Tb5


53.Kf5
Med dragtvång.
53...Tb2 54.Kxe5 Te2+ 55.Kd4


55...uppg.
Det hotar Th8+. Vit kan vid tillfälle offra h-bonden och efter h5-h6 och g7xh6 kan f-bonden lotsas fram.

Masters, rond 5 
Magnus Carlsen – Daniil Dubov remi 
Fabiano Caruana – Jorden van Foreest remi 
Vishy Anand – Jeffery Xiong 1–0 
Nikita Vitiugov – Yu Yangyi remi 
Alireza Firouzja – Anish Giri 1–0 
Vladislav Kovaljev – Wesley So remi 
Jan-Krzysztof Duda – Vladislav Artemijev remi

Challengers, rond 5 
Jan Smeets – Rauf Mamedov 1–0 
Surya Ganguly – David Anton remi 
Erwin L'Ami – Dinara Saduakassova 1–0 
Vincent Keymer – Nodirbek Abdusattorov 0–1 
Nihal Sarin – Lucas van Foreest 0–1 
Nils Grandelius – Max Warmerdam 1–0 
Pavel Eljanov – Anton Smirnov 1–0

Partier
Masters
Challengers

Turneringstabeller
Masters
Challengers

Komplett spelprogram
Masters
Challengers

Masters, rond 6
fredag kl. 13.30
Daniil Dubov – Vladislav Artemijev 
Wesley So – Jan-Krzysztof Duda 
Anish Giri – Vladislav Kovaljev 
Yu Yangyi – Alireza Firouzja 
Jeffery Xiong – Nikita Vitiugov 
Jorden van Foreest – Vishy Anand 
Magnus Carlsen – Fabiano Caruana

Challengers, rond 6
fredag kl. 13.30
Rauf Mamedov – Anton Smirnov 
Max Warmerdam – Pavel Eljanov 
Lucas van Foreest – Nils Grandelius 
Nodirbek Abdusattorov – Nihal Sarin 
Dinara Saduakassova – Vincent Keymer 
David Anton – Erwin L'Ami 
Jan Smeets – Surya Ganguly


Johan Sigeman har tagit sats och startar rond 2.
Foto: Alina L'Ami 

* * * * *


Direktsändning av Sweden Wasabis match mot Barcelona Raptors på Stockholms Schacksalonger med Pia och Anna Cramling som kommentatorer. Foto: Lars O A Hedlund

PRO Chess League. Sweden Wasabis ligger bra till för att ta en av de fyra slutspelsplatserna efter en övertygande seger mot Barcelona Raptors i rond 2. Slutsiffrorna skrevs till 10,5–5,5. Ankaret Bassim Amin leder poängplockarligan i de tre divisionerna med 7 av 7 och därtill en wo-vinst.

Individuella resultat mot Barcelona: Bassem Amin 4; Emanuel Berg 2; Erik Blomqvist 1,5; Grigor Grigorov 3 poäng. Efter två ronder ligger Wasabis på andra plats i Central Division efter Germany Bears.

Erik Blomqvist – Jose Herrera 
Vit drar

37.Txc6!
Det dukas för fest med långbord på sjunde raden.
37...dxc6 38.Ta7 Tf8 39.Txh7 Da1 40.Sxe6 Tg8 41.Sg7+ Kf7 42.Sxf5+


42...Ke6
Eller 42...Ke8 43.Te7+ Kf8 44.Tc7+ Ke8 45.Dxc6+ Kf8 46.Txc8+ Kf7 47.Dxd5 matt.
43.Sd4 matt

I huvudsak är detta en tävling för förstärkta klubblag, men det lag som går under det söta namnet China Pandas liknar mest ett något försvagat kinesiskt landslag. Men Ding Liren och ett par andra spelare har inte varit med i de två första ronderna och nu ligger laget på undre halvan i Eastern Division. I matchen mot Armenia Eagles noterade Wei Yi tre förluster och en vinst, men vinsten var desto finare.

Wei Yi – Tigran Petrosian 
Vit drar

23.Dxd5!!
Springaren uppträdde hotfullt mot löparen på f6, så den måste bort.
23...exd5 24.Tdh1 Dxe5


25.Th8+ uppg.

Xtracon Invite Chess. Jesper Thybo har kommit in i en bra rytm med vinst i vartannat parti och remier dessemellan. Om han fortsätter så i resterande fyra ronder så är GM-titeln i hamn i det gamla fiskeläget Gilleleje på Själlands nordspets. Han fick till ett fint pjäsoffer mot Mikkel Antonsen i rond 5 men tappade tråden och fick se till att vinna partiet i andra försöket.

Jonny Hector missade eller underskattade en springargaffel och förlorade mot Sabino Brunello.

Resultat
Partier

Damernas VM-match. VM-matchen har flyttat till Vladivostok. Ju Wenjun hade en fjäderpress mot utmanaren Alexandra Goryatjkina i sjunde VM-partiet men inget som kunde rubba jämvikten. Ställningen är 3,5–3,5 med fem ordinarie partier kvar.

Partierna