måndag 6 januari 2020

Festival i Dublin – dag 7

På Temple Bar berättade jag om mina problem för James Joyce,
men han verkade fullständigt ointresserad. Foto: Petra Olsson 

Bengt Hammar har en bunt mönsterpartier som han kan utan och innan. Normalt kan man väcka honom mitt i natten och fråga vad Bobby Fischer spelade i ett eller annan för Bengt intressant parti. Men när tröttheten tar över sätts minnesceller ur spel. I rond 7 råkade han kasta om dragen i ett parti mellan Fischer och Petrosian – om jag minns rätt – i ett tidigt skede med enligt honom förödande konsekvenser. Det var tydligen kris för Bengt med vit redan kring tionde draget.

Tröttheten grasserar och drabbar även deltagarna i GM-turneringen. Ett exempel från rond 7:

Sam Collins – David Fitzsimons 
Svart drar

Efter avslag på e5 följt av Td8 är det utjämning.
17...Td8?? 18.Sxf7! Tdc8
Eller 18...Kxf7 19.Dxe6+ Kf8 20.Dxe7+ Kg8 21.Lxf6 gxf6 22.Te3 med avgörande angrepp.
19.Sfe5 uppg.

Björn Ahlander har fått upp ångan i IM-turneringen och delar ledningen efter sju ronder med Kilian Delaney på 5 poäng. Två ronder återstår och de möts i sista ronden.

Resultat
IM-turneringen
Irish Senior Championships

* * * * *

Rilton Cup. Amerikanen Elshan Moradiabadi blev turneringsvinnare på 7 poäng. Han fick dela förstapriset med den unge ryssen Arsenij Nesterov, som dessutom ordnade en GM-inteckning. Tiger Hillarp Persson blev bäste svensk på sjätte plats, medan Drazen Dragicevic på åttonde plats hade högst prestationsrankning av svenskarna. Drazen, Martin Lokander och Milton Pantzar kunde glädjas åt IM-inteckningar.

Resultat
Partier
Lars O A Hedlunds bilder