måndag 20 januari 2020

VM-matchen i Vladivostok

Utmanaren Alexandra Goryatjkina har haft bättre dagar. Foto: Fide.com

”Det kan vara det avgörande ögonblicket i matchen”, sa kommentatorn Nigel Short när Alexandra Goryatjkina gav upp det tionde VM-partiet mot Ju Wenjun. På presskonferensen efteråt satt den fåordiga ryskan med tom blick medan måttfulla Ju Wenjun gav sin syn på partiet; hon hade svart och var inställd på att spela ett solitt parti. Med en deppig utmanare i sällskapet blev det lite av begravningsstämning. Man kunde ha nöjt sig med att ha med vinnaren av partiet.

Det blev något av en modevariant i Damgambit och Short hänvisade till en popgrupp som kommentatorskollegan Hou Yifan var alldeles för ung för att känna till – The Kinks: ”A dedicated follower of fashion”.

Alexandra Goryatjkina – Ju Wenjun 
Vit drar

Denna ställning uppkom efter 18 drag. Samma ställning med skillnaden att svarts kung stod på d7 uppkom i gårdagens parti Surya Ganguly–Erwin L'Ami i Wijk aan Zee Challengers. Det partiet slutade remi.

Det lutade länge åt remi även i VM-partiet, som i följande ställning:

Vit drar

Short och Hou Yifan hade förväntat sig 26.Tc1 för att tornet skulle kunna blockera första och andra raden med solklar remi, enligt deras bedömande. Men Goryatjkina fann sig inte i det och spelade 26.b5. Short menade att det var ett utslag av hennes sinnesstämning efter gårdagens förlust.

Lite senare hade Goryatjkinas försök att skapa en obalanserad ställning bestraffat sig. Short: ”Envishet, ilska och vårdslöshet har drivit henne mot avgrunden.” Goryatjkina förlorade tionde VM-partiet och ligger under med 4,5–5,5 med två ordinarie partier kvar.

Ett par iakttagelser: världens i särklass bästa kvinnliga schackspelare sitter i kommentatorsstudion. Hou Yifan borde ha en av huvudrollerna på scenen. Där sitter två andra spelare, och i den jättestora salongen med sköna fåtöljer fanns inte en enda åskådare. Det var ingen vacker syn. Ibland kan jag förvånas över arrangörers önskan om en ståtlig salong för de obefintliga åskådarna. De följer ju för det mesta dramatiken från datorn eller mobilen. När kameran avslöjar tomheten framstår det som ett fattigdomsbevis för den oinvigde.

Partier

* * * * *

Gibraltar. Turneringarna i Wijk aan Zee och Gibraltar överlappar varandra, så det är antingen eller för spelare i världseliten. Bland de topprankade i Gibraltar, som börjar imorgon, finns två VM-kandidater: Wang Hao och Kirill Aleksejenko. Högst rankade är Sjachrijar Mamedjarov och Maxime Vachier-Lagrave. Det finns en kvartett svenska spelare i huvudgruppen: Pia Cramling, Erik Hedman, Juan Bellon och Johan Sigeman.

Deltagare

Skadeläget. Efter debaclet på Irland räknar jag med att börja rehabträning i nästa månad. De vinstställningar i vilka jag missade motståndarens mattsättning i fyra drag respektive den där jag satte bort damen i ett drag kommer jag att rama in och hänga upp på väggen i vardagsrummet. Jag kommer tvinga mig att betrakta denna hötorgskonst med pedagogisk avsmak en halvtimme varje dag i två månader enligt hackspettsmetoden. Målsättningen är att aldrig mer ägna mig åt hjälpmatt och groteska bortsättningar när jag har oceaner av tid på klockan.

Beräknad konvalescenstid: cirka tre månader. Förhoppningsvis är jag spelklar när saven börjat stiga i lindarna längs Kungsgatans allé.

Ett par gånger i halvåret förvandlas jag till en gambler och senast vann jag 5 kronor på Keno. Det ser jag som ett tecken på att det har börjat vända. Se upp kära veterankolleger, snart stiger saven i grahn.