torsdag 9 januari 2020

PRO Chess League

Bassem Amin är högst rankad av Sweden Wasabis spelare i matchen
mot Norway Gnomes. Foto: Lennart Ootes 

I kväll är det säsongspremiär för Sweden Wasabis i PRO Chess League 2020. Matchen mot Norway Gnomes börjar klockan 18.30 med direktsändning på chess.com.

Sweden Wasabis
GM Bassem Amin
GM Nikita Mesjkovs
GM Emanuel Berg
GM Erik Blomqvist

Norway Gnomes
GM Jon Ludvig Hammer
GM Frode Urkedal
IM Hans Nieman
IM Tor Fredrik Kaasen

Varje spelare i ett lag möter de fyra i motståndarlaget och betänketiden är 10 minuter plus 2 sekunders inkrement efter varje drag.

De 24 lagen är indelade i tre divisioner med 8 lag i varje. Sweden Wasabis möter de sju andra lagen i Central Division. Där ser France Roosters med Maxime Vachier-Lagrave och Etienne Bacrot bland spelarna i dagens match ut att vara det starkaste laget.

De fyra främsta lagen i varje division plus femtelaget med den bästa prestationsrankningen går vidare till slutspelet och där handlar det om utslagsmatcher. I slutspelet står de tre divisionsvinnarna över i första omgången. Det är följaktligen tio lag i första omgången. Det innebär att det är åtta lag i andra omgången med fortsatta utslagsmatcher.

Det finns begränsningar i laguppställningarna, till exempel när det gäller antalet spelare med elo 2700 och däröver – se tävlingsbestämmelserna.

Dagens matcher