fredag 24 januari 2020

Tepe/Sigemanturneringen i Malmö

Anatolij Karpov kommer till Malmö. Foto: David Llada

Tepe/Sigemanturneringen i spelas på Malmö Live den 29 april – 5 maj och nu är startfältet komplett:

GM David Navara 2717
GM Le Quang Liem 2713
GM Alexei Shirov 2677
GM Nils Grandelius 2673
GM Jorden van Foreest 2644
GM Nihal Sarin 2618
GM Anatolij Karpov 2617
GM Harika Dronavalli 2518

Det blir ett slags comeback för exvärldsmästaren Karpov. På senare år har han spelat flera blixt- och snabbschacksturneringar samt enstaka partier i nationella lagmästerskap. I fjol spelade han tre långpartier: två i tyska Bundesliga och ett i ryska lagmästerskapet. Hans senaste turnering med klassiskt schack ligger tretton år tillbaka, dubbelrondiga Torneo Magistral Liga de Campeones i spanska Vitoria 2007: Veselin Topalov 7/10; Ruslan Ponomariov 5,5; Judit Polgar och Liviu-Dieter Nisipeanu 5; Rustam Kasimdzjanov 4,5; Anatolij Karpov 3 poäng.

Numera ägnar sig Karpov i huvudsak åt politik som parlamentsledamot i ryska duman. Men det gick att klämma in en vecka i Malmö och det ska bli intressant att se vad han kan åstadkomma i skarp konkurrens. Det kan bli en hård semestervecka bortom duman.

Jorden van Foreest håller på med ett storstilat internationellt genombrott i Wijk aan Zee Masters. Elotalet ovan är från 1 januari och det kommer säkert att vara märkbart högre framåt vårkanten. För dagen ligger han på 2668, samma som Grandelius dagsnotering.

De två topprankade i turneringen, David Navara och Le Quang Liem, deltar båda i pågående Gibraltar Open.

* * * * *

Ju Wenjun försvarade VM-titeln

Ju Wenjun, världsmästare i damklassen. Foto: Michael Friedman 

Strax efter VM-matchens slutdrag berättade Ju Wenjun att hon trots förlusten i tolfte VM-partiet gick in i särspelet med tillförsikt. Hon hade bra statistik mot Alexandra Goryatjkina i blixt och snabbschack.

Det var ändå utmanaren som började bäst. Goryatjkina stod på vinst i första snabbschackspartiet och hade ett klart initiativ i det andra, men båda slutade remi. Avgörandet kom i praktiken i tredje särspelspartiet där Ju Wenjun ryckte åt sig initiativet och lyckades bryta igenom ryskans försvar. Än en gång var Goryatjkina tvingad att vinna ett parti för att förlänga matchen men det lyckades inte. Ju Wenjun kunde acceptera en dragupprepning med remi i en trolig vinstställning. Segersiffrorna skrevs till 8,5–7,5.

Partierna