lördag 4 januari 2020

Festival i Dublin – dag 6

Svenskmöte i rond 4: Björn Ahlander mot Bengt Hammar. Foto: Lars Grahn

I förmiddagsronden var det dags för svenskmötet i IM-turneringen: Björn Ahlander vann mot Bengt Hammar. I kvällsronden fortsatte Björn med vinst medan Bengt hade fullt sjå mot en tvärhand hög Kavin Venkatesan. Man får inte låta sig luras av elvaåringens blygsamma elo på 1815. I förmiddagsronden slog han Conor O'Donnell, elo 2307. Och Bengt var illa ute:

Bengt Hammar – Kavin Venkatesan 
Vit drar

55.Td3!?
I en besvärlig ställning lägger Bengt in ett drag som ser ut att skapa ett remihot: 55...Txc2 56.Txd4 exd4 57.De8+ med evig schack. Men det finns en hake. Svart kan strunta i att slå tornet på d4 och i stället spela 56...h5! med ett avgörande matthot på h2.
55...Lc3?
Han flyttar den skenbart hotade löparen och lägger ett hinder mellan tornet och bonden på c2. Bengt får den tid som krävs för att damen ska hinna ta omvägen till e8.
56.Dg4


56...Dxc2 57.Dg6 Dxd3 58.De8+ Kh7 59.Dg6+ remi

För egen del tänker jag sitta av de sista tre ronderna – dubbelrond imorgon – och sedan lär det ta månader innan jag har återhämtat mig från mitt vuxna livs sämsta turnering. Jag återvänder gärna till Dublin som turist, men aktar mig nog för att sätta mig vid schackbrädena igen. Allting har sin tid.

Resultat
IM-turneringen
Irish Senior Championships

* * * * *

Rilton Cup. Inför sista ronden leder Elshan Moradiabadi på 6,5 poäng. Tiger Hillarp Persson finns med i gruppen en halv poäng efter amerikanen. Drazen Dragicevic slog åter en stormästare, israelen Michael Oratovsky, medan Milton Pantzar är fortsatt obesegrad efter remi mot Lars Oskar Hauge. Det innebär att både Drazen och Milton har säkrat IM-inteckningar.

Resultat
Partier
Lars O A Hedlunds bilder