onsdag 15 januari 2020

På besök i schackbubblan

Bilen som står till Magnus Carlsens förfogande. Foto: Johan Sigeman 

JOHAN SIGEMAN:
På redaktör Grahns önskemål här en kort rapport från min och Johan Berntsens tripp till Wijk aan Zee. Vi har varit i den lilla badorten många gånger tidigare. Vi knyter kontakter, pratar med tänkbara spelare att bjuda in till TePe Sigeman och har allmänt trevligt. Wijk aan Zee förvandlas ju i januari varje år till en veritabel schackbubbla. Överallt i den lilla byn ser man schack i olika former. På barer och restauranger sitter folk och analyserar eller spelar blixt. Bagaren har ett schackspel i skyltfönstret etc. Ja, ni förstår.

Invigningen ägde rum i fredags, på Tata Steels huvudkontor inne på industriområdet. Som vanligt var det mingel med gamla och nya vänner. Jag fick lite tips av Fabiano Caruana inför mitt deltagande i Gibraltar. Dock inte om öppningar (vilket hade varit att kasta pärlor för svin) utan var de bästa promenadvägarna runt hotellet ligger ...

Tv-profilen Tex de Wit, som ledde öppningsceremonin med den äran, frågade Magnus Carlsen vem han trodde skulle vinna Challengers. ”Nils”, blev svaret! Låt oss hoppas att världsmästaren har rätt. I skrivande stund (efter fyra ronder) ser det inte så ljust ut men tävlingen är ju lång. Flera gäster vid invigningen ville höra mer om Karpov och hur TePe Sigeman lyckats locka honom till Malmö i vår. 

På lördagsmorgonen tog jag och Henrik Carlsen vår traditionella joggingtur längs stranden. Blåsten gjorde dock att vi fick ta en kortare runda än vanligt men vi hann i alla fall avhandla lite av varje. Henrik ska spela i Reykjavik Open och jag tipsade honom om Axel Smith och Hans Tikkanens utmärkta ”The Woodpecker Method” som uppladdning. Familjen Carlsen plus sekundanten Peter Heine Nielsen åtnjuter för övrigt specialbehandling och bor i en lägenhet högst upp i ett av hotellen. Till invigningen anlände Magnus i bil med privatchaufför och slapp därmed att åka med spelarbussen.

Någon timme efter rondstarten åt vi en sen lunch (eller möjligen tidig middag) med våra gamla kompisar Dolf Vos, Jeroen van der Berg och Arno Vrins på arrangörskommitténs favoritställe Tarantella, ett stenkast från spellokalen de Moriaan. Vi fick då höra en del om Tata Steels svåra ekonomiska problem (det vankas massuppsägningar) men även att nästa års tävling redan har datum satta. Tävlingen har ju pågått sedan slutet av 1930-talet så det är en väldigt etablerad tradition. För kommunen betyder den mycket med tanke på alla hotell- och restaurangbesök. Låt oss hålla tummarna för att stålpriserna går upp igen och att tävlingen får leva vidare många, många år!

På söndagen fick jag äran att starta rond två med ett slag på gonggongen. Jag hade fått instruktioner att ta i ordentligt eftersom det dagen innan hade kommit klagomål från amatörgrupperna längst bak i salen om att man inte hört ordentligt. Dock vore det bra om hela ställningen inte brakade i golvet, fick jag veta. Jag tror att jag hittade en lämplig avvägning mellan ytterligheterna. Reynir Helgason, som sedan många år bor och arbetar i Holland, kom på besök på söndagen (också en tradition) och han höll Johan sällskap resten av dagen eftersom jag åkte hem då. Summa summarum som vanligt en trevlig resa till ”Schackets Wimbledon”. Kan rekommenderas!


Peter Leko får boken ”The Anand Files” av författaren Michiel Abeln.
Foto: Johan Sigeman


* * * * *


Jacob Sylvan mot Jesper Thybo i Gilleleje. Foto: Martin Noer 

Xtracon Invite Chess. Danska schackvänner har en förhoppning om att Jesper Thybo ska klara det i Gilleleje som han inte lyckades med i Rilton Cup: att ordna den slutgiltiga inteckningen i GM-titeln. Det har blivit en bra start i Nordkalottens jubileumsturnering: 3 poäng på de fyra inledande ronderna. Nu krävs ytterligare 3,5 poäng på de resterande fem ronderna för att Jesper ska klara GM-normen.

Jonny Hector står på 2,5 poäng efter sedvanligt vilda svängar. Idag var det klubbkamraten Kåre Hove Kristensen som bjöd upp till dans med ett kvalitetsoffer. Sedan blev det en hetsig rumba där Kåre råkade komponera en självmatt från en ställning som datorerna strax innan bedömt som 0,00.

Resultat
Partier