söndag 31 oktober 2010

Ungdoms-VM i Porto Carras

Stora spellokalen i Porto Carras. Foto: wycc2010.chessdom.com

Som tidigare rapporterats tog Nils Grandelius VM-brons i Porto Carras. Men det fanns fler svenska spelare på plats och här kommer Martin Lokander med en sammanfattning. Jag har tidigare efterlyst resultatet i fotbollslandskampen mot Danmark. Jodå, det finns också med i Martins rapport:
Nils blev, som förväntat, bästa svensk och hans starka spela resulterade i en utmärkt tredjeplats. Det kunde dock ha blivit mer, när vi i efteranalysen kom fram till att slutspelet på GM Ter-Sahakyan var vunnet. I och med remin försvann Nils chanser till VM-titeln, men en medaljplats blev det i alla fall.

Linus Johansson, U16 (trots att han är endast 15), inledde extremt starkt de första tre ronderna men med Alexander Predke (2436) i fjärde började det ta emot och han fick tre raka förluster. Linus kom dock tillbaka och slutade med 5 poäng och en 86:e plats (en rankingprestation på 2179 säger sitt om motståndet).

Jag själv, Martin Lokander, U14, fick svårt i början där jag fick möta den slutliga tvåan och fyran, och lyckades bara knipa en halv poäng. Därefter vann jag mot en 1700-spelare från Korea och sedan vinst mot en Peter Flermoen från Norge. Två förluster i rond 8 och 9 förstörde dock turneringen, trots att jag kom tillbaka med två vinster de avslutande ronderna. 6 poäng och en 53:e plats kan jag vara nöjd med.

Tom Rydström, U14, spelade ganska ojämnt. Flera gånger hade han bra ställningar som sedan olyckligtvis försämrades. Han hade en bra ställning mot andrarankade IM Kiprian Berbatov, om jag inte minns fel. Tom slutade med 4 poäng, men har också ett år kvar i klassen.

Det är väl främst dessa som jag har haft koll på, och tjejerna och Vladimir Poleys ungdomar har vi endast stött på här och var.

Hotellen är väldigt fina, matsalen utmärkt men nätverket bedrövligt. Man borde kunna förutse att nätverket skulle bli överbelastat med så många människor som samtidigt sitter och försöker komma in.

Under fridagen spelades en nordisk landskamp i fotboll, vilken svenskarna vann efter 3-3 mot Norge och 2-0 mot Danmark. En dansk spelare ska ha blivit ganska upprörd efter en närkamp med vår målvakt Håkan Jalling.

Dagen efter spelade vi åter mot Norge. Matcherna mot dem slutade 2-5 (0-3, 2-2) samt 1-0 (1-0, 0-0).

Två dagar efter var det tänkt att vi åter skulle spela mot norrmännen, men ett oväntat problem från Moder Natur ställde till det.

Under natten hade tydligen en storm dragit in över Porto Carras, och när jag vaknade (Stellan kunde inte sova), låg det stolar i poolen, det var strömavbrott på hotellet och gator var översvämmade. Saker ordnade dock upp sig mot eftermiddagen, men jag ångrar grovt att jag inte hann ta en bild på översvämningen.

Martin Lokander

Stellan Brynell har lämnat en rapport hos Schackpinglorna – länk i den oumbärliga högerspalten under Andra schacklänkar.

lördag 30 oktober 2010

VM-brons för Grandelius

Nyblivne världsmästaren Steven Zierk. Foto: wycc2010.chessdom.com

Nils Grandelius enda förlust i ungdoms-VM kom i tredje ronden mot en amerikansk FM rankad 26:a i U18. Efter hand kunde man förstå att denne amerikan, Steven Zierk, inte hade gjort sitt i turneringen med den stormästarskalpen. Han körde på i god stil och efter nio ronder hade han ordnat en IM-inteckning, efter tio ronder en GM-inteckning och efter elva ronder en VM-titel! En riktig framgångssaga. Här en intervju med Zierk inför dagens rond. Han gjorde ingen hemlighet av vad han var ute efter: ”I'm going for gold”. I det videoklippet ser vi för övrigt också Nils i vinröd t-shirt.

Det visade sig att Nils avslutande niodragremi gav honom bronsmedaljen, ett nytt strålande resultat efter OS-succén. Länk till kompletta resultatlistor för alla grupperna under Aktuella turneringar i den oumbärliga högerspalten.

* * * * *

Magnus Carlsen signerar efter sista partiet i Nanjing. Foto: chess-pearlspring.com

Magnus Carlsen ansträngde sig för att få till en snygg avslutning i Nanjing, men efter avvecklingen till slutspel med olikfärgade löpare stod det snart klart att Vugar Gasjimov skulle lyckas rädda en halva. Slutställningen vittnar om hård kamp:

Magnus Carlsen – Vugar Gasjimov


Rond 10
Carlsen-Gasjimov remi
Anand-Bacrot 1-0
Wang-Topalov 0-1


Slutställningen:
Carlsen 7; Anand 6; Bacrot 5; Gasjimov och Topalov 4,5; Wang 3 poäng.

fredag 29 oktober 2010

Helgguiden

Veckans svenska schackguld: Pia Cramling ingick i Monte Carlos segrande lag i Europacupen, damklassen – från vänster: Hou Yifan, okänd, Anna Muzychuk, Humpy Koneru, Almira Skripchenko och Pia. Foto: Boyko Hristov, www.nlg.bg

På tyska schackförbundets hemsida läser jag rapporter från ungdoms-VM i Porto Carras. Det är tydligen varmt i spellokalen på det femstjärniga hotellet. Jaha, jaha. Det var det även i den källarlokal där jag spelade allsvenskt schack i söndags. Skillnaden är att borta i Grekland är det lika varmt utomhus, det finns gott om syre och sandstranden och poolerna ligger alldeles i närheten. Där är det naturskönt, vackrare än på Ahlmansgatan i grådis. Restaurangen i lyxhotellet har tydligen ett rikt utbud från det grekiska köket. Men det är alltså varmt i spellokalen ...

Omvänt är det bättre internetförbindelse till klubblokalen på Ahlmansgatan och mindre köer till toaletterna, så vem är jag att klaga? I Porto Carras är det säkert svettigt, trångt (drygt 1400 spelare och 1000 ledare och föräldrar) – och alldeles underbart.

Två ronder återstår i ungdoms-VM och Nils Grandelius har medaljchans. Igår pressade han turneringsledaren Samvel Ter-Sahakyan som dock lyckades hålla remi. Där försvann nog möjligheten för Nils att bli världsmästare den här gången. En etta där och det kunde ha blivit riktigt spännande inför de sista ronderna. Nu får Nils nog nöja sig med ännu ett kanonresultat.

Jag har roat mig lite med att studera statistik i ungdoms-VM. Av de 110 spelare som ingår i ryska truppen finns bara en som ligger bland de tre främsta i sin grupp efter nio ronder. Polen har 39 spelare i Porto Carras och ligger på plats 1-3 i U16 öppen klass, och har ytterligare en spelare i den toppkategorin. Anmärkningsvärt. Om Sveriges SF ska studera hur man får fram elitjuniorer så är en kort resa söderut kanske en bra idé.

Jag saknar en uppgift i rapporteringen. På fridagen spelades en fotbollslandskamp mellan Sverige och Danmark i Porto Carras. Att Sverige vann framgår av en lapidarisk rapport på Dansk Skak Unions hemsida, men siffrorna? Min gissning: Nils gjorde ett mål.

Bland videoklippen på turneringshemsidan finns en intervju med Giovanni Vescovi. En period i mitten på 1990-talet bodde han i Malmö tillsammans med sin mamma och lillebror. Han var med i några av de blixtturneringar jag arrangerade hemma i mitt vardagsrum och var medlem i Limhamns SK. En ödmjuk grabb, i sitt sätt mycket lik Yasser Seirawan. Nu ser jag honom i denna intervju, gråhårig och världsvan. Han är i Porto Carras för att stötta sin dotter Katherine som är med i U12. Kul att återse Giovanni, även om det bara är i ett videoklipp.

När ungdomarna har åkt hem från Grekland och världsstjärnorna från Kina så är fältet nästan fritt för de erfarna i Italien. Veteran-VM kommer ännu mer i blickpunkten. Tyvärr hackar direktsändningen från Arco och partifiler lyser än så länge med sin frånvaro. Det är möjligt att det är svårt för Fide att få arrangör till detta världsmästerskap och att kraven ställs därefter. Det är säkert trevligt att vara på plats, men svårt att följa turerna på brädena när man sitter hemmavid.


Ett glatt återseende i Arco: Ulf Andersson och Bengt Hammar. Foto: Calle Erlandsson


Ulf Andersson följde ett par ronder i veteran-VM från åskådarplats – själv har han åldern inne för veterantävlingar nästa år – och åkte sedan tillbaka till Tyskland där han tillbringar lika mycket tid som i Arboga. Ulf har talat sig varm för den öppna turneringen i Bad Wiessee och den drar i gång i morgon lördag. Det är uppenbarligen en mycket populär turnering. Deltagarantalet är maximerat till 470 och kvoten är fylld med råge. Däribland finns runt trettio stormästare. Ulf finns bland de anmälda och är rankad på femtonde plats. Måtte han ha krafter att fullfölja turneringen.

Och nu hoppas jag att lokala arrangörer landet runt hör av sig och gör reklam för sina turneringar i kommentarfältet. Mitt intryck från tidigare är att svenska schackarrangörer inte är världens bästa marknadsförare ...

* * * * *

Uppdatering: Magnus Carlsen säkrade förstaplatsen i Nanjing genom att besegra Veselin Topalov i näst sista ronden idag. Topalov gjorde en rejäl tavla:

Veselin Topalov - Magnus Carlsen
Vit drar



32.Tc3?
Tornet borde ha stoppat på c4.
32...Sxf2!
Den går ju inte att slå för gaffeln på e4. Vits ställning rasar.
33.Tc7 S2e4 34.uppg.

Magnus Carlsen på dagens presskonferens i Nanjing. Foto: www.chess-pearlspring.com

Rond 9
Topalov-Carlsen 0-1
Gasjimov-Anand remi
Bacrot-Wang remi


Ställningen efter nio ronder:
Carlsen 6,5; Bacrot och Anand 5; Gasjimov 4; Topalov 3,5; Wang 3 poäng.

Morgondagens slutrond:
Carlsen-Gasjimov
Anand-Bacrot
Wang-Topalov

torsdag 28 oktober 2010

Tre åskådare i Arco

Tre åskådare till veteran-VM i Arco kopplar av – Calle Erlandsson, Ulf Andersson och Nils Törnblom.

Som framgår av resultatredovisningen (under Aktuella turneringar i den oumbärliga högerspalten) från veteran-VM i Arco går det över lag bra för de svenska spelarna. I skrivande stund uppträder fyra av dem i direktsändning: GM Gennadij Timoscenko–Nils Åke Malmdin, IM Josip Rukavina–Bengt Hammar, Felix Nordström–GM Oleg Tjernikov och Borislava Borisova–Helene Mira.

* * * * *

Topalov och Anand på presskonferens efter dagens intressanta remi. Foto: www.chess-pearlspring.com

Av dagens tre remipartier i Nanjing var det utan tvivel Veselin Topalovs pjäsoffer mot Viswanathan Anand som var mest uppseendeväckande:

Viswanathan Anand – Veselin Topalov
Katalanskt (E 08)
1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sf3 d5 4.g3 Lb4+ 5.Ld2 Le7 6.Lg2 0-0 7.0-0 c6 8.Dc2 b6 9.Td1 Sbd7 10.Lf4 La6 11.cxd5 cxd5 12.Se5 Sxe5 13.dxe5 Tc8 14.Sc3 Sg4 15.h3



15...Sxf2!? 16.Kxf2 Lc5+ 17.Le3 Lxe3+ 18.Kxe3 b5 19.Dd3 Tc4 20.Sxd5 exd5 21.Lxd5 Dg5+ 22.Kf2 Dxe5 23.Lxc4 bxc4 24.Dd6 Df5+ 25.Ke1 Dxh3 26.Dxa6 Dxg3+ 27.Kd2 Df4+ 28.Kc2 De4+ 29.Kc1 De3+ 30.Kb1 De4+ 31.Kc1 remi

Det är ju känt sedan VM-matchen att Topalov försöker puckla på världsmästaren med både vit och svart.

Rond 8
Wang-Carlsen remi
Anand-Topalov remi
Bacrot-Gasjimov remi


Ställningen efter åtta ronder:
Carlsen 5,5; Bacrot och Anand 4,5; Topalov och Gasjimov 3,5; Wang 2,5 poäng.

Morgondagens rond
Topalov-Carlsen
Gasjimov-Anand
Bacrot-Wang


* * * * *

Jag läste ett Hans Ree-citat som fick mig att fundera: ”Schack är tillräckligt vackert för att kasta bort sitt liv på det.”

onsdag 27 oktober 2010

Övermäktig utmaning

Peter Carlsten inledde veteran-VM på förstabordet mot topprankade GM Vitalij Tsesjkovskij. Foto: Calle Erlandsson

Peter Carlsten fick en övermäktig utmaning när veteran-VM drog i gång igår i Arco. Calle Erlandsson berättade om den ronden i sin första rapport – se längre ned. Calle har senare också mejlat över bilder och Gunnar Finnlaugssons intressanta parti från första ronden. Så här såg det ut när tidskontrollen nalkades:

Dusan Rajkovic - Gunnar Finnlaugsson
Vit drar



Trettionio drag är gjorda – ett kvar till tidskontrollen. Här har Rajkovic det sluga 40.Le1! med idén Tf2 och damfångst. Det hade tvingat svart att ordna ett reträttfält med 40...a5 och ta farväl av a-bonden.
40.Ta2?
Det ger Gunnar chansen att briljera. Tänk att få lägga in 40...Txd5!! mot en stormästare! Den vackra poängen är 41.Txd5 Dc4 som förutom dubbelhot mot tornen bäddar för Lxf4+. Om istället 41.Sd2 så 41...Txd2! 42.Dxd2 Se6 och svart har utmärkt kompensation för kvaliteten. Det fanns dessvärre inte tid att fördjupa sig i ställningen.
40...Ta8? 41.Lh4 Db1 42.Ta4
Den känsliga punkten f4 övergarderas. I fortsättningen bryr sig Rajkovic inte om att jaga livet ur a-bonden, han är mer intresserad av att krångla in springaren till c6 och ge sig på kungen.
42...Db7 43.Sd4
Springarmanövern äventyrar tillvaron för d5-bonden.
43...Sd7 44.Tc6 Db8
Gunnar leker med idén 45...Sxe5 varefter 46.Dxe5? faller på 46...Lxf4+. Alternativet är 44...Sb8 med idén att äta upp d5-bonden, men det innebär att svart släpper in ett torn på sjunde raden. Svart står lite trångt efter 45.Tc2 Dxd5 46.Tc7 e6.
45.De4 a5 46.Tc3 Db2 47.Tac4 a4 48.e6 Sf8 49.exf7 Kxf7 50.d6 Dd2 51.Tf3 Ta7 52.dxe7 Texe7 53.Lxe7 Txe7 54.Dd5 Kg7 55.Sf5 uppg.

* * * * *

Tidigare idag: signal till rondstart i Nanjing. Foto: www.chess-pearlspring.com

Magnus Carlsen tog initiativet mot Viswanathan Anand idag i sjunde ronden i Nanjing men fick nöja sig med remi. På sin blogg menar Magnus att han stod på vinst framåt andra tidskontrollen. Etienne Bacrot satte bort sig:

Veselin Topalov – Etienne Bacrot
Svart drar



28...Lc5? 29.Lxc5 Dxc5 30.Td5! Sxd5 31.Txd5 Dc7 32.Txb5 Tc8 33.Sc6 Tfe8 34.Tb4 Te2 35.Lf3 Te6 36.Txc4 Tce8 37.Kg2 uppg.

Rond 7
Carlsen – Anand remi
Topalov – Bacrot 1-0
Gasjimov – Wang remi


Ställningen efter sju ronder:

Carlsen 5; Bacrot och Anand 4; Topalov och Gasjimov 3; Wang 2 poäng.

Morgondagens rond:
Wang-Carlsen
Anand-Topalov
Bacrot-Gasjimov

Veteran-VM i Arco

Gunnar Finnlaugsson och Dusan Rajkovic har slagit sig ner för första rondens möte. Foto: Calle Erlandsson

Första ronden i veteran-VM kan betecknas som bra ut svensk synvinkel. De som mötte stormästare förlorade, övriga vann. Calle Erlandsson finns på plats i Arco och berättar:
Det 20:e Senior-VM spelas i Arco, en halv mil norr om Gardasjöns nordspets. Vädret är behagligt, men snön ligger kvar på alptopparna som ramar in den idylliska lilla staden på ca 15 000 invånare. Jag hängde med Gunnar Finnlaugsson, som med kort varsel efteranmälde sig. För min del blir det några dagar i trevlig miljö, men utan spel.

Gunnar och jag tog en natt i Milano och kl 14 på måndagen tog vi en taxi till Linate-flygplatsen där arrangörernas buss skulle ansluta en halvtimme senare. Huvuddelen av svensktruppen (exklusive Magnus Wahlbom) hade kommit redan kl 12 och väntat fem timmar då bussen äntligen dök upp. Efter 25 mil på vägar av varierande kvalitet och ett betydande antal tunnlar var vi framme i Arco ca kl 20.30 - en och en halv timme efter annonserad sluttid för incheckningen.

Nu skulle ju spelet inte starta förrän kl 15 på tisdagen, så det var ju ingen ko på isen. För övrigt väntade turneringsledaren Christian Kaiser och proffsorganisatören Christina Rigo med lottningen till kl 14.30. Svenskarna fick det tufft. Peter Carlsten fick svart på bord 1 mot förstaseedade GM Vitalij Tjesjkovskij och bord 3 hade Kaj Andersson svart mot GM Anatoly Vaisser. Gunnar Finnlaugsson hade också svart (på bord 9) mot GM Dusan Rajkovic. Gunnar höll ut längst med sin Volgagambit och hade kanske till och med en bondevinst i drag 40. I övrigt vann Nils-Åke Malmdin, Magnus Wahlbom, Bengt Hammar och Felix Nordström. Borislava Borisova (damklassen) krossade sin motståndare på damflygeln.

Turneringen inleddes med en tyst minut då seniorexvärldsmästaren Janis Klovans nyligen avlidit. Totalt deltar 224 gubbar 60+ och 21 gummor 50+. 15 GM + GM Nona Gaprindasjvili deltar. Nona räddade mirakulöst en remi i rond 1. Malmöbekantingen GM Jan Plachetka, Slovakien, har tappat många elopoäng, men inte sitt glada humör.

I rond 2 kommer Felix Nordström i livesändning. (Under förutsättning att den fungerar. LG)

Calle Erlandsson

* * * * *

I kommentarfältet till ”Kajsa på matmässan” bjöd Bo Sjögren på en underbar historia på temat bortförklaringar. Där spelade Olle Appelqvist en huvudroll. Jag kommer ihåg OA från SM 1966 på Kronborgsskolan i Malmö. Jag har ett svagt minne av att han satt lite avskiljt från övriga på grund av att han lätt blev störd av andra och hade ett hetsigt temperament. Det blev lite uppståndelse när den gamle mannen började vifta med knytnävarna i samband med ett parti. Då berättade någon att OA i sin ungdom försörjt sig i USA inte som boxare utan som sparringpartner. Är det en rövarhistoria som någon av de äldre försökte slå i mig, en då godtrogen junior?

tisdag 26 oktober 2010

Carlsen fick slita

En bild från förra veckan då världsmästaren Anand spelade remi med världsettan Carlsen i rond 2. Imorgon möts de igen och då är det Carlsen som har vit. Foto: www.chess-pearlspring.com

I dagens rond 6 i Nanjing fick Magnus Carlsen och Veselin Topalov slita för sina remier mot respektive Etienne Bacrot och Vugar Gasjimov, medan Viswanathan Anand vann övertygande mot Wang Yue.

Rond 6
Bacrot-Carlsen remi
Wang-Anand 0-1
Gasjimov-Topalov remi


Ställningen efter sex ronder:
Carlsen 4,5; Bacrot 4; Anand 3,5; Gasjimov 2,5; Topalov 2; Wang 1,5 poäng.

Morgondagens rond
Carlsen-Anand
Topalov-Bacrot
Gasjimov-Wang


De bästa rondreferaten från superturneringen i Nanjing får du från Chess Vibes (med videoklipp) och Daily Dirt, och de bästa kommentarerna av Magnus partier bjuder Sjakkfantomet på. Magnus blogg är självklar läsning.

* * * * *

Det är dessvärre ganska osannolikt att det blir någon svensk i de tre GM-turneringarna i Wijk aan Zee i januari. Som framgår av den nya turneringshemsidan (det finns en länk även under Kommande schackevenemang i den oumbärliga högerspalten) är startfälten i grupp A och B redan klara, och i grupp C saknas bara två spelare. Dessa båda kommer att kvalificera sig från Cultural Village Schaaktoernooi i Wijk aan Zee som spelas nästa månad. Från den turneringen kvalificerar sig ettan och bäste holländare. Nu är nio av de tio platserna i Cultural Village Schaaktoernooi redan besatta, så chansen att få en svensk spelare i C-gruppen i januari är att han eller hon får den sista platsen i förturneringen och sedan vinner den. Som sagt, ett ganska osannolikt scenario.

måndag 25 oktober 2010

Kajsa på matmässan

Kajsa Bergqvist fanns på plats i Slagthuset. Foto: LG

Helgens höjdpunkt för min del blev – nej, inte schackallsvenskan – en matmässa på Slagthuset i Malmö i fredags. Dottern Lisa, familjens gastronom, undrade om jag hade lust att hänga med dit. Självklart, fransk lantost kan vara lika intressant som Franskt. Bland de många producenterna stod Kajsa Bergqvist, med olympisk medalj och sommelierexamen, och marknadsförde sitt vin med sitt företag Kajsa Wines. Det erbjöds smakprov på olika ställen och jag premiärsmakade en del delikatesser. Det var varor som jag inte ens visste om att de fanns. Det är tydligen en trend att man smaksätter varor som tidigare var hyfsat ensartade. Min förre granne Edvin är biodlare; till skillnad från mig har han kanske hört talas om punschhonung förut. Nu har jag smakat det. Tja, vad ska man säga – det var nog inte så bina hade tänkt sig det hela. Jag släpade hem en redig bit försvinnande god fransk lantost.

Det var semifinal i tävlingen Årets kock och matlagningen pågick inför öppen ridå. Tolv kockar ställde upp och det satt sex välrenommerade kockar i juryn. Om jag uppfattade det rätt så kunde man få 1-20 poäng för smak och 1-10 poäng för uppläggningen. De tävlande fick tre timmar på sig, en timmes kall prepp och två timmars tillagning. (Dubbla den dosen och du har ett schackparti.) Det var ständiga tidsnödsdramer. Jag frågade Lisa om de inte kunde se till att fixa rätterna med fem minuters marginal, men det faller tydligen på att de ska vara varma när de bärs fram till juryn tio meter längre bort. Där kunde man se kockarna flyhänt lägga på en krydda på sista tallriken med ett par sekunder kvar innan tiden gick ut. Misstänker trots allt att det också kan ha lite med spel för gallerierna att göra, kampen mot klockan ger ett extra spänningsmoment.

Jurymedlemmarna fick var sin tallrik med respektive maträtt och smörjde kråset inför publik. Jag noterade att de åt upp ungefär hälften på varje tallrik. Vad som hände med den andra hälften vill jag inte tänka på. Kanske skulle man erbjuda sig att arbeta ideellt med sophanteringen på dessa kocktävlingar? Segrade gjorde Jakob Lells från Skanörs Gästgifvaregård. När domslutet meddelades var det samma glädjescener som det brukar vara på Malmö Stadion, det vill säga ungefär motsatsen till det man kan uppleva i en schacklokal. Juryn föll för hans odlade piggvar med blomkål, gurka och vattenkrasse. Det är tredje gången Lells är i final.

* * * * *

När jag skulle tömma minneskortet på den lilla digitalkameran upptäckte jag en bild som jag hade glömt bort – den till höger. Normalt brukar jag gå omkring med penna och ett litet kollegieblock, men när jag såg Dylanutställningen på Statens Museum for Kunst i Köpenhamn så fanns inte blocket till hands. Det var ett citat jag tänkte komma ihåg, så jag tog en bild i stället. Det syns kanske inte så tydligt så jag förtydligar Dylancitatet: ”If I could have expressed the same thing in a song, I would have written a song instead.” Han ser sig alltså som en målande konstnär i andra hand. Det skulle Nimzowitsch nog ha betraktad som ett profylaktiskt uttalande inför konstkritikernas dom.

På temat musik: Peter Månsson var en mycket lovande junior i Limhamns SK kring 1990. Men han valde i stället fotbollen där han var med i MFF:s framgångsrika pojklag P77 tillsammans med bland andra Daniel Andersson och Yksel Osmanovsky. Jag säger bara – wow. Nu har Peter börjat spela schack igen på allvar. Han återfinns på artonde plats på Limhamns rankinglista med 2137 men spelar för En Passant i söderettan. (Peter, berätta gärna om helgens både matcher i kommentarfältet.) Men överst på Peters prioriteringslista står numera musiken och hans band Siberia. Det är en första platta på gång och du är välkommen till släppefesten:
Nu ska mitt band SIBERIA äntligen släppa sin första skiva. "Dominate The Show", som plattan heter, innehåller 11 st egna 80-talsdoftande låtar med inslag av rock, pop och disco.

För att fira detta kommer vi att ha release-party för skivan.
När? Fredagen den 19 november kl 20
Var? Breeze, Södergatan 16 i Malmö
Hur? Hör av er till mig om ni vill komma. Förköpsbiljetter kostar 120 kr (annars kostar det 150 kr). Personer under 18 år är välkomna i vuxet sällskap.

Naturligtvis kommer det att gå att köpa skivan på plats. Anderz Wrethov kommer att vara förband. Så kom och se SIBERIA live för första gången någonsin. Hade varit jättekul om ni ville komma. Gå in här så kan ni redan nu lyssna på några av våra låtar!

Peter Månsson, mobil 0739 - 403 402

* * * * *

Det är fridag i Nanjing och ungdoms-VM, så idag är det väl Cap d’Agde som har huvudansvaret för underhållningen.

Jag har en slugger i kontorsrummet bredvid och när han ibland får till det så kan det faktiskt bli riktigt vackert. Så vackert att jag publicerade denna ställning från en av våra blixtdueller som Fredagsdrag i Sydsvenskan.

Fredrik Ekelund – Lars Grahn
Vit drar



Lösningen finns i kommentarfältet.

Kajs måndagsklur - 29

Trots det ringa materialet bjuder Benko på ett par oväntade drag. Vit måste förhindra att tornet kommer till f-linjen och att kungen kommer till f3.

Pal Benko, 1:a pris Magyar Sakkélet 1967


Remi

KAJ ENGSTRÖM
kaj.engstrom@edu.lulea.se
Lösningen finns i kommentarfältet.

söndag 24 oktober 2010

Söndagsnöje?

Magnus Carlsen håller på att säkra sin position som världsetta. Foto: Elmira Mirzoeva

Planen var att somna in vid midnatt med tanke på att jag skulle upp väckarklockstidigt. Så gjorde jag en sista koll på text-TV följt av en helt överflödig zappning. Det är som att kasta iväg ett 41:a drag när man redan har nått tidskontrollen. Onödigt. Anledning till den planerade självdisciplinen var att jag idag skulle spela ett av årets fem sex tävlingspartier. Fler brukar det inte bli och då kan jag lika väl försöka ställa upp utvilad. Det var rondstart i Team Malmö II-Limhamns SK II klockan tio. Jag spelar i bortalaget.

Det uppstod ett problem vid zappningen. Danska TV2 visade Pulp Fiction och då ville jag så hemskt gärna se den där dansscenen innan jag slog av och intog sängläge. Om jag fick välja en scen i hela filmen där jag fick chansen att spela Vince så är det i twisttävlingen. Och jag tycker om låten, Chuck Berrys ”You never can tell”. De var alltså den låten som Torsson utgick ifrån när de gjorde sin ”Blodomloppet” - länk i Min jukebox. Frågan är om man kan kalla Torssons doktorsavhandling en cover.

Och vad är det då jag försöker komma fram till? Jo, som alla schackspelare vet måste man ha en ursäkt för en förlust. Här är min: jag var trött. Det faktiska omständigheterna var att min motståndare bjöd remi efter tidskontrollen i en remiställning. I det läget låg vi under med 0-4 så det var inget att be för: det fick bli ett vinstförsök mer dumt än dristigt. Det blev 1-7 i baken. Det sved. Jag har svårt att inordna det under kategorin ”söndagsnöje”. För tillfället känns det bara som om jag vill dra täcket över huvet. Du får gärna berätta om din match i kommentarfältet, och då talar vi superettan ner till division 3.

* * * * *

Magnus Carlsen har å sin sida säkert haft en underbar söndag i Nanjing. Dagens avslutning var sagolik:

Magnus Carlsen – Veselin Topalov
Vit drar



31.d5! Sxe5 32.dxe6! uppg.
Efter 32...Sxd3 33.exf7+ Kf8 34.Lxh6+ Ke7 35.fxe8D+ Kxe8 36.Lxd3 har vit riklig kompensation för damen.

Rond 5
Carlsen-Topalov 1-0
Anand-Gasjimov remi
Wang-Bacrot 0-1


Ställningen efter fem ronder:
Carlsen 4; Bacrot 3,5; Anand 2,5; Gasjimov 2; Topalov och Wang 1,5 poäng. Imorgon måndag är det vilodag i Nanjing.

Här är hela partiet. De bästa rondreferaten från superturneringen i Nanjing får du från Chess Vibes (med videoklipp) och Daily Dirt, och de bästa kommentarerna av Magnus partier bjuder Sjakkfantomet på. Magnus blogg är självklar läsning.

lördag 23 oktober 2010

Höstpremiär i allsvenskan

En bild från säsongspremiären där Team Malmö spelar hemma mot Burgsvik Alva SK; Malmös Anders Nilsson (till höger) mot Niels Jörgen Fries Nielsen på bord 2. Foto: LG

Burgsvik Alva SK får klara sig utan Emanuel Berg i dagens match i superettan mot Team Malmö. Bortalaget toppas i stället av bröderna Jens Ove och Niels Jörgen Fries Nielsen. I laguppställningen upptäckte jag också Ingvar Gannholm. Jag mötte en av Gannholmbröderna i mitt första SM och har för mig att det var just Ingvar den gången i Karlskrona. Det finns en god anledning till att min minnesbild är lite diffus, för det är fyrtiosju år sedan jag gjorde min SM-debut ... Jag vill minnas att han spelade Gannholm special och att det blev remi.

Här finns resultatservice från allsvenskan. Det skulle vara skoj om det idag och imorgon dyker upp små referat i kommentarfältet från matcher ända ner i division 3.

* * * * *

Nanjing, rond 4
Gasjimov-Carlsen remi
Bacrot-Anand 1-0
Topalov-Wang remi


Carlsen var pressad idag men kom undan med en halva. Det gick inte lika lyckligt för Anand. Missa för all del inte Magnus ena betraktelser på sin blogg (under GM-bloggar i högerspalten).

Ställningen efter fyra ronder:
Carlsen 3; Bacrot 2,5; Anand 2; Gasjimov, Topalov och Wang 1,5 poäng.

fredag 22 oktober 2010

Helgguiden

Nils Grandelius i Porto Carras inför gårdagens rond. Foto: Chessdom.com

Elitserien startade med ett sammandrag för två veckor sedan, men det är den här helgen allsvenskan drar i gång på allvar med spel i alla de andra divisionerna. Om jag har räknat rätt så blir det 1374 spelare som sitter vid de allsvenska brädena den här helgen, under förutsättning att det inte lämnas någon w.o. Det finns av naturliga skäl inte några inhemska turneringar som konkurrerar om uppmärksamheten denna helg.

Möjligen får en och annan spelare avstå från spel i allsvenskan därför att de är på väg till Italien. Efter den öppna turneringen i Arco tar arrangörerna ledigt en dag innan Veteran-VM sätter i gång i samma lokaler på tisdag. Flera av dem som var med och kämpade om veteranernas SM-titel i somras ställer upp. På deltagarlistan i öppen klass finns bland andra Kaj Andersson, Peter Carlsten, Bengt Hammar, Nils Åke Malmdin, Felix Nordström och Magnus Wahlbom. Lundensaren Gunnar Finnlaugsson representerar Island i detta sammanhang. Dessutom ställer Borislava Borisova upp i damklassen. Okej, kanske hinner de också med att värma upp med ett allsvenskt parti.

Internationellt är det redan fullt upp med turneringar som pågår eller avslutas i helgen. Sista ronden i Europacupen spelas i morgon lördag. Fjolårets Europacupmästare Economist-SGSEU ligger i topp i öppen klass efter att ha vunnit gårdagens match mot Socar Azerbajdzjan med 4-2.

I Team Viking finns en kvartett som gjort strålande prestationer: Alexander Volodin (4/5), Bo Lindberg (4,5/5), Peter Bergström (4/5) och Inna Agrest (3/3). I lagturneringar är det möjligt att erövra titelinteckningar trots att det bara rör sig om sju ronder. Både Alexander och Bo är på rätt kurs mot GM-normen.

Oslo Schackselskap, utan Jon Ludvig Hammer, vann igår mot Asker Sjakklubb med 6-0. Jag kollade Jon Tisdalls (han spelar för Asker) twitter. Jag vet sedan gammalt att Jon har ett gott sinne för humor och nu fick jag det bekräftat. Han twittrade i tisdags att hans nattsömn i Plovdiv störs av en man som spelar fiol nätterna igenom och spelar falskt. Och nu till den bästa delen: Jon undrar vad det är för poäng med att ge honom pengar, när det ändå inte får honom att lägga av.

Det är ryskt i topp även i damklassen genom AVS. Monte Carlo ligger på andra plats en matchpoäng sämre. Julia Almer (bilden, foto: Boyko Hristov, www.nlg.bg) är Oslo Schakselskaps bästa poängplockare med 3/5. Mycket bra.

Nils Grandelius har fått en utmärkt start i ungdoms-VM i Porto Carras med två vinster. Här gårdagens etta:

Nils Grandelius – Amirreza Pourramezanali
Semi-slaviskt (D 46)
1.d4 d5 2.c4 c6 3.Sc3 Sf6 4.e3 e6 5.Sf3 Sbd7 6.Ld3 Ld6 7.e4 dxe4 8.Sxe4 Sxe4 9.Lxe4 Lb4+ 10.Ld2 Lxd2+ 11.Dxd2 Sf6 12.Lc2 b6 13.0–0–0 Lb7 14.Dg5 0–0 15.Dh4 Dd6
Här fanns det mycket intressanta 15...c5!? med idén 16.dxc5 Dc7 och det kan öppnas linjer mot vits kung.
16.Se5 h6?
Ett dåligt sätt att lätta på trycket mot h7, för vits plan är att rycka fram med g-bonden och efter h7-h6 blir den framryckningen ännu farligare. Bättre är 16...c5.
17.The1 c5 18.g4 cxd4 19.g5 hxg5 20.Dxg5 Se4
Med tanken att f7-f6 ska återställa den materiella jämvikten ...
21.Lxe4 Lxe4 22.Txe4 f6


23.Dxg7+! Kxg7 1-0
Svart gav upp utan att invänta 24.Tg1+ och 25.Th4 matt.

Som Calle Erlandsson redan påpekat i kommentarfältet behöver Axel Smith 1,5 poäng på de två sista ronderna i Skanderborg för att klara GM-normen. Det är även två ronder kvar i Guernsey Open och efter gårdagens vinst ligger Tiger Hillarp Persson en halv poäng efter tätmannen Nick Pert som har 5/5. Turneringsledningen i Arco har bekräftat att Ulf Andersson har brutit turneringen därstädes. Hänvisar till turneringshemsidorna under Aktuella turneringar där du har alla resultat.

Dagens partier i Nanjing (rond 3):
Carlsen-Wang Yue 1-0
Topalov-Anand 0-1
Gasjimov-Bacrot 0-1


Här kan man tänka sig att Veselin Topalov brinner av revanschlust efter förlusten i VM-matchen. Det är fredagens huvudnummer i Nanjing. Uppdatering: ingen revansch för Topalov således.

Ställningen efter tre ronder:
Carlsen 2,5; Anand 2; Bacrot 1,5; Wang, Topalov och Gasjimov 1 poäng.

Efter triumfen mot Vasilij Ivantjuk lämnade som tidigare nämnts Jon Ludvig Hammer Europacupen och for vidare till Cap d'Agde på den franska medelhavskusten inte långt från gränsen mot Spanien. Ivantjuk ska också vara med i Cap d'Agde men spelade även i ronden efter nederlaget i Plovdiv, så han hade nog inte Hammer som resesällskap. I Cap d'Agde väntar en snabbschackturnering med start i morgon lördag.

Grupp 1
Hikaru Nakamura 2733
Xiangzhi Bu 2695
Judit Polgar 2682
Romain Edouard 2636
Truong Nguyen Ngoc 2633
Anatolij Karpov 2619
Nadezjda Kosintseva 2565
Sophie Milliet 2388

Grupp 2
Vasilij Ivantjuk 2754
Le Quang Liem 2694
Tigran Gharamian 2658
Jon Ludvig Hammer 2633
Yannick Pelletier 2592
Tatjana Kosintseva 2573
Kataryna Lahno 2539
Zhu Chen 2480

De fyra främsta i varje grupp avancerar till kvartsfinal.

torsdag 21 oktober 2010

Jon Ludvig Hammer: ”Oh yeah!!”

Viktorija Cmilyte och Monika Socko sitter på toppborden i Sankt Petersburg CC,som igår spelade 2-2 (fyra remier) mot Monte Carlo med Pia Cramling i Europacupens damklass. Foto: Boyko Hristov, www.nlg.bg

Igår förlorade Oslo Schakselskap med 1-5 i Europacupen – och norrmännen jublade! Orsaken var speciell. Jon Ludvig Hammer besegrade kungen av Chanty-Mansijsk, Vasilij Ivantjuk. Det kompenserade med råge förlusterna på övriga fem bord. Hammer har själv twittrat om triumfen: ”Oh yeah!! Leaving Bulgaria and ECC in style. Let's see if Cap d'Agde can match this feeling :)” Här avslöjar han alltså att han inte kommer att spela fler partier i Plovdiv, nu är han på väg mot nya äventyr i Cap d'Agde. Det är en snabbschackturnering som börjar på lördag.

Bo Lindberg måste också vara nöjd med sin dag. Team Viking förlorade visserligen matchen mot ett tjeckiskt lag, men Bo (jag frågade honom för några år sen om jag skulle skriva Bo eller Bosse och då föredrog han det förra) besegrade en stormästare:

Bo Lindberg, Team Viking – Jiri Stocek, G-Team Novy Bor
Vit drar


Svart skulle mycket gärna vilja byta sina fyra bönder mot den på d5. Det blir alltså vits uppgift att slå vakt om sin sista bonde och plocka bort hindret på d6.
63.Ta1 Kg7 64.Txa2 Kf6 65.Ke4 Sf5 66.Tg2 Kg7 67.Kf4 Se7 68.Ke4 Sg8 69.Kd3 Sf6 70.Kc4 Sd7 71.Kb5 Se5 72.Kb6 Kf6
Det är springarens ansvar att hjälpa d6-bonden. Det skulle kunna göras med 72...Sc4+ 73.Kc6 Se3 74.Te2 Sf5 och vit kommer inte vidare.
73.Kc7


73...Ke7?
Nu faller d6-bonden direkt. Det fanns fortfarande en smal remiväg: 73...Sf7 74.Tf2+ Ke7 75.Te2+ Kf6 76.Kd7 g5 77.Tf2+ och nu 77...Ke5! 78.Txf7 Kxd5 med en ställning som objektivt sett är remi men säkert inte lätt att behandla i praktiskt spel.
74.Te2!
Det hotar helt enkelt slag på e5, vilket gör att svart måste släppa d6-bonden. Sedan bär det utför.
74...Kf6 75.Kxd6 Sf7+ 76.Kxc5 g5 77.d6 g4 78.d7 g3 79.Kc6 Kf5 80.Kc7 Kg4 81.Te7 uppg.
Efter 81...g2 82.Txf7 blir ju en dam på g1 kortlivad.

Alla resultat från onsdagens spel finns i respektive länk under Aktuella turneringar. Sammanfattningsvis: Magnus Carlsen och Nils Grandelius fick bra starter i Nanjing respektive Porto Carras. Axel Smith spelade sin femte remi rad i Skanderborg och idag har han vit mot Klaus Berg. Tiger Hillarp Persson spelade remi med Jevgenij Svesjnikov i Guernsey Open, och där delar Robert Bellin och Nick Pert ledningen på 4/4.

Dagens program i Nanjing (rond 2):
Anand-Carlsen remi
Bacrot-Topalov remi
Wang Yue-Gasjimov remi


Ställningen efter två ronder:
Carlsen 1,5; Anand, Wang, Gasjimov och Topalov 1; Bacrot 0,5 poäng.

Och det är som vanligt Sjakkfantomet som bäst kommenterar Magnus partier. Peter Doggers, Chess Vibes är på plats i Nanjing och svarar för de mest intressanta rapporterna därifrån, videoklipp etc.

onsdag 20 oktober 2010

Carlsen & Grandelius

Idag börjar UVM-äventyret för Nils Grandelius. Foto: Calle Erlandsson

Det är mycket nu. Förutom de evenemang som jag har berättat om de senaste dagarna, så startar två till idag av ännu högre dignitet. Det är den dubbelrondiga superturneringen i Nanjing och ungdoms-VM i Porto Carras. Självfallet finns direktsändningslänkar i högerspalten.

Bland de sex deltagarna i Nanjing finns världens tre högst rankade spelare. Här är startfältet:

Magnus Carlsen 2826
Veselin Topalov 2803
Viswanathan Anand 2800
Wang Yue 2732
Vugar Gasjimov 2719
Etienne Bacrot 2716

Rond 1 (uppdaterat med resultat):
Carlsen-Bacrot 1-0
Anand-Wang Yue remi
Topalov-Gasjimov remi


Topptrion sitter alltså vid var sitt bord idag med start klockan 8.30. Allvaret börjar kanske först imorgon med Anand-Carlsen på programmet i rond 2. Prissumman går inte av för hackor: motsvarande ungefär två och en halv miljon kronor. Dags att hålla utkik efter intressanta inlägg i Carlsens blogg.

Det står en hel del på spel även för Nils Grandelius och de andra svenska juniorerna, som sitter vid brädena idag i ungdoms-VM i Porto Carras, Grekland.

Det blir till intensifiera bevakningen, och hjälp gärna till i kommentarfältet.

tisdag 19 oktober 2010

Fortsatt ledning för Miton

En bild från tredje ronden i Skanderborg: Axel Smith mot Vladimir Petkov (remi). Foto: www.photoshoppen.dk

Den som är intresserad av en GM-inteckning i Skanderborg ska ordna ”plus tre” på de nio ronderna, det vill säga i princip tre vinster och sex remier. Med fyra ronder kvar att spela har Axel Smith en vinst och fyra remier. Idag delade han poängen med Kamil Miton, som behöll sin tätposition med det resultatet. Imorgon spelar Axel mot andrerankade Sinisa Drazic, som har haft en usel turnering så här långt. Det skulle väl vara bra om björnen kunde sova en rond till ...

I Guernsey Open har Tiger Hillarp Persson 3/3 och delar ledningen med fyra andra spelare. Ulf Andersson kom inte heller idag till spel i Arco men är ändå inlottad till morgondagens rond. Det lutar åt att han har tvingats bryta turneringen, nervpressen har nog återigen blivit alltför stor.

I Europacupen vann Team Viking som sig bör säkert mot ett lag från Luxemburg, och i direktsändning kunde vi se Emanuel Berg, Oslo SS besegra Emir Dizdarevic. Pia Cramling stod över idag. I Oslo SS damlag är det Julia Almer som ståtar med den bästa prestationsrankingen.

Alla partier från Skanderborg och Plovdiv finns genomspelbara – se länk under Aktuella partier i den oumbärliga högerspalten. Där har jag varit och fyndat:

Rauf Mamedov, Socar Azerbajdzjan – Oliver Organdziev, GAS Skopje
Vit drar


Svarts dam håller ett öga på f7 men hotar dessutom en schack på a1.
29.Da4!! Dd5
Inte 29...Dxa4 30.Tdxf7+ med matt.
30.Tdxf7 Dxf7 31.Txf7 Kxf7 32.Db3+!
Den möjligheten fanns ju inte när damen stod på e4. En viktig poäng.
32...Ke7 33.Dxb7 och vit vann.

Här finns hela partiet.

måndag 18 oktober 2010

Miton leder i Skanderborg

I Skanderborg leder Kamil Miton en halv poäng före Sabino Brunello. Här en bild från deras möte i första ronden där Miton (till vänster) segrade. Foto: www.photoshoppen.dk

Efter fyra ronder i Skanderborg leder Kamil Miton på 3,5 poäng. I morgon möter han Axel Smith i direktsändning. Efter den inledande vinsten har Axel radat upp tre remier. GM-normen är 6/9. Tiger Hillarp Persson vann även idag i Guernsey Open, medan Ulf Andersson inte dök upp till spel i Arco. Återstår att se om han är inlottad till morgondagens rond.

I Europacupen förlorade Team Viking mot Oslo Schakselskap. Fem remier och förlust för Evgenij Agrest mot Jon Ludvig Hammer. Hammer har twittrat om segern: ”Beat a solid 2580-GM with black to insure the team a match victory. Now that's what I call a great day! :)” men har ännu inte nämnt det i sin blogg (högerspalten, GM-bloggar). Monte Carlo var högre rankade på alla bord i damgruppen mot Samaia Tbilisi med exvärldsmästarinnan Maja Tjiburdanidze på förstabordet. Pia Cramling kammade noll och hennes Monte Carlo förlorade överraskande med 1,5-2,5.

Vasilij Ivantjuk är van vid rollen som matchhjälte från OS. Idag var det dags för nytt jubel:

Vasilij Ivantjuk, Sankt Petersburg – Dmitrij Jakovenko, Yugra
Vit drar


54.Sxh5+! Kh6
Eller 54...Kxg6 55.Txf6+ Kh7 (55...Kxh5 56.Th6+ Kg4 57.f3+ Kf5 58.Th5 matt) 56.Th6+ Kg8 57.Sf6+ och vit vinner.
55.Txd7 Dxd7 56.Txf6 Dg4+ 57.Sg3 Kg7 58.Td6 Kf8 59.h5 Ke7 60.Lf5 uppg.

Övriga partier i matchen slutade remi.

Kajs måndagsklur - 28

”Sista fällan är inte dragen förrän sista bonden är slagen” var det någon som sa. Passar väl som ledtråd till denna partifrånvända ställning.

E Pogosjanc, 2:a pris, Sachmaty v SSSR 1970


Vinst

KAJ ENGSTRÖM
kaj.engstrom@edu.lulea.se
Lösningen finns i kommentarfältet.

söndag 17 oktober 2010

Söndagen i ett nötskal

Axel Smith i Skanderborg. Foto: www.photoshoppen.dk

Det har varit många svenska spelare i elden idag på olika arenor Europa runt. Axel Smith spelade två kampremier i Skanderborg. I båda partierna hade motståndarna damer som kunde utdela schackar i eviga varv. Ulf Andersson har också hållit sig till ett tema i Arco. Liksom igår körde han hem ett tornslutspel. Och Tiger Hillarp Persson vann programenligt i första ronden i Guernsey Open. Vad gäller resultat från dessa och andra turneringar så kan väl bloggbesökarna rutinerna vid det här laget: snabbast och bästa rapporteringen får du direkt från turneringshemsidorna under Aktuella turneringar. Det känns inte särskilt meningsfullt för mig att kopiera resultalistor därifrån.

I Europacupen är det under första speldagen samma mönster som i första OS-ronden: starka lag slår lägre rankade lag. Team Viking släppte bara en halv poäng mot Expik Kosovo, Dan Cramlings remi. Evgenij Agrest stod över. Emanuel Berg, som här representerar Oslo Schakselskap, stod också över.

I damgruppen representerar Pia Cramling topprankade Cercle d'Echecs de Monte Carlo. Det blev en förkrossande seger i första ronden och jag har svårt att se att något av de andra lagen ska kunna rå på detta stjärnspäckade gäng: Humpy Koneru, Hou Yifan, Anna Muzychuk, Pia Cramling med Almira Skripchenko som reserv. Genomsnittsrankingen är 2554. Rysslands förstalag i OS, som var topprankat i Chanty-Mansijsk och tog hem guldmedaljerna med bred marginal, hade en genomsnittsranking på 2536. Ni förstår.

Julia Almer spelar för Oslo Schackselskap, som fick 0-4 i baken idag. Där kan det bli en tuff resa. Av alla spelare i damklassen är det bara tre som har lägre ranking än Julia. För henne handlar det nog främst om att se och lära.

I Calvia förlorade Jörgen Karlsson dessvärre i sista ronden och föll ner till sjätte plats i prislistan. Jag beundrar hans mod vad gäller öppningsval. Ibland är det en nästan provocerande originalitet. Han hade vit mot Pedro Barcelo i onsdags: 1.a3!? d5 2.g3 Sf6 3.Lg2 c6 4.f4 g6 5.Sf3 Lg7 6.e3 0-0 7.Sc3 (1-0, 68 drag). Okej, det är väl Leningradvarianten i Holländskt i förhand och kanske inte superoriginellt. Kan tänka mig att en annan Karlsson, med mitt förnamn, också skulle kunna spela något sådant.

I fredags var det dags igen och då blev det något orangutangliknande kryddat med gambit när han spelade vit mot Alberto Chueca: 1.a3!? d5 2.g3 c5 3.b4!? e5 4.Lb2 f6 5.Lg2 cxb4 6.axb4 Lxb4 7.c4 (remi, 48 drag)


Det hör till historien att dessa båda spanjorer var de två högst rankade spelarna i turneringen, så dessa öppningar är inte något som Jörgen sparar till lägre rankade.

Visst, det finns mer kända namn som också ägnat sig åt 1.a3!?. Så spelade exempelvis Magnus Carlsen mot Vasilij Ivantjuk i Amberturneringen tidigare i år. I Sverige är det främst Erik Lundin och Gösta Stoltz som gjort sig kända för det draget. Hm, om man skulle ...

Och klubblivet?

I kommentarfältet till föregående inlägg undrade Matti Svenn (bilden, foto: Ingemar Johansson) hur det står till med klubblivet runt om i landet. Vad gäller Limhamns SK så inskränker sig min aktivitet numera till ett par seriepartier per säsong. Men jag vet att det tack vare Conny Holst finns en stor ungdomsverksamhet och en livaktig aktivitet bland veteraner. Det som i stort sett saknas är tydligen aktiva medelålders medlemmar. I den åldersgruppen tycks schackspelandet i regel få stå tillbaka för familj och arbete.

När jag kom till Limhamns SK i början på 1960-talet fanns det framför allt två personer som skötte klubben. Sven Klerstam tog hand om organisationen i stort, det var han som var turneringsledare och hämtade oss juniorer i sin svarta Hillman (bara det att åka bil var stort för mig på den tiden) och körde oss till bortamatcherna i juniorserien. När det var hemmamatcher och klubbturneringar tog jag spårvagn 4 till Limhamn. Det var Sven som gjorde LSK till en av landets största klubbar.

I klubblokalen på Kalkbrottsgatan var det Hugo Andersson som ordnade kaffet och tog hand om nytillkomna medlemmar. Det fanns ju inget matematiskt rankingsystem på den tiden, så Hugo tog på sig uppgiften att spela några fria partier med de nyanlända innan de placerades in på rankinglistan, där det var ”känd eller förmodad spelstyrka” som gällde. Hugo var en mycket uppskattad hustomte. Han hade ett favorituttryck när han satt och spelade: ”De är inte lätt att rulla grus”. Ibland nickade de andra gubbarna instämmande.

Senare minns jag att Malmö SS, som idag saknar spellokal, hade ett system med klubbvärdar. Det var schemalagt och klubbvärdens uppgift var att ta hand om nya medlemmar. Finns det någon klubb idag som har ett så organiserat mottagande? Det vanliga är väl tyvärr att den nyanlände anländer till en klubblokal där alla har fullt upp med att klura ut sitt nästa drag.

* * * * *

Min franska är inte vad den borde vara så när jag skulle läsa pressinformation om den snabbschackturnering i Cap d'Agde som börjar på fredag fick jag infallet att anlita Google Translate. Jag fick lite hjälp på traven med texten, och till det som så ofta när man anlitar denna tjänst ett gott skratt. Nog är väl översättningen nedan rätt – eh, misslyckad …

”Dans le cadre du lancement des 9e rencontres d'échecs qui auront lieu du 22 au 31 octobre 2010” förvandlades snabbt till: ”Som en del av lanseringen av den 9: e mötet i misslyckanden som kommer att äga rum 22-31 oktober 2010”. Spontan fundering: om man har haft åtta misslyckade möten – varför då ge sig på ett nionde?

Det fanns en tid när många talade om att datorerna skulle eliminera intresset för schack. Nu har det ju ändå inte blivit så, även om analysprogrammens ranking har rakat i höjden. Hur står det egentligen till vad gäller datorstödd översättning? Upplever de professionella översättarna det som ett hot? Idag finns det väl inte något översättningsprogram som är ens i närheten av FM-styrka? Eller?

lördag 16 oktober 2010

Och vad hände här då?

Kortchnoi mot Hort – och …?

En del matcher genom schackhistorien har slutat utan känt resultat. Numera kan det väl betraktas som anmärkningsvärt om man inte vet slutresultatet dagen efter sista partiet. Men så är det i varje fall för min del när det gäller matchen mellan Viktor Kortchnoi och Vlastimil Hort som avslutades igår. De fyra inledande långpartierna slutade alla remi – så mycket vet jag. Liksom att sista partiet också slutade med delad poäng sedan Hort missat vinsten:

Vlastimil Hort – Viktor Kortchnoi
Vit drar




Här gäller det att låta kungen jobba på e-linjen med tornet som en sköld på d-linjen. Men det krävs en del förberedelser för att alla bitar ska falla på plats. Hort hade för bråttom, men så handlade det om snabbschack och tidsnöd:
90.Td7? Ta8+ 91.Ke7 Kg7 remi

Först efter till exempel 90.Te1 Ta8+ 91.Ke7 Ta7+ 92.Kf6 Ta6+ 93.Te6 Ta8 är det läge att växla in tornet på sin rätta linje: 94.Td6 Kh6 95.Td1 Ta6+ 96.Ke7 Ta7+ 97.Ke8 Ta8+ 98.Td8 och så vidare.

* * * * *

Magnus Carlsen lyckades stoppa blodflödet i Bilbao med en helt okej avslutning. Han tappade förstaplatsen på världsrankingen till Viswanathan Anand, som ligger 1,5 elopoäng före norrmannen. Den skadan kan repareras i Nanjing, dit båda nu är på väg. Bergensjakk har alla de intressanta länkarna till Bilbao och när det gäller kommenterade partier därifrån rekommenderas Sjakkfantomet och Chess in Translation (Shipov). Dessa länkar finns för övrigt dagligdags i den oumbärliga högerspalten.

* * * * *

Jag är glad över det avspända tonen i kommentarfältet. Jag har bara haft anledning att avvisa en ”anonym” person. Nu är ju var och en inte mer anonym än att det finns ett IP-nummer. I det här speciella fallet hade jag en misstänkt avsändare och det klarnade när jag skräpmarkerade hans kommentarer. Den spärr som tydligen då upprättas fick en oväntad och avslöjande effekt. Även hans signerade mejl i min inkorg försvann. Jag vill alltså att kommentarfältet ska vara öppet för förnuftiga människor som kan stå för sin text med sitt namn. Att komma in där anonymt är som att försöka lägga en spång över ett berg. I mitt kommentarfält kan du vara förvissad om att aldrig bli utsatt för förolämpningar.

fredag 15 oktober 2010

Helgguiden

Vladimir Kramnik leder i Bilbao inför dagens slutrond. Foto: Elmira Mirzoeva

Igår fick Magnus Carlsen äntligen smaka segerns sötma igen efter att ha spelat sex partier i följd i Chanty-Mansijsk och Bilbao utan vinst. Idag fredag är det dags för sista ronden i den dubbelrondiga spanska turneringen. Sedan drar tre av de fyra direkt vidare till andra stora evenemang. På söndag börjar Europacupen i Plovdiv, Bulgarien och dit åker Alexei Shirov, och på måndag inleds turneringen i Nanjing, Kina med bland andra Viswanathan Anand och Magnus Carlsen. Förmodligen åker Vladimir Kramnik hem till Paris, han är i varje fall inte med på deltagarlistorna i Bulgarien eller Kina.

Europacupen är en av världens starkaste lagtävlingar. Topprankat är Socar Azerbajdzjan sponsrat av ett stort oljebolag. Här finns fyra spelare från det azerbajdzjanska OS-laget: Sjachrijar Mamedjarov, Tejmur Radjabov, Rauf Mamedov och Eltaj Safarli. Lägg därtill Alexei Shirov, Maxime Vachier-Lagrave och Rustam Kasimdzjanov.

De två därnäst rankade lagen är ShSM-64 Moskva med Boris Gelfand och Sergej Karjakin i spetsen och Sankt Petersburg med Vasilij Ivantjuk och Peter Svidler som toppmän. De tre topplagen har genomsnittsranking som mäter sig bra med de tre topplagen i OS.

Sverige representeras av Team Viking med Evgenij Agrest, Alexander Volodin, Rauan Sagit, Dan Cramling, Bosse Lindberg, Peter Bergström och Inna Agrest. Laget är rankat på 23:e plats. Emanuel Berg spelar för Oslo Schakselskap. Det finns inte något svenskt lag i damgruppen som toppas av AVS med Antoaneta Stefanova på förstabordet.

Tiger Hillarp Persson är stamgäst på Guernsey. Där inleds Guernsey Open på söndag och Tiger är med för nionde gången. Bland de drygt hundra anmälda finns tre stormästare, Nick Pert, Tiger och Jevgenij Svesjnikov, och de är topprankade. Vi ska nog inte räkna med direktsändning från de sju ronderna.

Ulf Andersson och dansken Jakob Aagaard är topprankade i en turnering i Arco, Italien som börjar i morgon lördag. Det finns ett halvdussin stormästare i startlistan. Därifrån ska vi räkna med direktsändning.

Axel Smith har hamnat i tufft sällskap i en tiomanna GM-turnering i danska Skanderborg. Det drar i gång i morgon klockan 14 med direktsändning.

På hemmaplan handlar det framför allt om Skol-SM i Svedala. Det lär dröja ett par år innan vi ser resultat av Schackfyran-satsningen i detta mästerskap.

torsdag 14 oktober 2010

Nya anti-dopningsbestämmelser

Jon Speelman bad vackert om ett urinprov och då var det inte något problem. Foto: Elmira Mirzoeva

När jag i fjol skrev en spalt om schack och dopning i Sydsvenskan så hörde Sveriges Radio av sig och ville göra en intervju. Det var uppenbarligen ett ämne som intresserade även icke-schackspelare. Utgångspunkten i den spalten var ett absurt fall från Österrike där lågrankade Monika Galambfalvy fick besök hemmavid av en anti-dopningpatrull. Hon vägrade lämna urinprov och dömdes till två års avstängning. Det handlade också om att Vasilij Ivantjuk, fruktansvärt arg på sig själv efter ett nederlag i sista ronden vid OS i Dresden för två år sedan, nonchalerade en funktionär som pockade på ett urinprov. Ivantjuk slapp avstängning. Jag har beskrivit det hela i det här blogginlägget.

Vid OS i Chanty-Mansijsk var det dags igen. Ivantjuk ombads åter att lämna ett urinprov, men vid det tillfället var han glad som en speleman efter att just ha vunnit sitt parti. Dessutom kände han den representant från Fides medicinska råd som bad honom att följa med till toaletten. Det var den genomsympatiske stormästarkollegan Jon Speelman. Nema problema.

Vad gäller Fides anti-dopningsbestämmelser så har det skett en viktig ändring. Det finns inte längre något intresse för lågrankade spelare. I stället koncentrerar man sig nu på en utvald grupp: tio spelare med minimi-elo 2650 och fem kvinnor med minimi-elo 2450. Det är öppet för dopningsprov på andra än dem, men enligt en initierad källa är det inte särskilt troligt. Jag står fast vid min åsikt om detta: strunta i dopningstester så länge det inte finns något känt medel som förhöjer spelstyrkan. Sluta flirta med IOC.

* * * * *


En underbar höstdag i Malmö och eftermiddagsfika med dottern Lisa i Slottsparkens kafé. Lisa vann den hårda backgammonmatchen med 2-1. Förmodar att siffrorna hade blivit ungefär desamma om vi gått upp i en boxningsring. Och apropå det: det var länge sedan Lisa var uppe i ringen senast. Den karriären är kanske slut. Det blev tolv matcher och tolv vinster. Nu är det Bollywood-dans som gäller. Pappa Lasse har inga invändningar mot nya preferenser. Undrar om jag är välkommen på den där danskursen – dom verkar ha så roligt ...

För egen del hade jag ett tag planer på att utmana Kirsan Iljumsjinov på en match i schackboxning. Med insatser. Om han satsade sin tredje bästa Rolls Royce kunde jag satsa min näst bästa cykel.

onsdag 13 oktober 2010

Missade räddningar i Bundesliga

Lindex skyltfönster. Men är det inte … ?

Den mest omdiskuterade slutställningen i Bundesligaupptakten i helgen var följande:

Etienne Bacrot, OSG Baden-Baden – Jean-Marc Degraeve, SC Remagen
Svart vid draget gav upp


Tornet på a2 verkar vara inspärrat och båda parter såg att dess öde skulle vara beseglat efter Td1-d3-b3. Med tanke på det gav Degraeve upp. Det gjorde han i ett läge med 45 minuter kvar av betänketiden.

Men det finns ett hål i den analysen, vilket kombattanterna uppmärksammades på genast efter partiet. Där satt de med häpen uppsyn och såg: på 31...Kh7 32.Td3? följer den gudomliga räddningen 32...Ta5!!. Efter 33.Dxb4 Te5 ligger remi nära till hands. Vit ska undvika 33.Dxa5? De1+ 34.Td1 (34.Ka2?? b3+ med damvinst) 34...Dxd1+ 35.Ka2 Dxf3 36.Dxb4 Df4 och svart har goda vinstchanser.

Vem vet, kanske hade Bacrot besvarat ett 31...Kh7 med 32.Dd3+ följt av slag på d6 och då har vit fortfarande en liten fördel.

Pia Cramling fick en tuff start i fredags. Det är möjligt att hon missade remin i slutskedet:

Pia Cramling, SK Turm Emsdetten – Alexander Rustemov, SV Wattenscheid
Vit drar


Det är lustigt vilka minnen man kan ha av olika schackspelare. Jag minns hur Jesper Hall hjälpte Rustemov med att knyta hans slips inför ett Bundesligamöte för många år sedan. Då fanns jag bland åskådarna. Jag vill minnas att det var en schackslips. Jesper får gärna bekräfta eller dementera motivet på slipsen. Kommentarfältet är öppet.
97.Dd4+??
97.De1+! tycks säkra remin, till exempel 97...Kxh3 98.b6 Kh2 99.Dh4+ eller 97...Dg3 98.Dg1 Kxh3 99.b6.
97...Kg3!
Jättesmart. Kungen tar hjälp av den vita bonden och gömmer sig bakom den.
98.b6 Kh2 99.Dd6+ Kh1 100.uppg.

* * * * *

Magnus Carlsen skriver på sin blogg (länk i högerspalten under GM-bloggar) att han inte tycker att det är särskilt skoj att blogga efter förluster, men inser att den inställningen inte håller när förlusterna avlöser varandra. Skoj att se att han har en avspänd inställning till det här och nu förklarar vad det är som händer.

Alexei Shirov – Magnus Carlsen
Vit drar



Magnus berättar bland annat att Shirov lät tornet vila på d8 ett tag innan han drog det vidare till a8. 40.Td8? hade ju varit ett misstag på grund av 40...De7 och det kan komma en löpare eller dam till e5. Där satt Magnus och hoppades förgäves. Varje schackspelare kan säkert leva sig in i den situationen. Förhoppningar som väcks och släcks, när ett torn ser ut att slå sig ner på ett fält men efter några sekunders tvekan drar vidare till ett bättre. Här är hela partiet. (Alla partier från Bilbao genomspelbara – se länk under Aktuella partier)

* * * * *

Och apropå bilden ovan: jo, det är estniska schackförbundets ordförande Carmen Kass som är höstens Lindexmodell.