söndag 16 juni 2019

Kandidatturneringen i Kazan

VM-utmanaren Alexandra Goryjatjkina. Foto: Eteri Kublasjvili 

Som angavs i Veckans Allehanda i fredags behövde 20-åriga ryskan Alexandra Goryjatjkina bara en halv poäng på de tre sista ronderna i Kazan för att säkra förstaplatsen. Den remin ordnade hon i rond 12. Hon stod dåligt mot Tan Zhongyi men lyckades vända och spela upp en vinstställning, men när Goryjatjkina satt med vinsten inom räckhåll såg hon framför allt en möjlighet att säkra den nödvändiga remin.

Tan Zhongyi – Alexandra Goryjatjkina 
Svart drar

52...Dh1 53.Ke3
Bonden på h2 behöver gardering.
53...De4+ 54.Kf2



54...Dg2+
Vinsten vinkade med 54...Lg4! 55.bxa6 d4! (det tar ett flyktfält för kungen) 56.Lxd4 Dg2+

analys

57.Ke1 (57.Ke3 Df3 matt) 57...Dh1+ 58.Kf2 Dxh2+ 59.Ke1 Dxd2+ 60.Kxd2 h2 och promovering.
55.Ke3 De4+ remi

I näst sista ronden spelade Goryjatjkina remi mot Nana Dzagnidze och i morgondagens slutrond kan hon defilera i mål som vinnare oberoende av resultatet mot Maria Muzytjuk.

Goryjatjkina är alltså VM-utmanare till Ju Wenjun. I deras VM-match om ungefär sex månader handlar det om en rekordstor prissumma: motsvarande drygt 5,3 miljoner kronor. Det är 150 procent mer än i föregående VM-match i damklassen.

Resultat och partier.

* * * * *

Så talade Kroppen

Tillsammans med barnbarnet Hedda (för två år sedan). 

Min kropp har ställt ett ultimatum:

Dra ner på något av det som du uppfattar som obligatoriskt, annars återkommer vi med mer jävelskap. Vår aktion i fredags var en förvarning.

Sluta skriva minneslistor med prioriteringsgrad för olika projekt. Köp inte den där boken om prokrastinering, bli i stället bättre på att improvisera. Ägna mindre tid vid skärmar och displayer och mer tid i bokskogen. Observera årstidernas växlingar.

Behåll inställningen att lusten ska styra, men bli bättre på att leka. Det fanns somrar när du byggde konstverk av drivved tillsammans med döttrarna på stranden i Skagen. Nu skulle du kunna ägna dig åt samma fantasifulla sysselsättning med dina barnbarn. Glöm inte bort att tiden är begränsad, det finns inga tidstillägg efter dagens slut.

Med vänlig hälsning
Kroppen,
din trogne följeslagare och välmenande gode vän

Och själen lyssnade.