Slutronden i Norway Chess. Foto: Lennart Ootes
GÖSTA SVENN:
Sju av världsmästarens partier avgjordes i harmageddon. Sex av dessa vann han, men i slutronden tog hans senaste utmanare om världsmästartiteln en gruvlig revansch. Vinsten kunde ha kommit redan i långpartiet.
Fabiano Caruana – Magnus Carlsen
Vit drar
49.Te1!
Med den räliga fällan 49...Dd2+ 50.Kh3! Dxe1?? (efter 50...Df2 verkar svart stå pall) 51.g4+ Kg5 52.Sf3+ (även 52.Tg7+ jämte gaffeln Sg2+ vinner) Kg6 53.Txh6+ Kxh6 54.Sxe1 Kg5 55.Kg3 och merpjäsen avgör. I kommentatorstudion hade Grisjtjuk påpekat att pjässpel mot kungen oftast avgör när det råder obalanserad materialfördelning, exempelvis två torn mot dam eller löpare och springare mot torn.
49...c3?
Svart har lika spel med 49...Kg4 enligt Stockfish. Men Carlsen hade ont om tid och bara tio sekunders tidstillägg efter varje drag.
50.Sf3?
Här vinner 50.Sf5!. Huvudpoängen är 50...Dd2+ 51.Kf3! (berövar svarts kung flyktfältet f4 när mattnätet spinns) 51...Dxe1 (51...Dd3+ 52.Kf2 Dd2+ 53.Te2) 52.g4+ Kg5 53.Tg7 matt. Kommentatorn Judit Polgar var mycket förtjust i alla dessa taktiska varianter. Överhuvudtaget briljerade den forna angreppsdrottningen med att se minst lika mycket som Grisjtjuk, Aronian, So och Caruana när de kom på besök för lite eftersnack. Världsklass även i kommentatorstudion i Stavanger, alltså. Vid efteranalysen upplyste Caruana om att Magnus berättade efter partiet att 50.Sf5 hade vunnit. Världsmästarens diskret höjda ögonbryn efter 50.Sf3 vittnar om hans lättnad – kolla in gif-bilden som Tarjei Svensen lagt upp på sin twitter.
50...Dc2+ 51.Kh3 Kg6 52.Tc7 Sf7 53.Sh4+ Kg7 54.Sf5+ Kg6 55.Sh4+ Kg7 56.Sf5+ remi
I harmageddonpartiet blev faktiskt världsmästaren strategiskt utspelad efter att ha valt en suspekt siciliansk öppning. Caruana mindes att han redan som åttaåring fått sig påpekat av sin tränare att varianten var dålig för svart.
Fabiano Caruana – Magnus Carlsen
Svart drar
19...Txf6?
Med det aviga (och måhända lite alphazeroiska) 19...gxf6! hade svart täckt upp det konstant svaga e5-fältet och dessutom, som Caruana påpekade efteråt, kunnat skapa spel på g-linjen med Kh8, Tg8 och Lc6. Carlsen har framhållit just Alpha Zero och den ryske talangen och sekundanten Daniil Dubov som sina hjältar som gett honom inspiration till fantasirikt spel det senaste året. Så man anar en trött världsmästare som inte nöp möjligheten till aktivitet. Efter en bortsättning i svår ställning rök en bonde och så småningom ännu en. När amerikanen fick chansen att hamra in spiken i kistan tog han den.
46.b4!
Poängen är 46...cxb4 47.Tb2 jämte slag på b4 och d4 och vit har befriat sig med två merbönder i behåll. Inte ens Carlsen kan ruffla sig ur denna prekära situation.
46...c4 47.dxc4 d3 48.Ke3
Om nu 48...Txc2 så 49.Txc2 dxc2 50.Kd2.
48...Txg2 49.Kxd3 Tg4 50.Ta5 Txf4 51.Tg5 Txh4 52.Txg6 Th1
och svart gav upp. Från särspelet i VM-matchen minns vi att Magnus vann med två förbundna fribönder mot Caruanas a-bonde. Här uppstod ungefär det omvända, förutom att vit har en extrabonde. Med denna vinst och en fin spurt tog sig amerikanen upp på fjärde plats. Andraplatsen knep Yu Yangyi, vilket var turneringens stora överraskning. Det snabbare spelformatet verkade passa kinesen.
Världsmästaren hade ju vunnit turneringen redan före sista ronden, men menade ändå att hans spel varit mediokert. Avståndet till tvåan blev tre poäng.
Rond 9
Ding Liren – Alexander Grisjtjuk remi, remi (0-1)
Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave remi, 1-0
Yu Yangyi – Sjachrijar Mamedjarov 1-0
Fabiano Caruana – Magnus Carlsen remi, 1-0
Vishy Anand – Levon Aronian remi, remi (0-1)
Partierna
Slutställningen:
Magnus Carlsen 13,5; Levon Aronian och Yu Yangyi 10,5; Fabiano Caruana och Wesley So 10; Ding Liren 8,5; Vishy Anand och Maxime Vachier-Lagrave 8; Sjachrijar Mamedjarov och Alexander Grisjtjuk 5,5 poäng.
* * * * *
LG: Så har jag då åkt ambulans för första gången i mitt liv. Jag var så pass borta att jag inte har några särskilda minnesbilder från gårdagens färd till akuten. Hade jag kommit en timme tidigare kunde det ha blivit en liten släktträff: min svärsons syster är läkare och hade tjänstgjort på akuten i går. Nu spelar det ingen större roll för jag var inte särskilt social under fredagskvällen. Med mina kära döttrar på plats blev det i alla fall en liten familjetillställning.
Det blev en rad undersökningar och övernattning på ett rum med sex sängar, där en hostande tant och ett par snarkande gubbar höll mig vaken. Min hemlängtan har aldrig varit större.
Jag har hört talas om kristallsjukan som har en del symptom liknande mina, men vägrar tro att det i så fall hade haft något att göra med att jag gärna spelar under kristallkronor. I morse kom en hörselläkare med en rimlig diagnos: det är en sjukdom i innerörat av ett annat slag som man aldrig blir kvitt – där stress ofta är en utlösande faktor. Det blir till att tänka igenom ett och annat ...