onsdag 19 juni 2019

Soundcheck på Pildammsteatern

Mari Götesdotter och hennes kompgrupp. Foto: LG 

Medan jag skrev en krönika till Sydsvenskan (kommer i papperstidningen på måndag) på Margaretapaviljongens kafé, hörde jag att det pågick soundcheck på den närbelägna vackra amfiteatern. Efter kaffe med påtår, kanelbulle och ett par artikelbyggen knallade jag bort till Pildammsteatern och lyssnade på Mari Götesdotter och hennes kompgrupp. På kvällen skulle de upp på scenen igen för en programpunkt i Sommarscen Malmö som presenteras så här:
Monicas Vals 
Hösten 2018 satte Malmö Stadsteater upp jazzmusikalen Monicas Vals – en föreställning som fick lysande recensioner och gick för fulla hus. Inte minst på grund av den fantastiska skådespelaren Mari Götesdotter rollprestation som Monica Zetterlund. 
Föreställningens kapellmästare Benjamin Koppel tog oss på en tidsresa tillbaka till dåtidens jazzklubbar. Nu får vi chansen att uppleva Monica Zetterlunds musikaliska arv framfört live av några av Skandinaviens ledande jazzmusiker, som tillsammans hyllar Nordens största och mest säregna sångare. Frontad av stjärnan från Monicas Vals – Mari Götesdotter.
I samarbete med Malmö Stadsteater.
Mari Götesdotter berättar om föreställningen på Hipp. Nu modellerade de fram några låtar ur Monica Zetterlunds repertoar. Det blev eftermiddagsunderhållning fjärran från kvällens förmodade trängsel, det var nästan bara ljudtekniker och jag där i eftermiddagssolen. Jag fick bland annat hela Bedårande sommarvals. Det lät bra. Och här är originalet.


Mari Götesdotter prövar sång en bit från scenen. Foto: LG 

* * * * *

Igår berättade jag om min språkliga utveckling fram till ”vårdad skånska”. En dansk bloggbesökare, Holger Nielsen, har skickat över en länk till den danske komikern Dirch Passers språkliga behandling av min dialekt. Och då kompletterar jag med en länk till en nybörjarlektion i det danska språket för upplänningar och andra. Det blir en fortsättning på danstemat och det är Søren Østergaard på Zirkus Nemo som håller i seminariet – lyssna och lär!

* * * * *

Efter sju ronder är Stanislav Tsyhantjuk och Sergej Grisjtjenko i fortsatt delad ledning i 4 Springares IM-turnering, nu på 5,5 poäng, en halv före Milton Pantzar. Två ronder återstår.

Följande partiställning är hämtad från rond 5:

Hampus Sörensen – Barys Vainertjuk 
Vit drar

Svart har spelat Sf6-h5 med hot mot g3 och gardering av g7. Hampus hade en redig vederläggning i beredskap: 34.Dxh5! varpå svart spelade 34...Dxh5 – och gav upp. Han hade sett nog, det vill säga 35.Txg7+ Txg7 36.Txg7+ Kh8 37.Tg5+.

Resultatservice

I Teplice Open är det trängsel i toppen efter fem ronder: sju stormästare i tätgruppen på 4,5 poäng. Björn Ahlander och Aditya Subramanian har 3 poäng.

En partiställning från dagens partiskörd:

James Eden – Camil Ali Marandi 
Vit drar

Svart hotar att först byta av på d3 och sedan inkassera på a4. Det minst smärtsamma för vit är 17.Le2, men Eden försökte neutralisera hotet på ett annat sätt ...
17.b3? Sf3+!
... och hamnade ur askan i elden.
18.gxf3 Le5



19.Tfc1
Eller 19.f4 Dg4+ 20.Kh1 Df3+ 21.Kg1 Lh3 med matt.
19...Lh3 20.e4



20...Lxh2+! 21.Kh1
På 21.Kxh2 följer 21...Lg4+ 22.Kg2 Dh3+ med matt.
21...Lg4 22.uppg.

Resultat och partier.