fredag 14 juni 2019

Veckans Allehanda nr 5

Alexandra Goryjatjkina har huvudrollen i Kazan. Foto: Eteri Kublasjvili

Hou Yifan koncentrerar sig numera på sina studier på universitetet i Oxford. När hon tackade nej till damernas kandidatturnering i Kazan fick reserven Alexandra Goryjatjkina chansen att vara med. Den 20-åriga ryskan äntrade scenen i en biroll, men snart hade hon tagit över föreställningen. Halvvägs genom den dubbelrondiga turneringen hade hon lagt beslag på huvudrollen.

Med tre ronder kvar har Goryjatjkina en ledning på mastiga 2,5 poäng före Kateryna Lagno. Om de mot förmodan slutar på samma poäng så vinner Goryjatjkina särskiljningen efter 1,5–0,5 i de inbördes mötena. Det verkar följaktligen upplagt för att Goryjatjkina tilldelas rollen som VM-utmanare till Ju Wenjun om ungefär sex månader. Tidpunkt och spelplats för VM-matchen är ännu inte fastlagd. Efter framfarten i Kazan är Goryjatjkina för tillfället världstrea efter Hou Yifan och Ju Wenjun i damklassen.

I mitt tycke svarade Goryjatjkina för turneringens så här långt vackraste drag i partiet mot Valentina Gunina i rond 2. Draget är lika lättbegripligt som elegant. Det krävs inte något analysprogram för att förstå styrkan.

Alexandra Goryjatjkina – Valentina Gunina 
Vit drar

Med mindre än tjugo sekunder kvar kom 72.Sh4!! följt av promovering av bonden. 72...Txh4 faller ju på 73.Ta4+ med tornbyte. Hela partiet.

Efter första ronden fick man byta spellokal. Det visade sig vara ett misslyckat drag att förlägga spelet till ett hotell vid Kazans mest trafikerade gata där en gatumusikant med förstärkare höll till strax utanför. Arrangörerna fick i all hast ordna en ny spellokal.

I måndags publicerade Fide en lista på spelare som är kvalificerade till Fide Swiss Open på Isle of Man i oktober. Och visst finns Nils Grandelius med bland de utvalda, vilket förutspåddes i förra Veckans Allehanda. Deltagarlistan kommer att kompletteras med spelare från de kontinentala mästerskapen i Afrika, Amerika och Asien. Den kompletta listan kommer att omfatta 160 spelare och Nils tar elomässigt en plats i mittfältet. Det är alltså bara turneringsvinnaren i Fide Swiss Open som går vidare till kandidatturneringen.


Ding Liren tog sig fram med hjälp av kryckor vid fjolårets Batumi-OS.
Foto: batumi2018.fide.com 

I Norway Chess har Ding Liren visat hyfsad säkerhet vid brädet. Han har klarat de två kritiska punkterna i turneringen – de två vilodagarna. Förra fredagen skar han sig på en kökskniv i matlagningstävlingen, men det är en bagatell jämfört med vad som hände den första vilodagen i fjol. Då råkade han ut för en cykelolycka som handikappade honom i just matlagningstävlingen. Den gången fick han sitta på en stol och hacka grönsaker medan hans partner Vishy Anand fick göra grovgörat. Ändå vann de tävlingen.

Sedan bar det i väg till sjukhuset där han fick tillbringa natten inför en operation. Det handlade om en höftfraktur. Det blev en lyckad operation men han fick bryta turneringen efter de tre spelade ronderna.

Inför årets Norway Chess hade Ding Liren bestämt sig för att undvika cykelturer och begränsa risktagandet till aktioner på brädet. Där spelas sista ronden i kväll.

Andra vilodagen i Stavanger anordnades en fridfull båttur och Ding Liren
deltog utan missöden. Foto: Lennart Ootes




Isaak Boleslavskij, Semen Furman och David Bronstein. Foto: Chesspro.ru 

 I Ryssland hedras ibland avlidna schackmästare med minnesstunder. I söndags uppmärksammades att det var hundra år sedan Isaak Boleslavskij (1919–1977) föddes. Jag minns att David Bronstein på besök i Malmö talade varmt om sin gode vän Isaak. Det blev mer än vänskap; David gifte sig med Isaaks dotter Tatiana.

En partiställning från Sovjetmästerskapet 1950 som visar Boleslavskij när han var som bäst:

Vladimir Alatortsev – Isaak Boleslavskij 
Svart drar

20...Lxf1!! 21.fxg5 Txe2 22.Dc3
Det är en jättelurig löpare. Efter 22.Dd4 Lh3 23.Dh4 Txa2 24.Tc1 Tg2+ 25.Kh1 Tc2 26.Ta1 Ld7 kan den ta sikte på c6 varifrån den säkrar svart klar fördel.
22...Lg2



23.Dd3
Ett alternativ är 23.Te1 Lh3 24.Da1 Tef2 25.a3

analys

Efter 25...Tg2+ 26.Kh1 Tff2 27.Te8+ Kf7 28.Tf8+! Kxf8 29.Dh8+ Ke7 30.Dxh7+ håller vit remi. Här krävs en studieartad fortsättning för att sänka vit: 25...d5!! 26.cxd5 Tg2+ 27.Kh1 Tff2 28.Te8+ Kf7 29.Tf8+ Kxf8 30.Dh8+ Ke7 31.Dxh7+ Kd6 och kungen slinker undan, till exempel

analys

32.Dxh3 Txh2+ 33.Dxh2 Txh2+ 34.Kxh2 Kxd5 och svart vinner bondeslutspelet.
23...Lf3 24.Tf1 Tg2+ 25.Kh1 Lc6!



Löparen intar en ideal postering. Vit kan inte komma undan en avgörande avdragsschack.
26.Txf8+ Kxf8 27.Df1+ Tf2+ 28.uppg.

Poängberäkningen i Stavanger har kläckt andra idéer om hur man skulle kunna göra. Martin Liljeström har ett förslag:
Då det är svårt att arrangera så att spelarna anstränger sig för att vinna partierna. Remi är ett alltför gynnsamt resultat. Jag tycker också att det är sorgligt att det blir väldigt mycket snabbschack och blixt i turneringarna, då kvaliteten blir så mycket sämre. Jag föreslår därför att de fördelade poängen för ett parti ändras enligt nedan. 
Händelser: A, B, C, D, E, F. 
A = Förlust Vit 
B = Förlust Svart 
C = Remi Vit 
D = Remi Svart 
E = Vinst Vit 
F = Vinst Svart 
Antag att statistiken anger sannolikheterna för dessa händelser som: P(A) = 0,15; P(C) = 0,6; P(E) = 0,25 och bestäm den totala poängsumman som ska utdelas per parti till 7. Då bör händelsen A ge 0,15 x 7 = 1,05; C = (dåligt resultat) (! – P(C)) = 0,4 x 7 = 2,8; E = (bra resultat) (1 – P(E)) x 7 = 0,75 x 7 = 5,25. De övriga händelserna ska då ge: P(B) = 1,75; P(D) = 4,2; P(F) = 5,95
Denna poängberäkning bör stimulera spelarna till att anstränga sig mer för att vinna.
När Simen Agdestein var gäst i kommentatorstudion i Stavanger betecknade han det nya konceptet som en stor succé. Vishy Anand tyckte å sin sida inte alls om det hela.

Jag tycker att modellen som praktiseras i Norway Chess har tillfört turneringen ett intressant spänningsmoment, men jag skulle inte vilja se den praktiserad i VM-cykeln.

Mitt barnbarn Milton har inte precis slitit ut schackspelet jag gav honom. I nästa vecka fyller han 6 år och jag prövar ett nytt spår. Det blir ett par experimentböcker för barn i åldern 6–9 år. Om det intresset utvecklas förmodar jag att han så småningom tilldelas ett Nobelpris i en eller annan vetenskaplig disciplin.

Jag överväger att bilägga ett kontrakt till presenten, enligt vilket Milton förbinder sig att ge mig tio procent på ett eventuellt framtida Nobelpris. Problemet är att lillgrabben kan läsa. Det får följaktligen bli något i det finstilta med främmande ord och kluriga formuleringar för att dribbla bort honom, det vill säga ett traditionellt utformat kontrakt.

Tidigare Veckans Allehanda
Nummer 1 (17 maj)
Nummer 2 (24 maj)
Nummer 3 (31 maj)
Nummer 4 (7 juni)
VA utkommer nästan varje fredag.