Magnus Carlsen är klar turneringsvinnare redan före morgondagens slutrond.
Foto: Lennart Ootes
GÖSTA SVENN:
Gårdagens lilla spekulation om att världsmästaren kunde bli inhämtad av tvåan i dagens tabell, hur gick det med den? Well, inte en siffra rätt, kan man med fog hävda. För nu leder Magnus Carlsen med hela fyra poäng och har redan säkrat turneringssegern. Den kinesiska utmaningen avfärdades ganska enkelt.
Magnus Carlsen – Yu Yangyi
Slaviskt
1.d4 d5 2.c4 c6 3.Sf3 Sf6 4.Sc3 dxc4 5.e4
Som meddelats här på bloggen sa världsmästaren vid sitt besök i Köpenhamn i maj: ”Nu vill ju alla offra bönder, kanske två eller tre för långsiktig kompensation.” Det känns som att Magnus har offrat fler bönder de senaste sex månaderna än vad han gjorde under de föregående sex åren, på den tiden då han gnetade ner folk med allsköns dambondespelsvarianter och Londonsystem. Och här spelar han nu Gellergambiten. När såg man den på yppersta elitnivå egentligen? På Gellers egen tid, antagligen.
5...b5 6.Le2
Det här är väldigt ovanligt. Jag hittar en sentida förlaga i Adhiban–Rapport, Reykjavik Open 2018. Svart spelade det lugna 6...e6 men förlorade ganska snabbt. Den gamla huvudvarianten går 6.e5 Sd5 7.a4.
6...b4 7.e5 bxc3 8.exf6
Stockfish rekommenderar att anta offret med 8...cxb2 9.Lxb2 exf6, men då får nog vit initiativspel à la Alpha Zero. Och vi såg ju hur den artificiella intelligensen, med sin märkliga ”human touch”, gjorde slarvsylta av datamaskinen förra året.
8...exf6 9.bxc3
Sedan vann vit tillbaka bonden och det följde ett klassiskt Carlsenslutspel där motståndaren långsamt nermanglades. Spel mot ett mål i stil med CCCP:s berömda big red hockey machine.
Vit drar
Svart skulle gärna vilja få in f3 och på så vis skapa en fribonde på h- eller g-linjen.
34.f3!
Blev inget med det. Så småningom föll c6 och Magnus fick två förbundna fribönder.
Vit drar
44.Kb3
Två flugor i en smäll: a-bonden stoppas och schack i ryggen förhindras. Om nu 44...Tc1 så 45.Td5+ jämte Tc5.
44...uppg.
Detta är sjunde turneringssegern i rad för världsmästaren, twittrar Tarjei Svensen och tillägger att Carlsen bara förlorade två långpartier under 2018 och i år alltså inte har förlorat ett enda. Så apropå ovannämnda sovjetiska hockeylag: Vem blir först med att axla det amerikanska collegelagets mantel från OS 1980 och besegra den oövervinnerlige? Ja, kanske amerikanen Fabiano Caruana i sista ronden, även om han inte är samma underdog som USA:s gäng den där gången i Lake Placid. Det var några år sedan Fabi och Magnus drabbade samman i ett parti utan tilläggssekunder för de fyrtio första dragen. Och då blev det en dramatisk tidsnödsuppgörelse.
Rond 8
Alexander Grisjtjuk – Vishy Anand remi, 0-1
Levon Aronian – Fabiano Caruana 0-1
Magnus Carlsen – Yu Yangyi 1-0
Sjachrijar Mamedjarov – Wesley So remi, remi (0-1)
Maxime Vachier-Lagrave – Ding Liren remi, 1-0
Partierna
Ställningen efter rond 8:
Magnus Carlsen 13; Levon Aronian 9; Yu Yangyi, Wesley So och Fabiano Caruana 8,5; Ding Liren 8; Maxime Vachier-Lagrave och Vishy Anand 7,5; Sjachrijar Mamedjarov 5,5; Alexander Grisjtjuk 4 poäng.
Rond 9 (fredag kl. 17)
Ding Liren – Alexander Grisjtjuk
Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave
Yu Yangyi – Sjachrijar Mamedjarov
Fabiano Caruana – Magnus Carlsen
Vishy Anand – Levon Aronian