söndag 9 juni 2019

Norway Chess i Stavanger – rond 5

Alexander Grisjtjuk noterade sitt första vinstparti på nio försök. Foto: Lennart Ootes

Magnus Carlsen försvarade sig inte oväntat med Svesjnikovvarianten i Sicilianskt mot Maxime Vachier-Lagrave. Så klev Carlsen in i bekännelsebåset och förklarade med ett skratt: ”Jag måste finna något annat med svart. Jag är så trött på varianten med Sd5.” Det handlade alltså om 7.Sd5. Balansen rubbades inte nämnvärt i partiförloppet och det blev remi och ytterligare ett harmageddonparti. Det har blivit fyra av det slaget för världsmästaren – och han har vunnit alla fyra.

Efter att ha vunnit blixtturneringen valde MVL alltså startnummer fyra med tanke på att han då fick vit mot Carlsen och fyra till. Möjligen kan fransmannen nu ifrågasätta om det var rätt beslut. Han har haft vit i tre harmageddonpartier och inte vunnit något av dem. Frågan om det är en fördel med fler vita än svarta i turneringstabellen – med harmageddonsystemet – står öppen. Man får dra slutsatser när turneringen är över. Det blev för övrigt inte Svesjnikovvarianten i andra partiet mot Carlsen – där föredrog MVL 1.c4.

Dagens fem långpartier slutade alla remi, så det var extraföreställningar över hela linjen. Yu Yangyi hade flyt i sitt harmageddonparti mot Fabiano Caruana:

Yu Yangyi – Fabiano Caruana 
Svart drar

63...Kd5?
I studion pekade Judit Polgar genast på det enda raka: 63...g4! 64.hxg4 hxg4 65.fxg4 Ke4 66.Kf1 Ke5 med remi.
64.Kxe3 Ke5 65.f4+ Kf5 66.Kf3 uppg.

Alexander Grisjtjuk lyckades äntligen vinna ett parti. Anna Rudolf tyckte att han hade gjort ett intressant bondeoffer mot Sjachrijar Mamedjarov och fick svaret att det i själva verket var en bortsättning som visade sig vara bra. Slutdraget kom inte med i direktsändningen av ett speciellt skäl. Mamedjarov avslutade med ett regelvidrigt drag och sådant vägrar sensorbrädet att registrera.

Sjachrijar Mamedjarov – Alexander Grisjtjuk 
Vit drar

Det finns fortfarande lite liv i ställningen, men efter 38.Td6+ påpekade Grisjtjuk att så får man inte besvara en schack. Då gav Mamedjarov genast upp.

Rond 5
Sjachrijar Mamedjarov – Alexander Grisjtjuk remi, 0-1
Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen remi, remi (0-1)
Ding Liren – Levon Aronian remi, remi (0-1)
Wesley So – Vishy Anand remi, remi (0-1)
Yu Yangyi – Fabiano Caruana remi, 1-0

Partierna

Ställningen efter rond 5:
Magnus Carlsen 8; Yu Yangyi 6,5; Levon Aronian och Wesley So 6; Ding Liren och Vishy Anand 5; Sjachrijar Mamedjarov 4,5; Fabiano Caruana 3,5; Maxime Vachier-Lagrave 3; Alexander Grisjtjuk 2,5 poäng.

Rond 6 (måndag kl. 17)
Alexander Grisjtjuk – Fabiano Caruana
Vishy Anand – Yu Yangyi
Levon Aronian – Wesley So
Magnus Carlsen – Ding Liren
Sjachrijar Mamedjarov – Maxime Vachier-Lagrave


I fredags ägnades vilodagen bland annat åt en kocktävling där Vishy Anand
och Maxime Vachier-Lagrave, representanter för det indiskfranska köket,
fick beröm för sin laxrätt. Foto: Lennart Ootes