torsdag 27 juni 2019

NM i Sarpsborg – rond 9

Kristian Eriksson och Jonathan Westerberg. Foto: Max Wahlund 

MAX WAHLUND:
Klang och jubel! Sverige har fått en Nordenmästare, till och med två om man är generös! NM Öppna klassen togs hem av norske stormästaren Frode Urkedal, men i veteranklassen 50+ blev det svenskt i topp genom Kristian Eriksson, Varberg. Dessutom tog Conny Holst hem tredjepriset i samma klass.

Kristian är en hängiven schackspelare som började flytta pjäserna ungefär när Fischerfebern var som starkast i början av 70-talet. Sen dess har han egentligen aldrig slutat spela. I det civila är han bagare och konditor, numera på Ica Kvantum i Varberg, och serverar alltså läckerheter såväl på som utanför brädet. Kristian berättar att han sa till sina kolleger innan avresan till Norge att han skulle komma hem med en titel, och precis så blev det. Han kommenterar också att det alltid blir ett plattparti i varje turnering. Denna gång kom det i sista ronden – han hamnade sämre mot en motståndare han normalt ska slå alla dagar i veckan. Det blev remi och en nervös väntan på sammanräkningen av kvalitetspoängen, men tack vare det goda spelet tidigare blev det till slut en knapp men klar förstaplats.

Vad gäller spelstil föredrar Kristian lite taktiska komplikationer. Vi bjuder på en segerkombination från första ronden med svar sist i inlägget.

Hans Stabbetorp – Kristian Eriksson 
Svart drar

Vår andre Nordenmästare är inofficiell och heter Jonathan Westerberg. Disciplinen är blixtschack. Organisatörerna ordnade tre blixtturneringar på de dagar då det var enkelrond och Jonathan pulvriserade allt motstånd, han tog 18/18. Strongt!

Därmed är det dags att säga adjö från Norge och Sarpsborg. Organisationen har varit utmärkt och allt har löpt på som smort. Det enda problemet var förhandsinformationen som inte nådde ut tillräckligt bra till grannländerna. År 2021 är det dags igen – se till att hålla ögonen öppna, för ett NM vill man inte missa. Här möter man motståndare man kanske inte sett förr och får spela i nya miljöer. Och så finns chansen till en och annan titel förstås.

Resultat och partier.

* * * * *

GCT-turneringen i Zagreb – rond 2


Jan Nepomnjasjtjij är missnöjd med sitt spel i de två första ronderna - men han
leder på 2 poäng. Foto: Lennart Ootes 

Vishy Anand förklarade att han mer eller mindre gett upp hoppet att kunna rädda partiet mot Magnus Carlsen. Det såg ut som om världsmästaren än en gång kramat vatten ur en sten. Norska superdatorn Sesse bedömde att Carlsens fördel var uppe i över +3. Personalen i kommentatorstudion hade redan dömt ut Anands möjligheter att hålla remi.

Men Anand kämpade på och det visade sig att vägen till vinst inte vid något tillfälle var snitslad. Anand höll remi och Anish Giri twittrade: ”Schackvärlden är en bättre plats när Vishy Anand håller ett sämre slutspel mot Magnus Carlsen.”

Jan Nepomnjasjtjij ordnade en mirakulös räddning mot Fabiano Caruana, som missade flera vinstvägar. Till slut handlade det om huruvida Caruana skulle rädda en halv poäng.

Jan Nepomnjasjtjij – Fabiano Caruana 
Svart drar

I svår tidsnöd drog Fabi 38...Dc4. Sista chansen att hålla remi var 38...Lc1+!! (vits springare ska ledas bort: efter 38...Dg2 39.Sd4 faller 39...e3 på 40.Dc8+ med matt) 39.Sxc1 Dg2 och vit får hålla till godo med 40.Dc8+ Kh7 41.Kb1 Txc2 42.Df5+ och remischackar.

Agadmator har kommenterat partiet.
Fylligt rondreferat på Chess.com.


Rond 2
Ding Liren – Sergej Karjakin remi 
Hikaru Nakamura – Sjachrijar Mamedjarov remi 
Jan Nepomnjasjtjij – Fabiano Caruana 1-0 
Magnus Carlsen – Vishy Anand remi 
Levon Aronian – Anish Giri remi 
Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave remi

Partierna

Ställningen efter två ronder:
Jan Nepomnjasjtjij 2; Wesley So och Magnus Carlsen 1,5; Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian, Sergej Karjakin, Sjachrijar Mamedjarov och Fabiano Caruana 1; Vishy Anand, Ding Liren, Anish Giri och Hikaru Nakamura 0,5 poäng.

Rond 3 (fredag kl. 16.30)
Maxime Vachier-Lagrave – Ding Liren 
Anish Giri – Wesley So 
Vishy Anand – Levon Aronian 
Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 
Sjachrijar Mamedjarov – Jan Nepomnjasjtjij 
Sergej Karjakin – Hikaru Nakamura

* * * * *

Hans Stabbetorp – Kristian Eriksson
29...Sxh3+! 30.gxh3 f4 31.uppg.