lördag 22 juni 2019

NM i Sarpsborg – rond 1

Holger Blauhut höll spelet väl uppe mot Jonathan Westerberg men förlorade.
Foto: Max Wahlund

MAX WAHLUND:
Så var det dags igen för Nordiska mästerskapen! Denna gång med en hejdundrande norsk övervikt bland deltagarna. Svenskar finns det en handfull, enstaka danskar och islänningar likaså, men inga finländare. NM kanske inte riktigt har hunnit få en plats i det nordiska medvetandet? Detta är blott andra gången i rad som mästerskapet spelas som en schweizerturnering, öppen för alla. Och så är Norge dyrt också, det måste sägas.

Förra NM gick som bekant i Växjö 2017, då Johann Hjartarson vann och knep en plats i världscupen på hösten. Nu är han inte med, det är förstås inte Nordens i särklass bästa spelare, världsmästaren Magnus Carlsen, och inte heller Sverigeettan Nils Grandelius. Även många andra saknas, men det blir säkert en härlig schackfest ändå.

I dessa schweizerturneringar svänger det vildast i början. Är man som jag rankad strax över mitten blir det en nybörjare i första ronden, och klarar man det får man möta nån storkanon i rond 2. Därefter sjunker man in i den allmänna sirapen i mitten och får försöka sticka upp näsan över ytan så gott det går.

2017 var jag strax under mitten, höll på att slå Erik Blomqvist i första ronden (blev remi) bara för att bli krossad av Anders Pettersson dagen därpå. I år slog jag en norsk knatte i första ronden och i morgon väntar en norsk FM som nog blir en svårtuggad sillbit.

Det var ytterst skrällfritt idag. Alla utom en på övre halvan vann, undantaget var svenske Drazen Dragicevic som fick släppa en remi. Vårt främsta svenska hopp, Jonathan Westerberg, fick kämpa länge och vann till slut. Han mötte gamle Sverigebekantingen Holger Blauhut, tysk som spelar för Norge, som trots 500 elopoängs skillnad bjöd mycket hårt motstånd. Men drag för drag nötte Westerberg ner honom innan han slutligen gav upp i denna ställning – svart har just spelat 56...Kg8.

Holger Blauhut – Jonathan Westerberg
Slutställningen

Men är vinsten så solklar här, tänkte jag. Vit kanske har remi? Jag matade in ställningen i Stockfish och mycket riktigt, värderingen var 0.0. Vad nu, kan detta stämma?! Nej, det kunde det inte. Jag hade råkar ställa vits kung på g3 och svarts dam på e2, och då är det faktiskt remi. Skillnaden i den korrekta ställningen är att svart har en mördande löparschack på d5 i vissa väsentliga varianter. Som min saligen hädangångne farfar brukade säga ibland när vi spelade: ”Du hade tur, din pjäs hamnade väldigt bra där ...”

Midsommardagen är det dubbelrond och då ska jag dessutom försöka nämna ett ord om var jag bor – ett helt fantastiskt hus som gjort nån sorts tidsresa från ett svunnet Norge, innan olja och rikedom, då bygdegemenskap var det som räknades. Nu ska jag försöka preppa lite, och sedan sova. Alla Nordens (eller i alla fall Norges) sensorbräden verkar ha tagits hit, så missa inte chansen att följa oss allihopa från klockan 10!

Resultat och partier.

* * * * *

Både Stanislav Tsyhantjuk och Sergej Grisjtjenko vann i slutronden i 4 Springares IM-turnering, och när sista draget var gjort visade det sig att den förre hade bäst särskiljning. Milton Pantzar och Jung Min Seo delade tredjeplatsen 1,5 poäng efter tätduon.

Turneringsvinnaren Tsyhantjuk avslutade med sex vinster i följd. Här en av dessa:

Stanislav Tsyhantjuk – Matvey Papunidi 
Vit drar

Vits alla pjäser deltar i slutangreppet och bonden på f7 är en sjusärdeles stark assistent.
34.Txf5 gxf5 35.Dh6
Det visar sig snart att svart har ett begränsat antal schackar till hands.
35...Db8+ 36.g3 Tc2+ 37.Kh1 Tc1+ 38.Kg2


38...uppg.
Efter 38...Tc2+ 39.Kf3 är det bara patetiskt med hämndschackar.

Resultatservice

Något säger mig att Björn Ahlander i efterhand hellre firat midsommarafton i trädgården hemmavid än i spellokalen i Teplice. I stället för små grodorna, små grodorna blev det en gigantisk groda på brädet i rond 7:

Björn Ahlander – Pavel Freisler 
Vit drar

Det är lätt vinst efter till exempel 37.fxe6. I stället följde 37.e5+?? Ld5 och svart vann. Pest.

Resultat och partier.