måndag 24 juni 2019

NM i Sarpsborg – rond 5 och 6

Partiet mellan Jonathan Westerberg och topprankade Jon Ludvig Hammer i rond 6
slutade remi. Foto: sjakkinorge.no 

MAX WAHLUND:
Det er jo kjent att denne blogg er den beste i Sverige, og vi vet att vore naboer i andre lender også leser den. Ettersom det Nordiske Mesterskap går i Norge dette året så må vi helt enkelt skrive litt på norsk. Jeg prøver bokmål nå, så må vi se hvis det er mulig med litt nynorsk i morgon. Jeg snakker egentlig ikke norsk, men med norsk tangentinstrumenter på mobilen er det bare att skrive på.

Jeg har gjort et avtale med redaktør Grahn. Han kikker litt på partiene på høyeste bord, som jeg ikke begriper, så snakker jeg om mine egne partier. I dag var det litt hemsk, før å si det på den måten. Jeg hade Tom Rydström helt inne i sekken min, men uten å kunne knyte den sammen. Riktig kjedelig.

Max Wahlund – Tom Rydström 
Vit drar

Jeg har egentlig dominert hele partiet frem til nå. 28.Te1 eller 28.Se2 beholder den gode posisjon. Men jeg trudde jeg fant noe riktig flott:
28.Lxe7?
Nå må han ta tilbake med hesten sin, og då kan jeg slå på e5! Hurra! Leve kongen!
28...Sxe7
Ajajaj. Når jeg slår på e5 trenger han jo ikke att slå tilbake. Han kan ta på c3 og siden ser det ikke så godt ut for meg ...

Det var presis vad som skjedde.

Etterpå for jeg hjem til Løkkevika just riktig til att se Helena ta ut en tårnsvale fra vinden.


Foto: Max Wahlund 

Selvom sjakken ikke går så fint så går livet videre.

PS. Dagens tavla stod nog den stackars norske junioren Noam Aviv Vitenberg för mot stormästaren Boris Chatabashev. Här har han kämpat i 100 drag och drygt fem timmar. Och nått en ställning som är stenremi.

Boris Chatabashev – Noam Aviv Vitenberg 
Svart drar

Allt han behöver göra är att göra ingenting. Och så gör han: 100...Tg5+?? 101.Ld5! Katastrof! 

Schack är grymt, har vi sagt det?

Resultat och partier.

* * *

Efter sex ronder i Sarpsborg leder Frode Urkedal på 5,5 poäng, en halv poäng före Jon Ludvig Hammer och Jens Ingebretsen. Jonathan Westerberg finns med i gruppen på 4,5 poäng. Det fanns mer för honom att hämta i rond 5:

Helgi Ass Gretarsson – Jonathan Westerberg 
Svart drar

Jonathan slog vakt om sin fördel med 31...Df3 men det slutade i remi. Ännu vassare är 31...Sd3!, till exempel 32.De4 Sxf2 33.Dxf5 Sxd1 och svart vinner.

I veteranklassen leder norrmannen Jarl Ulrichsen på 5,5 poäng med Kristian Eriksson på andraplatsen med 5 poäng. Conny Holst är högst rankad i den gruppen men har råkat ut för ett par smockor. I rond 6 vann han ett springarslutspel med sex bönder var, men det kunde ha gått snabbare.

Conny Holst – Shemsi Rukovci 
Vit drar

På d5xc4 svarade Conny med det naturliga 23.Lxc4. Här fanns det vackra 23.Lxh7+! Kxh7 24.Se4

analys

med en dödlig bindning av springaren på f6, till exempel 24...Kh8 (24...Sg8 25.Dxe7 Sxe7 26.Txf8) 25.h6 Tae8 26.hxg7+ Dxg7 27.Dxg7+ Kxg7 28.Sxf6 och vit vinner.

* * * * *

LG: Igår underhöll Magnus Carlsen med Banter Blitz på Chess24. I sista partiet mötte han någon med täcknamnet Zlatan56. När Carlsen antog utmaningen sa han något om att Zlatan56 kanske var ute efter att avslöja en av deras hemliga preppar. Vi kunde dra slutsatsen att det var en av världsmästarens sekundanter som hörde av sig. Mycket riktigt, det var Laurent Fressinet som ville ta ett nappatag med en av sina arbetsgivare.

Carlsen förklarade att han hade förlorat tre partier på sistone mot Zlatan56 – man anar ett samband mellan Zlatan Ibrahimovics tidigare spel i Paris Saint Germain och den franske stormästarens alias – och att han var ute efter revansch. Så här slutade deras närmast föregående parti:

Magzy Bogues (Carlsen) – Zlatan56 (Fressinet) 
Svart drar

Det var när Laurent Fressinet spelade Bantam Blitz den 1 maj 2019. Där följde: 1...Tc2! 2.Dxc2 Df3+ 3.Kh2 Sg4 matt.

Igår fick Carlsen revansch för tidigare nesligheter.

Snart går anmälningstiden ut för veteranernas lag-EM i Mali Losinj, Kroatien. Normalt skulle jag utan tvekan anmäla mitt intresse av att vara med, men nu vill jag avvakta ett par besked från läkarvetenskapen. Jag är under alla förhållanden mycket sugen på att spela schack igen i sådana sammanhang. Mästerskapet i fråga arrangeras på en ö i Adriatiska havet; förutsättningarna verkar med andra ord vara idealiska.

Apropå veteranträffar: Bent Sørensen meddelar att det förmodligen inte blir någon Larsen-turnering i Aalborg i höst: ”Jeg må desværre meddele, at det ser sort ud med kommende Larsen turneringer i Aalborg. Det kniber med at skaffe frivillig arbejdskraft, der vil bruge en uge af deres ferie på det organisatoriske arbejde, som turneringen kræver.”