söndag 23 juni 2019

NM i Sarpsborg – rond 4

Jonathan Westerberg besegrade Tom Rydström. Foto: sjakkinorge.no

MAX WAHLUND:
Efter gårdagens katastrof kände jag mig i behov av sällskap. Här i södra Norge är räddningen nära – jag satte på mig min Sverigetröja som jag köpt för 99 spänn på Ica Maxi i Tornby och åkte till Fredriksstens fästning och Karl XII-monumentet (bilden nedan till höger). Krigarkungen dog som bekant här den 30 november 1718. Han bör rimligen betecknas som Sveriges genom tiderna största loser och är på det sättet förstås en passande förebild för högerextremister och andra dårfinkar. Men han kan även muntra upp dem som fått stryk av norrmän i mindre blodiga sammanhang. Skönt att inte vara ensam.

Kungens plan 1718 liknade nåt jag kunde ha kommit på i schack. Nästan två decenniers krig hade dränerat landet på allt av värde. Sverige stod ensamt mot en koalition av Ryssland, Danmark, Polen, Sachsen, Preussen, Hannover och Storbritannien – ungefär som att själv ge simultan mot deltagarna i Norway Chess. Kungen kom i detta läge på idén att om han invaderade Norge så skulle Danmark säkert dra sig ur kriget och då skulle det bli möjligt att angripa Ryssland, som vid det här laget hade ockuperat hela svenska Finland. (Till saken hör att Karl XII redan hade attackerat Norge och ockuperat Oslo en gång tidigare, 1716, utan att danskarna hade påverkats ett dugg av den saken. Men skam den som ger sig). Mitt medan detta pågick skickade tsaren fredsförslag efter fredsförslag, men det var inget kungen var sugen på. Hellre då stå mitt i elden från de norska kanonerna!

Det hela är som sagt påfallande likt min partianläggning från rond 3, som jag skrev om igår. Om jag bara med min ensamma häst kan angripa motståndarens kungsställning så blir han nog så rädd att mitt torn kan övermanna hans dam! Alltmedan jag avvisar alla remianbud.

Hursomhelst, dagens parti gick mycket bättre och hade mer likhet med 1814 års fälttåg än med 1718. Min motståndare gick snabbt vilse.

Max Wahlund – Morgan Henriksen 
Svart drar

Här kom damen fram: 12...Db6? men efter 13.Sd5! fick hon gå hem samma väg hon kom. Sen gick det fort.

I det svenska toppmötet spelade Jonathan Westerberg en förrädisk variant i Skotsk gambit som egentligen inte ska ge vit något alls. Men Tom Rydström trampade snett:

Jonathan Westerberg – Tom Rydström 
Svart drar

Här ska svart slå på d2, men istället kom 10...De7?. Efter en forcerad variant: 11.Sxe4 dxe4 12.e6! (öppnar diagonalen h5-e8) 12...fxe6 13.Sxc6 hamnar vit bättre i ett slutspel med olikfärgade löpare.


Det kan se remiartat ut för det otränade ögat (exempelvis mitt) men Westerberg visste precis vad han skulle göra. Det handlar om att skapa fribönder på båda flyglarna. Svart hade ingen chans och nu är Jonathan bäste svensk igen. Hela partiet.

Resultat och partier.

* * * * *

 LG: Ryssen Jevgenij Vorobiov inkasserade förstapriset i Teplice Open. Han fick ihop 7,5 poäng.

Här en partiställning från sista ronden som fick mig att tänka på en ostbricka. Det ska alltså inte mycket till för att mina tankar ska sväva ditåt.

Max Warmerdam – Eduardo Serrano 
Svart drar

Det går ju inte att slå på g6: 36...fxg6?? 37.Le6+ Kf8 38.Lxc4, men efter mellanschacken 36...Td4+ är det bara att hugga in på g6. Då är det lika spel. Men går det inte att käka upp bonden på e4? Det är möjligt att Serrano där så något som påminde honom om getost med serranoskinka. I själva verket är det en ostbit av ett slag som man lägger i en musfälla.
36...Txe4?? 37.Th8+! Kxh8 38.gxf7 uppg.

Resultat och partier.