måndag 12 oktober 2009

Bilden berättar - bild 15

TALKING PICTURES

Bent Larsen med sin matchmotståndare i Köpenhamn 1993. Foto: Lars Grahn ©


Bent Larsen var inte särskilt road av att möta Deep Thought i en turnering i Long Beach 1988. Än värre blev det när han som förste stormästare i schackhistorien förlorade mot schackdatorn.

När de drabbade samman igen fem år senare i Köpenhamn var förutsättningarna annorlunda. Deep Thought hade bytt namn till Deep Blue och förkovrat sig. IBM hade lagt ner drygt 200 miljoner kronor på att utveckla schackdatorn. Ambitionen var att besegra världsmästaren Garri Kasparov 1995, och Larsen var tänkt att bli en förrätt. Larsen å sin sida var säker på att han skulle vinna matchen i forskningscentret Symbion med 3–0. Han var bättre förberedd och hade planen klar. En del av strategin var att byta av de luriga springarna vid lämpligt tillfälle. Han hade också anpassat spelöppningarna för att göra det besvärligare för schackdatorn.

Larsen vann första partiet, de två andra slutade båda remi. I samband med matchen uttalade sig Larsen om schackdatorns framtidsutsikter: ”Det är rent struntprat att Deep Blue kommer att slå Kasparov om två år.”

Nu har vi facit. Kasparov vann matchen mot Deep Blue 1996 men förlorade året därpå. Sedan började Fritz och hans kusiner sticka upp, och det var inte längre särskilt intressant att arrangera matcher mellan stormästare och schackdatorer.


Bent Larsen och Deep Blues dragförmedlare Murray Campbell. Det lustiga var att Campbell hade mött Larsen redan i Canadian Open 1974 – utan schackdatorer inblandade. Den gången blev Campbell utspelad. Foto: Lars Grahn ©


"Bilden berättar" återkommer varje måndag.
”Talking Pictures” – every Monday.

Google Translate