torsdag 1 oktober 2009

Magnus har övergått till ortodoxt

Ian Rogers smashar, Magnus Carlsen i försvarsställning. Henrik Carlsen följer slagduellerna.


Jag har fått en bordtennisrapport från Nanjing. Det är vännen Ian Rogers som berättar att han spelar bordtennis med Magnus Carlsen varje natt och att grabben har blivit allt bättre. Den tredje natten lyckades Magnus vinna en av deras matcher. Från början hade Magnus ett hemmagjort grepp om racketen – se bilden nedan – men efter förnuftiga analyser har han nu övergått till ett ortodoxt grepp. Han är mycket läraktig.Höjdpunkten så här långt i Magnus bordtenniskarriär är en seger mot Li Weng Liang, som annars är i Nanjing som sekundant. Något som bidragit till Magnus bättre spel är – nej, inte Garri Kasparov – ett nytt kinesiskt fyrstjärnigt racket.

På sin blogg har Zhang Jilin förklarat att hon är överraskad över att utlänningarna kan spela bordtennis så pass bra och att de alla spelar som om de tror att de är Waldner. Det är uppenbarligen ett välkänt namn i Kina.Efter andra ronden anslöt sig också Veselin Topalov (till vänster) och Peter Leko till bordtennissällskapet. Ian rapporterar att Leko spelar bordtennis ungefär som han spelar schack, säkert men utan djärva angrepp, och Topalov spelar alldeles för aggressivt.

Henrik Carlsen, Magnus pappa, bloggar på Chessbase och nämner bordtennisen i sitt första inlägg. Den som vill följa Magnus partier med livekommentarer på engelska hänvisas till Chessdom. Den som vill ha dem uppspelningsbara hänvisas till ”Aktuella partier” i vänsterspalten.

DAGENS ROND: Ett tag såg det ut som om Magnus hade stora problem med Dmitri Jakovenko. Det var något med vits bonde på d7. Men det löste sig och så kom vändningen. Här är slutställningen:

Jakovenko-Carlsen. Vit vid draget ger upp.


Efter 64.Kc2 Lf6! är ju vit i dragtvång och förlorar bonde. Än en gång ser vi Magnus vinna ett parti medan övriga två slutar remi. Efter fyra ronder är han fortfarande den ende som har lyckats vinna något parti.

Ställningen: Magnus Carlsen 3,5; Tejmur Radjabov och Wang Yue 2; Veselin Topalov, Peter Leko och Dmitri Jakovenko 1,5 poäng.