söndag 18 oktober 2009

Elitserien, rond 2

Efter två ronder finns en fyrklöver med två matchsegrar: Team Viking 4 (13,5); Limhamns SK 4 (11,5); Lunds ASK 4 (10,5); SK Rockaden Stockholm 4 (10). Resultat från rond 2. Det kan mycket väl vara så att samma fyra lag står på 6 matchpoäng efter dagens rond.

Direktsändningen var dessvärre obefintlig under första ronden och bristfällig under andra. På sina håll har den lokala arrangören Malmö Schackförbund fått bära hundhuvudet. Det är orättvist. MSF försökte förbereda det hela i god ordning i god tid. Ansvaret för misslyckandet bär AK:s ordförande Thomas Franzén. Rikta irritationen åt rätt håll!

Jag har letat fram en partiställning från andra ronden:

Drazen Dragicevic, Lunds ASK – Karl-Olof Cederberg, Upsala ASS


Svart hotar med Ld4+ men vit har allt under kontroll.
23.Txg6! Dxd5 24.Txg7+ Kf8
Eller 24…Kxg7 25.f6+ Kg8 26.Dg4+ med matt.
25.Tg4
Med hotet 26.Lh6 matt.
25…Te2 26.Dh8+ Ke7 27.Dxa8 Se5 28.Tg8 uppg.


Från första ronden: Stellan Brynell har just besvarat Jörgen Erikssons 1.d4 med 1…e6. Foto: Lars Grahn


I dag spelas tredje ronden i Elitserien och andra ronden i Bundesliga. I Tyskland spelades även två matcher från rond 7 i förväg i fredags. Limhamns SK fick klara sig utan Jonny Hector den här helgen. Han spelar i stället för SK Turm Emsdetten och var med redan i fredags. Jag återger slutställningarna i hans partier från fredags- och lördagsronden:

Bartl Macieja, SV Wattenscheid – Jonny Hector, SK Turm Emsdetten
efter 84 dragJonny Hector, SK Turm Emsdetten – Bart Michiels, Erfurter SK
efter 56 drag


Kämpe är bara förnamnet. Och apropå det: först Bartl och sedan Bart. Vi får se om Jonny siktar på en trippel i dag. Frågan är väl då var den svarta kungen kommer att hamna. Temat tycks bygga på att vits kung står på c7. Direktsändningslänk i vänsterspalten!